Her çalışan devlet tarafından güvence altına alınmış yasalarla korunuyor. Günümüzde milyonlarca kişi emekli olma hayaliyle çalışıyor ve bu süreçteki haklarını da yakından takip ediyor. İşçilerin önemli haklarından biri de işe geri dönme hakkı oluyor. Mahkeme tarafından uygun görüldüğü durumlarda şirket işçiyi geri almak zorunda kalıyor ya da tazminat ödüyor. Kısacası bu şekilde işten çıkarılan bir işçinin 8 maaşa kadar tazminat alabilme hakkı bulunuyor.
YASAL NEDENİ OLMASI GEREKİYOR
4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesine göre "Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır." Buna göre işveren sizi çıkartmışsa mutlaka bir yasal sebebi bulunması gerekir.
Eğer bu sebep yoksa sizin için işe geri dönmenin yolu açılmış demektir. Şimdi bu haktan yararlanmanın şartlarına bakalım.
1) Öncelikle iş sözleşmesi belirsiz süreli iş sözleşmesi olmalıdır:
İşçinin çalıştığı yerle hizmet sözleşmesi yapmış olmak kaydıyla yani sigortalı olarak çalışıyor olması gerekir. Belirli süreli iş sözleşmeleri iş güvencesi uygulamasına tabi olmuyor.
Ancak belirli iş sözleşmesi yapılmış olsa da ardı ardına devam ediyorsa (örneğin turizm çalışanları gibi) bu kez belirsiz süreli iş sözleşmesi haline geleceğinden bu çalışanlar da geri dönüş güvencesinden yararlanabilecektir.