Yaklaşık 16 milyon emekli zamlı promosyonun ardından zamlı ikramiyelerini de almaya başlarken, gözünü Temmuz zammına çevirdi.
Temmuz'da mevzuat kapsamında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ilk 6 aylık enflasyon oranında zam yapılırken, memur emeklilerine de yüzde 10 artış ve ilk 6 aylık TÜFE'nin yüzde 15'i aşan kısmı üzerinden fark yansıtılacak.
Bu artışın ne kadar olacağı 3 Temmuz'da belli olacak. Ancak bugün açıklanacak Mart ayı enflasyon verileri de zam oranı için ipuçlarını verecek.
Zam oranı merakla beklenirken, ayrıca emeklilere yönelik ek iyileştirmeler de gündemde. Temmuz'da emekli aylıkları yeniden ele alınacak. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar kapsamında masaya özellikle 3 formülün gelmesi bekleniyor.
İLK FORMÜL REFAH PAYI
Ele alınacak ilk formül refah payı olacak. Ocak 2023'te SSK ve Bağ-Kur'luların yüzde 15.40, memur emeklilerinin yüzde 16.48 olarak gerçekleşen zam oranı, refah payı eklenerek yüzde 30'a çıkarılmıştı.
Temmuz 2023'te de SSK ve Bağ-Kur'luların yüzde 19.77, memur emeklilerinin yüzde 17.55 çıkan zam oranı, yüzde 25'te eşitlenmişti. Bu yılın Ocak ayında ise SSK ve Bağ- Kur'lulara 11.68 puanlık refah payı verilerek, tüm emeklilerin zam oranı yüzde 49.25'e yükseltilmişti. Bu düzenlemeler de dikkate alınarak Temmuz'da refah payı yansıtılıp yansıtılmayacağı ele alınacak.
Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle memur emeklilerinin zam oranı farklı olacak. Örneğin: ilk 6 aylık enflasyon yüzde 24 çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur'lular yüzde 24, memur emeklileri yüzde 18.61 zam alacak. Refah payıyla birlikte bu artışın eşitlenebileceği üzerinde duruluyor. Bu kapsamda memur emeklilerinin artışı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin seviyesine çıkarılabileceği gibi, tüm emeklilere refah payı eklenerek zam oranlarının yükselmesi mümkün.
TABAN AYLIK ARTIŞI
Emeklilerde taban aylık hem geçen yıl hem bu yıl artırıldı. Ocak ayından itibaren en düşük emekli aylığı ödemesi ek ödeme dahil 10 bin liraya yükseltildi. Kök aylığı bu tutarın altında kalanların ödemesi bu tutara tamamlanarak yapılıyor. Emeklilere yönelik çalışmalarda taban aylık ödemesinin artırılması da ele alınacak. Taban aylık artışında karar kılınır ve ilk 6 aylık enflasyon yansıtılırsa ödeme 12 bin lirayı aşacak.
KÖK AYLIK FORMÜLÜ
Emeklilere yönelik çalışmalarda masaya yatırılacak formüllerden biri de kök aylıkların taban aylıkla eşitlenmesi olacak. 2000 sonrasında emekli olan SSK'lılarda en düşük aylık 7 bin 47, Bağ- Kur'dan emekli olan çiftçilerde 8 bin 89 lira. Bu emeklilere taban aylık düzenlemesi kapsamında 10 bin lira ödeniyor. Eğer eşitleme formülü hayata geçirilirse en düşük kök aylık 10 bin liraya çıkacak. Bu durumda halen kök aylıkları 10 bin liranın altında olan emekliler Temmuz zamlarını 10 bin lira üzerinden alacak.
BAYRAM İKRAMİYELERİ ÖDENİYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiyelerini dün itibarıyla ödemeye başladı. SGK'dan yapılan açıklamaya göre, SSK'lılardan maaş ödeme günü ayın 17 ve 18'i olanların bayram ikramiyeleri dün hesaplarına yatırıldı. Maaş ödeme günü ayın 19, 20, 21 ve 22'si olanlara bugün, 23, 24, 25 ve 26'sı olanlara ise 4 Nisan'da ikramiyeleri ödenecek. Bağ-Kurluların tamamına 5 Nisan'da ödeme yapılacak. Memur emeklilerinden maaş ödeme günü ayın 1 ve 2'si olanlar ikramiye aldı. 3, 4 ve 5'i olanlara ise 3 ile 5 Nisan arasında ikramiyeleri ödenecek.