Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yaklaşık 17 milyon emekli için başlatılan iyileştirme çalışmaları sürüyor. Hem çalışmanın detayları hem de yürürlük tarihi merakla beklenirken, ipuçları da geliyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde "Emeklilerimizle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabiliriz. Bu konuda yıl sonuna kadar çalışmalarımızı sonuçlandırmayı öngörüyoruz" açıklaması yaptı. Ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme ilkemiz var. En düşük maaş alan emeklilerimizin durumunun iyileştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu, o çalışmaları yapıyoruz" şeklinde konuştu.
MASADA 3 BAŞLIK VAR
İyileştirme yasa ile yapılacağından, en erken Ekim ayında Meclis'e taşınacak. Emekliler Ekim'de Meclis'e taşınacak torba teklife iyileştirmenin de eklenmesini beklerken, çalışmada 3 başlığın masaya yatırıldığı belirtiliyor. Burada hem kök aylıkları artıracak hem en düşük emekli aylığı ödemesini yükseltecek formüller masada bulunuyor. Ayrıca bir de emeklilere üçüncü ikramiye müjdesi bekleniyor.
REFAH PAYI FORMÜLÜ
Kök aylık ve taban aylıkta yapılacak artışlar ara zam şeklinde yapılabileceği gibi, Ocak ayında da mevcut zamlarla birlikte hayata geçirilebilecek. Eğer Ocak ayı beklenir ve oransal artışta karar kılınırsa yüzde 31-33 seviyelerinde beklenen SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin enflasyon zammının refah payı ile birlikte yüzde 50 ve üstü seviyelerine ulaşması bekleniyor.
CUMHURİYET İKRAMİYESİ
Emeklilere Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla ikramiye verilmesi de gündemde. Bu konuda bir çalışma yapıldığı, bir seferlik ödenmesi planlanan ikramiye tutarının en az 5 bin lira olması üzerinde durulduğu belirtiliyor. Türkiye Emekliler Derneği ise bu tutarın 10 bin lira olması yönünde çağrı yaptı. Eğer ikramiye verilmesi kararı alınırsa, düzenleme Ekim ayında torba yasa ile Meclis'e sevk edilecek.
KİMİ, NELER BEKLİYOR?
Emeklilere yönelik iyileştirme çalışmalarında halen 7 bin 500 lira olan en düşük aylık ödemesinin artırılması üzerinde duruluyor. Burada en az 10 bin lira seviyesi konuşuluyor.
En düşük aylığın halen 11 bin 402 lira olan net asgari ücrete eşitlenebileceği de belirtiliyor. Kök aylıklara yansıtılacak zamda ise memurlardaki gibi seyyanen formülünün yanı sıra oransal artış da gündemde. Hangi formülün uygulanacağı ya da oranınıntutarının ne olacağı çalışmalar sonucunda belli olacak.