Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti!
DİJİTAL TAKİP GELİYOR
Kesilen hayvanlar dijital olarak takip edilecek. Canlı hayvanlar, karkaslar ile personel hareketleri izlenecek. Hayvan bekleme ve kesim yeri ile muamelenin yapıldığı alana geniş açılı kameralar kurulacak. Bu kameralar, 7/24 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin erişimine açık olacak. Kesimhane dışında acil kesime tabi tutulan hayvanların raporların veteriner hekim yerine resmi veteriner hekimlerce düzenlenecek. Sabah'tan Merve Bilkay'ın haberine göre, Kıyma üreten gıda işletmecisi, kırmızı soğutulmuş etten elde edileceği kıymayı kesim tarihinden itibaren 6 gün, vakumla paketlenmiş kemiksiz sığır ve dana etinden elde edilecek kıymayı kesim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde hazırlayacak.
Kırmızı et muhafazada derece detayı
Üretimden hemen sonra, kıyma ve hazırlanmış et karışımları ambalajlanacak. Kıyma 2, hazırlanmış et karışımları 4 dereceden yüksek olmayan bir iç sıcaklığa soğutulacak veya iç sıcaklıkları eksi 18 derece veya daha düşük sıcaklıklara dondurulacak. Bu sıcaklık koşulları depolama ve nakliye sırasında da sürdürülecek.
TATLANDIRICILARA DA HİJYEN KURALI
Yönetmelik taslağı, kolajen ve jelatin üretim sürecine ilişkin ilave kurallar da getiriyor. Jelatin ve kollajende kalıntı limitlerini düzenliyor. Perakende faaliyet yürüten gıda işletmecilerinin belirlenen şartlara uygun olarak gıda bağışı amacıyla eti dondurabilmesine ilişkin kurallar da belirlendi. Canlı çift kabuklu yumuşakçaların sağlık standartlarında da düzenleme yapılıyor. Gıda işletmecisi, insan tüketimi için piyasaya arz edilen canlı çift kabuklu mikrobiyolojik kriterlere uygun olmasını da sağlayacak. Deniz biyotoksinlerinin miktarı da belirli limitleri geçemeyecek. Hayvansal kökenli ürünlerden elde edilen yağ türevleri ve tatlandırıcılar da yüksek rafine ürünler olarak listeye eklendi, hijyen kuralları düzenlendi.
Yumurtalar 28 gün içerisinde tüketiciye ulaştırılacak
YUMURTAYA 28 GÜN ŞARTI
Yumurtaların son tüketiciye ulaştırılma süresinde de değişikliğe gidiliyor. Yönetmelik taslağına göre, yumurtalar üreticinin tesislerinde ve bu tesislerden ayrıldıktan sonra son tüketiciye arzına kadar tüm aşamalarda temiz, kuru, dışarıdan gelen kokulardan arınmış, darbelerden etkin bir biçimde korunacak ve direk güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilecek.
Temiz, kuru ve dışarıdan gelen kokular arındırılmış
Ve yumurtlama tarihinden itibaren en fazla 28 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. Süt için de kriterler oluşturuldu. Süt günlük toplanacaksa 8 dereceden fazla olmayan sıcaklıklara, günlük toplanmayacaksa 6 dereceden fazla olmayan sıcaklıklara hemen soğutulacak.
Kolostrum günlük toplanacaksa 8 dereceden fazla olmayan sıcaklıklara, günlük toplanmayacaksa 6 dereceden fazla olmayan sıcaklıklara hemen soğutulup, ayrı depolanacak. Nakliye süresince soğuk zincir muhafaza edilecek.