Üretimde dönüşüm hamlesi: OSB'lerdeki yatırımcılar desteklenecek!

İmalat sanayiinde önümüzdeki 5 yıla ‘yeşil ve dijital dönüşüm’ damgasını vuracak. Bu kapsamda AR-GE faaliyetleri ve teknoloji transferi desteklenecek. OSB’lerdeki yatırımcılara, kiralanabilir arazi ve hazır fabrika binası imkanları için çalışmalar yürütülecek.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Ekim 2023
Üretimde dönüşüm hamlesi: OSB’lerdeki yatırımcılar desteklenecek!

İÇİNDEKİLER

12. Kalkınma Planı'yla Türkiye'nin üretime ilişkin yol haritası da belirlendi. 5 yıllık plana göre; imalat sanayiinde, başta öncelikli sektörler olmak üzere tüm alanlarda, yeşil ve dijital dönüşüm ekseninde rekabet gücünün ve verimliliğin artırılması, yüksek katma değerli üretim yapısına geçilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda, sürdürülebilir üretim ve yeşil dönüşüm teknolojilerinin benimsenmesi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için AR-GE faaliyetleri ve teknoloji transferi desteklenecek. Organize sanayi bölgelerinde (OSB), endüstri bölgelerinde (EB) ve küçük sanayi sitelerinde (KSS) ortak kullanıma yönelik yeşil dönüşüm projeleri tasarlanacak, yeşil OSB ve EB'ler yaygınlaştırılacak.

TEMİZ ÜRETİM SERTİFİKASI
Karbon ve su ayak izi hesaplama ve doğrulamasında standartlaştırılmış ulusal uygulamalar geliştirilecek. KOBİ'lerde yaygın olarak ihtiyaç duyulan dijitalleşme uygulamaları, merkezi bir altyapı ve destekleyici yazılım araçlarıyla karşılanacak. Ayrıca KOBİ'lerin büyük ölçekli firmalar etrafında kümelenmeleri teşvik edilecek.

Yeşil sanayi işletmelerinin, yetkin dönüşüm danışmanlarının belgelendirilmesi ve desteklenmesi sağlanacak. Sıfır kirlilik hedefine yönelik emisyonlarını azaltarak enerji ve kaynak verimli üretim yaptığını raporlayan tesisler, temiz üretim yaptıklarını gösterecek şekilde sertifikalandırılacak. Yeşil dönüşüm kapsamında başta hidrojen değer zinciri içindeki üretim, depolama, taşıma ve sanayide kullanım süreçleriyle ilgili olarak bileşen, ekipman ve sistemlerin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi desteklenecek. Mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğinin artırılması, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının yönetiminde özel sektörün daha etkin rol alması sağlanacak.



OSB'LERDEKİ YATIRIMCILAR DESTEKLENECEK
Verimlilik artışı amacıyla kurulan 'model fabrika'ların bölgesel bazda ve dijital dönüşüme yeni hizmetler verecek şekilde tasarlanmasına zemin hazırlanacak. 5G ve sağlayacağı yeni nesil teknolojilerin gelişimi için gereken altyapı oluşturulacak ve bu teknolojilerin imalat sanayisinde kullanılması için uygun ortam hazırlanacak.

Ürün bazlı çalışmalar yapılarak ara malı, stratejik ürün ve teknolojiler için yatırım yol haritaları hazırlanacak. OSB'lerdeki yatırımcılara, kiralanabilir arazi ve hazır fabrika binası imkanlarının sağlanması için çalışmalar yürütülecek. Gübre ve petrokimya başta olmak üzere sanayinin ihtiyaç duyduğu yeni yatırımlar hayata geçirilecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN