Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: "Elektrik ve doğal gaza 3 ay zam yapılmayacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ankara'da medya kuruluşları temsilcileri ile bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, "Elektrik ve doğal gaza 3 ay zam yapılmayacak." dedi. Bayraktar, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 6 milyon metreküpü aşkın üretim olduğunu belirterek, Kasım-Aralık ayı için 7,5 milyon metreküp, gelecek yılın ilk çeyreğinde ise 10 milyon metreküp üretim hedeflerinin olduğunu ifade etti.

Giriş Tarihi :07 Ekim 2024 , 16:24 Güncelleme Tarihi :07 Ekim 2024 , 17:58
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: Elektrik ve doğal gaza 3 ay zam yapılmayacak

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, gazetecilere, enerji alanındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

3 AY ZAM YOK
Bakan Bayraktar, "Elektrik ve doğal gaza 3 ay zam yapılmayacak. Özellikle doğal gaz fiyatlarından bahsediyorum. Bu yıl sonuna kadar herhangi bir fiyat artışı öngörmüyoruz, yani özellikle bu süreçte. Ama yani bu vesileyle de bir kez daha kısaca bahsedelim. Yani destek gruplarını belirlemeyle alakalı ciddi bir çalışmanın içerisindeyiz. Gerçekten ihtiyaç sahibi olacak grupların desteklenmesi, bu anlamda yüksek tüketimi olan grupların bu destek mekanizmalarından daha az istifade etmesi ya da istifade ettirilmemesi gibi bir stratejinin içerisindeyiz. Yani yıl sonuna kadar fiyat artışı öngörmüyoruz." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, (Fotoğrafta) bakanlıkta TV kanallarının Ankara temsilcileri ile buluştu. (AA)Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, (Fotoğrafta) bakanlıkta TV kanallarının Ankara temsilcileri ile buluştu. (AA)

FATURALARDA YENİ DÖNEM
Elektrikte Türkiye ortalamasının iki katı üzerinde tüketimi olan tüketicilere farklı bir tarife uygulanacağını belirten Bayraktar, "Tabii bunları yaparken enflasyonu dikkate alarak hareket ediyoruz. Ama 2025 yılı için özellikle yani evinde dört yüz-beş yüz kilovat saat aylık tüketimi olan, bilmiyorum sizler tüketim rakamlarınızı biliyor musunuz? Ama dört yüz-beş yüz kilovat saat tüketimi olan birisinin tüketiminin sebebi büyük oranda ya daha büyük evi olduğu için, belki elektrikli araç kullandığı için vesaire gibi şeylerle bu tüketim gruplarının yüksek gelir grubunda olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla kim ne kadar para kazanıyor ona bakmıyoruz ama tüketimine bakacağız. Ve o tüketim grubunda da Türkiye ortalamasının iki katı üzerinde tüketimi olan tüketicilere diyeceğiz ki siz bu işin bedelini ödeyin ki biz doğru kesimleri destekleyelim ve onlara yeterince bütçe ayıralım. Böyle bir çalışmayı yapıyoruz. Bunu kamuoyumuzla kısmen paylaştık ama önümüzdeki günlerde de daha detaylı inşallah paylaşırız." ifadelerini kullandı.

Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştiren Fatih Sondaj Gemisi (AA)Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştiren Fatih Sondaj Gemisi (AA)

Türkiye'nin petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığının azaltılması çalışmalarına 2016'da açıklanan "Milli Enerji ve Maden Politikası""yla hız verdiklerine işaret etti. Bakan Bayraktar, gelinen noktada ülkede kamu ve özel firmaların günlük petrol üretiminin yaklaşık 110 bin varile ulaştığını aktararak Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 6 milyon metreküpü aşkın üretim olduğunu söyledi. Kasım-Aralık aylarında 7,5 milyon metreküp, gelecek yıl ilk çeyrekte ise 10 milyon metreküp üretim hedeflendiğini de ifade etti.

Ayrıca Bayraktar, Türkiye'nin Somali'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini kendi gemileriyle operatör olarak yürütebildiğini belirterek, "Somali denizlerindeki arama ve Oruç Reis gemimizin ilk görevi bu anlamda bizim için tarihi bir dönemi açıyor." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar gazeteciler ile bir araya geldi (AA)Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar gazeteciler ile bir araya geldi (AA)

TÜRKİYE İÇİN YENİ DÖNEM

Oruç Reis'in Somali'ye gönderildiği 5 Ekim'in "tarihi bir gün" olduğunu ifade eden Bayraktar, geminin tümüyle Türkiye'de tasarlanan ve üretilen bir gemi olduğunu ifade etti.

2016'da açıklanan "Milli Enerji ve Maden Politikası"yla hız verdiklerine işaret etti. Gelinen noktada ülkede kamu ve özel firmaların günlük petrol üretiminin yaklaşık 110 bin varile ulaştığını söyledi.

Bakan Bayraktar, enerji ve gaz sahalarındaki çalışmalara dair açıklamalarda bulundu (AA)Bakan Bayraktar, enerji ve gaz sahalarındaki çalışmalara dair açıklamalarda bulundu (AA)

GELECEK YILIN İLK ÇEYREĞİ İÇİN HEDEF BELİRLENDİ!

Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 6 milyon metreküpü aşkın üretim olduğunu belirten Bayraktar, kasım-aralık gibi 7,5 milyon metreküp, gelecek yıl ilk çeyrekte ise 10 milyon metreküp üretim hedeflendiğini anımsattı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Karadeniz'de üretimin hızla artırılması gerektiğini vurgulayarak, Çanakkale'de aktivasyon çalışmaları yapılan yüzer platform sayesinde üretimin 20 milyon metreküpe yükseltileceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (AA)Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (AA)

FARKLI COĞRAFYALARDA ORTAK ÇALIŞMALAR

Yoğun arama ve üretim stratejisi kapsamında Türkiye'de aranmamış lokasyonlar ve coğrafyalarda aramalar yapılması gerektiğini anlatan Bayraktar, farklı coğrafyalarda ortaklık yöntemiyle petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının yürütülmesini planladıklarını belirtti.

Bayraktar, Türkiye'nin Irak Basra'da ve Azerbaycan'da, Şahdeniz'de faaliyetleri bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar medya kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi (AA)Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar medya kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi (AA)

IRAK'TA 3 SAHADA PETROL ARIYORUZ

"Yeni coğrafyalar, yeni hedeflerimiz var. Bunlardan bir tanesi Somali denizleri. Bir diğer alan olarak Irak'ta çok daha farklı projelerin içerisinde olmak hedefimiz. Kuzey Irak'ta şu anda üç tane petrol sahasında ortaklığımız var ama bunu büyütmek istiyoruz. Basra'da daha aktif olmak istiyoruz. Libya'da hem karada hem de Libya denizlerinde daha aktif olmak istiyoruz. Dolayısıyla buralarda da farklı coğrafyalarda da bu arayışımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de buna devam edeceğiz. Somali denizlerindeki arama ve Oruç Reis gemimizin ilk görevi bu anlamda bizim için tarihi bir dönemi açıyor. Çünkü buralarda biz artık kendimiz operatör olarak, kendi gemilerimizle arama yapabilir bir ülke haline geldik."

Ayrıca Bakan Bayraktar, doğal gazda fazla olan miktarın ihraç edilmesinin ve ihracatın artırılmasının hedeflendiğini de kaydetti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN