Dünya Altın Haritası Açıklandı! Türkiye 3 Basamak Birden Atladı! En Çok Altını Olan 10 Ülke...

Altın, tarih boyunca değerini koruyan ve ekonomik belirsizlik dönemlerinde "güvenli liman" olarak kabul edilen nadir bir metal. Dünya Altın Konseyi'nin en son yayımladığı rapora göre, küresel çapta altın talebi ve fiyatlarında önemli bir artış yaşandığı gözlemleniyor. Bu artış, özellikle ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde altının önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Ayrıca, merkez bankalarının rezervlerinde altının kapladığı yer, ülkelerin ekonomik güçlerini ve istikrarlarını simgeliyor. Peki, dünya genelinde altın rezervlerinin dağılımı nasıl ve Türkiye bu konuda kaçıncı sırada yer alıyor?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Mart 2024 , 10:07 Güncelleme Tarihi :13 Mart 2024 , 10:07
Dünya Altın Haritası Açıklandı! Türkiye 3 Basamak Birden Atladı! En Çok Altını Olan 10 Ülke...

İÇİNDEKİLER

Dünya ekonomisindeki belirsizlikler, ülkeleri ve yatırımcıları daima güvenli liman arayışına itiyor. Bu arayışın merkezinde ise yüzyıllardır değişmeyen bir değer var: Altın. Küresel çapta yüksek enflasyon, döviz dalgalanmaları, ekonomik krizler ve jeopolitik çatışmalar, altına olan talebi artırıyor. Merkez bankalarının rezerv para birimi olarak doların giderek zayıflayan konumuna alternatif arayışları ve çeşitlendirmeye olan ihtiyaç, altının cazibesini daha da artırıyor.

Altın: Güvenli Liman
Yatırımcılar için altın, sermayelerini koruma, nadir bulunması, yıkılmazlığı ve dünya çapında kabul görmesi gibi özellikleri nedeniyle riski çeşitlendiren nispeten güvenli bir yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor.

Dünya Altın Konseyi'nin raporuna göre, 2023'te küresel altın talebi, bir önceki yıla göre %3 artış gösterdi. Aynı dönemde, madencilikten elde edilen altın üretimi de yıllık %1 artışla 3.644 tona ulaştı.

Altın Fiyatlarındaki Artış
Güçlü talebin bir sonucu olarak altın fiyatları son birkaç aydır yükselişe geçti. 1 Aralık 2023'te altın spot fiyatları, ons başına 2.075,09 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Altın rezervleri, bir ülkenin ekonomik istikrarını ve uluslararası alandaki konumunu yansıtırken, fiziksel altın aynı zamanda borçların ödenmesinde de kullanılabiliyor.

Dünya Çapında Altın Rezervleri
Dünya genelinde, merkez bankası rezervlerinin önemli bir bileşeni olan altın, birçok ülkenin ekonomik gücünü ve istikrarını simgeliyor. İşte dünyanın en çok altın rezervine sahip 15 ülkesi ve bazı önemli detaylar:

2023'TE 3 SIRA BİRDEN ATLADI

2023 yılının ilk gününde 14. sırada olan Türkiye aynı ortalarından itibaren 11. sıraya yükselerek 3 basamak birden atladı.

*Polonya, aktif olarak altın satın alarak rezervlerini 359 tona çıkardı.
*Özbekistan, dünyanın en derin açık ocak madenlerinden birine ev sahipliği yapıyor ve 371 ton altın rezervine sahip.



*Portekiz ve Tayvan, sırasıyla 383 ton ve 424 ton altın rezervleri ile listeye giriyor.
*Türkiye, altın rezervlerini 540 tona çıkararak dikkat çekiyor.



*Hindistan, dünyanın en büyük ikinci altın ithalatçısı konumunda.
*Çin ve Rusya, sırasıyla 2.235 ton ve 2.333 ton ile büyük rezervlere sahip.
*ABD, 8.133 ton ile dünyanın en büyük altın rezervine sahip ülkesi.



Altın, hem ülkelerin ekonomik güvenliğini sağlama hem de yatırımcıların portföylerini çeşitlendirme aracı olarak kritik bir rol oynamaya devam ediyor. Bu değerli metalin talebi, küresel ekonomik belirsizlikler karşısında güvenli bir liman olma özelliğini koruyor.