Kira tespit davası şartları neler? Geriye dönük kira talep edilebilir mi?

Yüzde 25'lik zam sınırlamasının kaldırılmasının ardından ev sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar yaşanmaya devam ediyor. Kira sözleşmesinin beş yıl veya daha uzun süreli olması durumunda taraflar hukuki çözüm arayışına giriyor. Bu noktada kira tespit davası ve şartları araştırılıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :11 Ekim 2024 , 09:51 Güncelleme Tarihi :11 Ekim 2024 , 09:51
Kira tespit davası şartları neler? Geriye dönük kira talep edilebilir mi?

İÇİNDEKİLER

Ev sahipleri kira sözleşmesinin beş yılını tamamlayan kiracılara yönelik kira artışı talepleriyle gündemde. Bu noktada mülk sahipleri kira tespit davalarına başvurup şartlarını araştırarak hukuki çözüm yolu arıyor. Peki geriye dönük kira talep etmek mümkün mü? İşte habere ilişkin detaylar...

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

Kira tespit davası nedir, geriye dönük kira talep edilebilir mi?

Kira oranlarında yüzde 25'lik zam sınırlamasının kaldırılması kiracı ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıkları artırdı. Beş yıl ve üzeri kira sözleşmelerinde kiracılar geriye dönük kira talep edebilir. Kira tespit davaları tam bu noktada devreye giriyor akabinde emsal kiralar ve TÜFE oranları dikkate alınarak açılabiliyor.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

Beşinci yılda kira artış oranı

Beşinci yılını dolduran kiracılar için artış TÜFE'nin yıllık ortalaması ile sınırlıdır; taraflar arasında bir uzlaşma sağlanmazsa mahkeme adil bir kira bedeli belirliyor. Bu durumda kiracının hakları korunmakta ve doğrudan tahliye talebi yasal olarak sınırlandırılmaktadır.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

Davanın masrafları ve kiracı hakları

Kira tespit davası masrafları sürece göre değişiklik gösteriyor. Bu noktada kiracının avukat tutması öneriliyor. Davayı kaybeden kiracı kira borçlarını ödemekle yükümlü olurken geçmişe dönük kira farkını da ödemek zorunda kalabiliyor.