FED faiz indirirse dolar düşer mi? FED faiz indirirse altın, borsa nasıl etkilenir? İslam Memiş dolar altın tahmini!

Gözler ABD Merkez Bankası'na (FED) çevrildi. Dört yılın ardından ilk faiz indirimine gidilmesi beklenen FED'in kararı tüm dünyada piyasaları etkisi altına almaya hazırlanıyor. Altın, borsa ve döviz piyasaları tarihi karar öncesinde nefesini tutmuş durumda. A Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, FED kararının yaratacağı etkiyi değerlendirdi. Faiz indiriminin altının gram fiyatını yıl sonunda 3.000 - 3.500 TL bandına taşıyabileceğini öngören Memiş, yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda da uyardı.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2024, 10:50 Güncelleme Tarihi 18 Eylül 2024, 15:20
FED faiz indirirse dolar düşer mi? FED faiz indirirse altın, borsa nasıl etkilenir? İslam Memiş dolar altın tahmini!

İÇİNDEKİLER

Altın fiyatları, yaklaşan FED faiz kararı toplantısı öncesinde yükseliş trendini sürdürüyor. Ons altın bu sabah tarihi bir rekora imza atarken, yatırımcıların gözü kulağı FED'den gelecek haberlerde. Gram altın, çeyrek altın ve Cumhuriyet altını fiyatları da dikkatle takip ediliyor. Peki Fed'in faiz kararı altın fiyatlarını nasıl etkileyecek? Uzmanlar yeni öngörülerini paylaşırken Piyasa Uzmanı İslam Memiş kritik tarihi işaret ederek gram altın için dikkat çeken bir tahminde bulundu.

İSLAM MEMİŞ'TEN A HABER CANLI YAYININDA AÇIKLAMALAR: ALTINDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş A Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Memiş, piyasalarda FED sonrası oluşabilecek dalgalanmaları aktardı.

İşte konuşmalarından öne çıkanlar;

"FED 4.5 yıl aradan sonra ilk kez bir faiz indirimi yapacak. Küresel piyasalarda 25 baz puanlık faiz indirimi fiyatlandı. Ancak 50 baz puanlık bir faiz indirimi de olabilir.

ALTIN FAİZ İNDİRİMİNDEN NASIL ETKİLENECEK?

Her iki şekilde piyasalarda bu akşam 21.00'de bir dalgalanma yaşanacak. Tabii ki bugüne kadar olan sürece baktığımızda altın fiyatları bu faiz indirimi beklentisinden olumlu yönde etkilendi. Ons altın tarafında 2.590 dolar seviyesine, gram altında ise 2.890 TL'ye kadar bir yükseliş gördük.

FED'in 25 baz puanlık faiz indirimiyle birlikte bu yükselişin devam etmesi beklenebilir. Ancak 50 baz puanlık indirim yapması halinde Ons altın tarafında 2620 dolar seviyesine kadar bir yükseliş de mümkün olabilir.

Tabii bu dalgalanmadan sonra önümüzdeki hafta kar satışları da mutlaka gelecektir."

YIL SONUNDA ALTIN NE KADAR OLACAK?

"Altın fiyatlarında orta ve uzun vadede yine pozitif yönde beklentimiz devam ediyor. Özellikle gram altın tarafında yıl sonu beklentimiz 3.000 3.500 TL arasında. ONS altın tarafında ise 2600 dolar arasında beklentimiz var.

Yıl sonuna kadar bu yükselişlerin devam etmesini bekliyoruz.

Altın almayı ihmal etmiş yatırımcılarda önümüzdeki haftadan itibaren karlı satışları beklemeli.

Gram altın yatırımcısı özellikle ONS altına odaklanmalı. Muhtemelen tekrar 2550 dolar sevileri var önümüzdeki hafta. Bu seviyeleri takip etmekte fayda var."

TÜM DÜNYADA DEĞİŞİM BAŞLIYOR

"Bu sıkılaştırma politikaları, enflasyonla mücadele bütün dünyada artık merkez bankalarının faiz artırma politikasıyla devam etti.

Artık gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon tarafında düşüşler olduğunu gözlemliyoruz. Türkiye'de de aynı şekilde enflasyon tarafında keskin bir dönüş var."

YARIN AÇIKLANACAK TÜRKİYE MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

"Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan bir faiz değişikliği beklemiyoruz. Ama yıl sonunda faiz değişlikliği olabilir. Şu anda merkez bankaları faiz artırımlarının sonuna geldi. Artık yılın son çeyreğinde bütün merkez bankalarının faiz indirimi süreçlerini konuşacağız."

Fed ve TCMB Faiz Kararları Borsayı Nasıl Etkileyecek?

Piyasalar, Fed ve TCMB'nin alacağı faiz kararlarını dikkatle takip ediyor. Uzmanlar, Fed'in faiz indirimine gitmesinin dolar borcu olan veya döviz kazanan şirketleri etkileyeceği görüşünde. Ayrıca ABD piyasalarındaki olası bir yükselişin küresel etki yaratabileceği belirtiliyor.

BIST'in ise eylül sonu veya en geç ekim ayında toparlanma gösterebileceği öngörülüyor. Yıl sonuna doğru ise TCMB'nin faiz indirimi politikalarının fiyatlanması bekleniyor. Yüksek faizlerin sermaye maliyetlerini artırdığına ve tedarik zincirinde geç ödeme ve büyüme sorunlarına yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, olası bir faiz indiriminin bu noktada iyileşmeyi hızlandırabileceğini belirtiyor. Fed'in faiz indiriminin kur riskini dolaylı yoldan zayıflatarak olumlu etki yaratabileceği de ifade ediliyor.

Fed Faiz Kararı Dolar/TL'yi Nasıl Etkiler?

Dolar/TL paritesinin seyrini belirleyen birçok faktör bulunuyor. GSYİH, cari açık, bütçe dengesi, maliye ve para politikaları, jeopolitik riskler, iç ve dış gelişmeler bunlardan sadece birkaçı. Fed'in beklenen faiz indiriminin dolar endeksini zayıflatabileceği öngörülse de, dolar/TL üzerindeki etkisinin kısa vadede 34 seviyesi altında kalıcı bir düşüş yaratmasının beklenmediği ifade ediliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN