Gabar'dan müjdeli haber! TPAO açıkladı: Günlük 25 bin varil petrol | Bakan Şimşek: "Cari açık kalıcı olarak azalacak ve rezerv birikimi hızlanacak"

Terörden arındırılan Gabar Dağı’nda petrol arama çalışmaları devam ederken heyecanlandıran rakamlar açıklandı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Gabar’da günlük petrol üretiminin 25 bin varile ulaştığını açıkladı. TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin ise “Yıl sonuna kadar hedefimiz günlük üretimimizi sadece Gabar projesinden 35 bin varile çıkartmak. 2024 yılı sonu için hedefimiz ise sadece Gabar projesinde günlük 100 bin varil üretim” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gabar'daki petrol üretiminin, cari açığı kalıcı olarak azaltacağını ve rezerv birikimini hızlandıracağını ifade etti.

Giriş Tarihi 23 Ekim 2023, 14:38 Güncelleme Tarihi 23 Ekim 2023, 20:33
Gabar’dan müjdeli haber! TPAO açıkladı: Günlük 25 bin varil petrol | Bakan Şimşek: Cari açık kalıcı olarak azalacak ve rezerv birikimi hızlanacak

İÇİNDEKİLER

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Gabar'da günlük petrol üretiminin 25 bin varile ulaştığını bildirdi. TPAO, X sosyal medya platformundan yaptığı videolu paylaşımda, "Enerjide Bağımsız Türkiye hedefimize doğru, ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde dağ taş, gece gündüz demeden tüm ekibimizle görevdeyiz." ifadesi yer aldı.

GABAR'DAN SEVİNDİREN HABER! TPAO BAŞKANI BİLGİN AÇIKLADI
Gabar projesinde günlük petrol üretiminin 25 bin varile ulaştığına işaret edilen paylaşımda, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin'in şu ifadelerine yer verildi:

"Ülkemiz ekonomisi ve kurumumuz için büyük bir değer üretilmeye devam ediyor. Yıl sonuna kadar hedefimiz günlük üretimimizi sadece Gabar projesinden 35 bin varile çıkartmak. 2024 yılı sonu için hedefimiz ise sadece Gabar projesinde günlük 100 bin varil üretim. Biz bu hedefi gerçekleştirebilmek için var gücümüzle, bütün takımımızla gece gündüz çalışıyoruz."

CARİ AÇIK KALICI OLARAK AZALACAK VE REZERV BİRİKİMİ HIZLANACAK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gabar'daki petrol üretiminin, cari açığı kalıcı olarak azaltacağını ve rezerv birikimini hızlandıracağını ifade etti.

Şimşek, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu.

Gabar'daki petrol üretiminin 2024'te Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını belirten Şimşek, "Böylece cari açık kalıcı olarak azalacak ve rezerv birikimi hızlanacak. 2026 itibarıyla toplam petrol üretimi, ihtiyacımızın yüzde 18'ini karşılayacak düzeye ulaşacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

GABAR'DAKİ PETROL NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANACAK? BAŞKAN ERDOĞAN TARİH VERDİ
Başkan Erdoğan, 21 Temmuz'da gazetecilerin "Gabar'daki petrol ne zaman kullanılmaya başlanacak?" sorusuna "Gabar petrolünün ekonomiye olumlu yansıması 2024'te başlar. Şu anda günde 12-13 bin varil üretiyoruz. İnşallah 100 bin varile çıkacak ve dolayısıyla Türkiye üretimini ikiye katlamış olacak, 2024'ün sonuna kadar. Esas itibariyle devreye girme tarihi 2024 sonu diyebiliriz." ifadelerini kullanmıştı.

İLK KUYU 2021'DE AÇILMIŞTI
Terörden arındırılan Gabar Dağı'nda, 2020'de başlatılan sismik araştırmaların ardından petrol rezervi bulunması üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışma başlatmış, yapılan arama faaliyetlerinde 13 Eylül 2021'de ilk kuyu, 'Şehit Esma Çevik-1' adıyla faaliyete alınmıştı.

İLK KUYU 2021'DE AÇILMIŞTI
Terörden arındırılan Gabar Dağı'nda, 2020'de başlatılan sismik araştırmaların ardından petrol rezervi bulunması üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışma başlatmış, yapılan arama faaliyetlerinde 13 Eylül 2021'de ilk kuyu, 'Şehit Esma Çevik-1' adıyla faaliyete alınmıştı.