Türkiye'de tarım, ormancılık ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren firmaların aktif büyüklükleri son 5 yılda yaklaşık 3.5 katına çıkarak 161.2 milyar liraya ulaştı. Söz konusu firmaların aktif varlıkları 2018'de yaklaşık 45 milyar 750 milyon lira düzeyindeydi. Bu rakam 2019'da 53 milyar 597 milyon, 2020'de 68 milyar 80 milyon, 2021'de 98 milyar 769 milyon liraya çıktı. Geçen yıl ise söz konusu tutar 161 milyar 206 milyon liraya ulaştı.
Söz konusu dönemde firmalar varlıklarının yanı sıra öz kaynaklarını da artırdı. Buna göre, tarım, ormancılık ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren firmaların öz kaynaklarının toplamı 2018 yılında 15.5 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Bu firmalar takip eden yıllarda öz kaynaklarını düzenli olarak artırarak 2022'de yaklaşık 50.4 milyar liraya çıkardı. Söz konusu firmaların brüt satışları da 2018-2022 döneminde yaklaşık 4.5 kat artarak 34 milyar liradan 155 milyar liraya yükseldi.
ATIL ARAZİLER TARIMA KAZANDIRILIYOR
'Sanayi kenti' olarak bilinmesine karşın yüzölçümünün yüzde 35'i tarım alanlarıyla kaplı Kocaeli'de atıl durumdaki araziler, çiftçilere sağlanan desteklerle üretime uygun hale getiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce 2021 yılında nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesi için Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi hayata geçirildi. Yüzde 75'i hibe olarak dağıtılan tohum, fide ve fidanların toprakla buluşturulması sonucu atıl durumdaki 800 dekar arazi 640 üreticiye verilerek tarıma kazandırıldı.
Kocaeli Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, beyaz lahana, aronya, karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, enginar, tritikale gibi ürünlerin fide ve tohumlarını çiftçilere dağıtarak bin 500 dekar araziyi tarıma kazandırmayı hedeflediklerini belirterek, "Şu ana kadar 800 dekardan fazla tarım alanını üretime kazandırmış bulunmaktayız. Yıl sonuna kadar yapacağımız çalışmalarda hedefimiz bin 100 dekara ulaşmak" diye konuştu. Levent Küçük, tarım arazilerini kullanamayan çiftçilere de il ve ilçe müdürlüklerine müracaat ederek projeden yararlanmaları çağrısında bulundu.
TÜRKÇE BILENE 120 BİN TL
Elon Musk, sahibi olduğu uzay şirketi SpaceX aracılığıyla Türkiye'de 'Starlink' internet hizmeti sunmaya hazırlanıyor. Bu nedenle SpaceX firması Türkçe bilen temsilciler arıyor. SpaceX, resmi internet sitesinde yayınladığı ilanla, Starlink için akıcı bir şekilde Türkçe ve İngilizce konuşabilen müşteri destek personeli arayışında olduğunu duyurdu. Başvuracak adaylardan, tatillerde çalışabilme ve günde 10-12 saat çalışma gibi şartlar aranıyor. Ayrıca en az bir yıl deneyim isteniyor. İlana göre, ücretlendirme saatlik 22 ila 24.50 dolar arasında. Aylık ücret ise 120 bin lirayı aşıyor.
TARIM KREDİ'DEN AKILLI MARKET
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin (Tarım Kredi), ilk akıllı marketi Ankara-Eryaman'da faaliyete başladı. Akıllı markette kullanılan Verimli Enerji Yönetimi Sistemi'yle, soğutucu dolaplardaki anlık analizler doğrultusunda enerjiden tasarruf elde ediliyor, soğuk zincirin bozulmasıyla ürünlerde yaşanabilecek israfın önüne geçiliyor. Akıllı markette kağıt etiket yerine elektronik etiketler kullanılıyor.
E-DEVLET KULLANICISI 64 MİLYONA ULAŞTI
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, artık proaktif bir e-Devlet uygulamasına geçmeyi hedeflediklerini belirterek, "Vatandaş bize sormadan ona 'Çocuğun şu okula gidecek, kayıt yaptır', 'Vergi borcunu öde' gibi hatırlatma yapacağız" dedi. Koç, Türkiye'de kullanıcı sayısının 66 milyonluk 18 yaş üzeri nüfusta 64 milyona ulaştığını kaydetti.