Yeni kanun çalışmalarının merkezinde çalışan olacak. "Çalışan güçlenirse; işletme ve işveren gelişir" mottosu ile hareket edilecek. Çalışan güçlenmediği takdirde düzenlemelerin bir şey ifade etmeyeceği değerlendiriliyor. Düzenlemede çalışanların vasıflarının gelişmesine ilişkin hükümlükler de yer alacak.
BAKAN SİNYAL VERMİŞTİ
Vedat Işıkhan da geçtiğimiz aylarda çalışma saatlerine yönelik düzenleme ile ilgili sinyalleri vermiş, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı, risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
Yapılan çalışmada iş kanunlarını tekelleştirme yapılırken ilke olarak çalışanların güçlendirilmesi olacak. Ayrıca yeni hak kategorileri geliştirilirken, hem standart hem de mevcut haklar korunacak.
Sabah'ta yer alan habere göre; Yeni çalışma ilişkilerinin geliştirilmesi kapsamında örneğin fazla çalışmalara ilişkin katsayı bir yerde yüzde 50 ,bir yerde yüzde 25 olmasına da dikkat çekiliyor. Yeni çalışma ilişkileri geliştirilecek ve dağınık mevzuat bir arada toplanacak.
4 GÜN ÇALIŞMA 3 GÜN TATİL
A Haber canlı yayınında mesai saatlerinin kısalmasıyla ilgili bilgiler veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Serkan Kumdakçı, yasal düzenleme yapılırsa bazı işletmelerin günlük 10 saat çalışma ile haftada 3 gün izin yapabileceğini bildirdi. Kumdakçı, "Cuma, Cumartesi ve Pazar'ın hafta sonu tatili olarak yapılması gündeme gelebilir. İşçiyi merkeze olan işveren açısından giderleri azaltan bir sistem. İşçinin verimini ve motivasyonunu artıracak. Bu aynı zamanda işçi sağlığında lehe bir uygulama olmuştur. Hem işveren hem işçi için verimlilik artışı olacaktır." dedi.