Türkiye'de ekonomik düzenlemeleri içeren 86 maddelik yeni Torba Yasası, geçtiğimiz aylarda kabul edilen 55 maddeyle önemli bir adım atmıştı. Şimdi ise gözler, kalan maddelerin Meclis'e sunulmuş halinde. Bu yasa kapsamında 3600 ek gösterge, ev hanımlarına prim desteği, SSK Bağkur prim eşitlemesi gibi çalışmaların yanı sıra kademeli emeklilikle ilgili düzenlemeler de bekleniyor.
3600 Ek Gösterge Nedir ve Ne Zaman Çıkacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamalarına göre, 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 3600 Ek Gösterge Düzenlemesi ile 5,3 milyon kamu personeli ve hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden düzenlenmesi sağlandı. Ancak, birinci dereceye yükselen devlet memurları için 3600 ek gösterge düzenlemesinin hükümet tarafından en kısa sürede hayata geçirilmesi bekleniyor.
3600 Ek Gösterge Torba Yasa'da Yer Alacak mı?
Torba yasa kapsamında 90 bin taşerona kadro, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik gibi konuların görüşülmesi bekleniyor.
Meclis Ne Zaman Açılacak?
31 Mart yerel seçimleri ve bayram nedeniyle yaklaşık 1.5 ay ara veren TBMM, 16 Nisan Salı günü yoğun gündemle yeniden açıldı.
3600 Ek Gösterge ve Kamu Çalışanları
3600 ek gösterge düzenlemesi, yaklaşık 5,3 milyon kamu çalışanını ilgilendiriyor. Bu düzenleme, memurların unvanlarına, görevlerine, sorumluluklarına ve hizmet sürelerine bağlı olarak maaş hesaplamalarında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.
3600 ek gösterge düzenlemesi, birçok kamu çalışanı için önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak, yeni düzenlemenin ne zaman çıkacağına dair net bir tarih henüz belirlenmemiş olsa da, hükümetin en kısa sürede harekete geçeceği beklentisi hakim. Bu süreçte kamu çalışanları ve ilgili kesimlerin gelişmeleri yakından takip etmesi gerekmektedir.
1. DERECE MEMUR NE DEMEK?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda tanımlanan ve memurların kıdemlerini ortaya koyan puanlama sistemine kademe ve derece adı verilmektedir.
Bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde Cumhurbaşkanınca belirlenecek pozisyon unvanlarında çalıştırılmak üzere işin geçici olması şartı aranmaksızın sözleşmeli personel istihdam edilebilir. Bu kapsamda istihdam edilen sözleşmeli personelden aynı kurumda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar bu sürenin bitiminden itibaren otuz gün içinde talepte bulunmaları hâlinde bulundukları yerde aynı unvanlı memur kadrolarına atanır. Bulundukları pozisyon unvanı ile aynı unvanlı memur kadrosu bulunmayanların atanacağı kadrolar Cumhurbaşkanınca
belirlenir. Bu personel can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç olmak üzere üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz.
Sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri aşağıda gösterilmiştir.
DERECENİN BELİRLENMESİ
Memur kadrolarına atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar. Bu kapsamda memur kadrolarına atananların, sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir.