Fitch'ten Türkiye için 2025 büyüme tahmini geldi

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisi için 2025 yılına yönelik büyüme tahminini belirledi. Morales, Türkiye’nin bu yıl yüzde 3,5, gelecek yıl ise 2,8 büyümesini beklediklerini açıkladı. Morales, 2025 yılı büyüme tahmininin ise ilerleyen günlerde paylaşılacağını duyurdu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :24 Eylül 2024 , 18:38 Güncelleme Tarihi :24 Eylül 2024 , 19:03
Fitch’ten Türkiye için 2025 büyüme tahmini geldi

İÇİNDEKİLER

Fitck Ratings'in Kıdemli Direktörü Erich Arispe Moreles, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ( TCMB) para politikasında sıkı duruşun devam edeceğini ve politika faizinin 2024'ün ilk çeyreğinde indirilmeye başlanabileceğini öngördü.

Morales, Fitch'in 6 Eylül'de Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltmesinin ardından düzenlenen bir webinar sırasında, Türkiye'nin kredi notundaki artışın dış kırılganlıkların ve finansman ihtiyaçlarının azalmasından kaynaklandığını belirtti.

PARA POLİTİKASI TERSİNE DÖNEBİLİR

Yüksek enflasyonun, Türkiye için önemli bir zorluk olmaya devam ettiğini kaydeden Morales, ekonominin yavaşlamaya başladığını ifade etti. Ayrıca, politika değişiklikleri için siyasi desteğin devam etmesini beklediklerini vurguladı.

2025'İN İLK ÇEYREĞİNDE FAİZ İNDİRİMİ BAŞLAYABİLİR

Buna rağmen yüksek enflasyonun Türkiye için ana politika zorluğu olmaya devam ettiğini ve ekonominin yavaşlamaya başladığını aktaran Morales, "TCMB'nin para politikasında sıkı duruşun sürmesini ve gelecek yılın ilk çeyreğinde politika faizinde indirime başlayabileceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin ekonomi programının yukarı yönlü sürprizleri olduğu gibi, politikanın tersine dönme riski ve para politikasında sıkı duruşun erken gevşeme riski de mevcut. Ancak ekonomi politikasına siyasi desteğin devam edeceğini öngörüyoruz." diye konuştu.

BÜYÜME HEDEFİ BU YIL YÜZDE 3,5

Morales, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,5 gelecek yıl ise 2,8 büyümesini tahmin etti. Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç da Türk bankalarının karlılık görünümünün yüksek fonlama maliyetleri ve enflasyonist baskılardan olumsuz etkilendiğinin belirtti.

Bankaların varlık kalitelerinde yılın ilk yarısında hafif bir zayıflama gördüklerini dile getiren Kılınç, "Ancak bankacılık sektörünün yabancı para likiditesinin kısa vadeli dış borcun büyük kısmını karşılamaya hala yeterli olduğunu düşünüyoruz. Refinansman risklerinin azaldığını düşünüyoruz. Yatırımcı güveni ve yabancı para cinsinden mevduatların istikrarının sektör için önem taşımaya devam ettiğini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN