Dar gelirli ve ihtiyaç sahibi ailelere, kirada oturdukları evler için devlet tarafından kira yardımı yapılıyor. Hane gelirine göre yapılan yardımlar maddi durumu yetersiz ailelere ilaç gibi geliyor. Bunlar arasında kira yardımı oldukça rağbet görüyor. Kira yardımında il il ödemeler değişiyor. En yüksek ödeme 5.250 TL olarak belirlendi. İşte detaylar ve başvuru şartları...
KİRA YARDIMI NE KADAR OLDU?
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı.
Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Başvuru işlemini tamamlayan vatandaşlar başvuru tarihini takip eden ilk 15 gün içinde kira yardımlarını banka hesaplarından veya PTT şubeleri aracılığı ile alınabiliyor.
Kira yardımı artırılacak
Evini kentsel dönüşüme verenlere yapılan kira yardımlarının da arttırılması planlanıyor. Birçok kişinin kiralar nedeniyle kentsel dönüşüme sıcak bakmadığı, kira yardımının artması ile birlikte binasını yenileyeceklerin de artacağı düşünülüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kentsel dönüşümle ilgili bir başkanlık kurulacak. Altında ise arsa üretiminden gelir getirici işlemlere kadar birçok genel müdürlük oluşturulacak.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI ŞARTLARI
Kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmeniz için binanızın riskli yapı grubunda olduğu için yeniden yapılıyor olması gerekiyor. Binanız için ilgili kurumdan riskli bina raporu aldıysanız ve yaşadığınız bölgede kentsel dönüşüm uygulanıyorsa, binanızın yeniden yapılması durumunda kentsel dönüşüm kira yardımı alabilirsiniz. Kentsel dönüşüm kira yardımı için hak sahipleri gerekli belgelerle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?
Başvurunun yapılacağı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü'nden alınacak başvuru formu
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
Gayrimenkulün bağımsız bölümünü gösterir tapu senedinin aslı ve fotokopisi
Nüfus müdürlüğünden alınacak ıslak imzalı nüfus kayıt örneğinin aslı
IBAN numarasının yer aldığı hesap cüzdanı fotokopisi (T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü, banka hesabının kamu bankalarına ait vadesiz hesap olmasını ve mümkünse Ziraat Bankası ya da Halkbankası olması gerektiğini belirtmektedir.)
Konut çok hisseli ise kira yardımı almak isteyen malike ait bölümün son 3 aya ait doğal gaz, elektrik ya da su faturalarından birinin aslı ibraz edilmelidir. Fatura gösterilemediği takdirde kira yardımı alınacak bölümün kime ait olduğunu gösteren emlak vergi beyannamesi alınmalıdır. İlgili belediyeden alınabilecek bu belgenin yetkili amir tarafından imzalanmış ve mühürlü olması gerekmektedir. Kira yardımı almak isteyen gayrimenkul sahibinin bir temsilci ile başvurması durumunda şu belgeleri de teslim etmesi gerekir:
Vekaletname aslı ve fotokopisi
Vekilin nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
Vekaletname ile yapılacak kira yardımı başvurusunda vekaletnamede "6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi" ibaresinin yer alması gerekmektedir.
e-DEVLET ÜZERİNDEN KİRA YARDIMI BAŞVURU YAPILIR MI?
Kira yardımı başvuru formuna ulaşmak isteyen ve başvurularının alınmasını isteyen vatandaşlara başvurularını e-Devlet resmi internet sitesi üzerinden de yapılabiliyor.
Eğer bir e-Devlet şifresi yoksa, PTT'lerden şifre alınarak giriş yapılabilir.
İşte adım adım kira yardımı başvuru formuna nasıl ulaşılır cevabı ...
T.C. kimlik numarasi ve şifrenizle giriş yapın,
Arama kısmından "Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması" bölümüne gidin,
"Uygulamaya Git" sekmesine tıklayın
"Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı istemektedir
Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol ederek, paylaşmak istemediğiniz bir bilgi var ise işleme devam etmeyiniz." uyarısını görerek, bilgilerinizi kontrol edin.
İşlemi onaylayarak başvuruyu gerçekleştirin.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN!