Türkiye'nin ilk toplu konutları dönüşüyor

72 yıl önce Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olarak Ankara Kızılay’da hayata geçirilen Saraçoğlu Mahallesi, aslına uygun olarak yeniden dönüştürülüyor. En fazla 3 katlı binaların yer alacağı projenin ilk ihalesi 19 Nisan’da yapılacak

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :21 Mart 2018
Türkiye’nin ilk toplu konutları dönüşüyor

İÇİNDEKİLER

Ankara'nın merkezi semti Kızılay'ın kalbinde yer alan Saraçoğlu Mahallesi'ndeki 120 bin metrekarelik alanın dönüşümü için düğmeye basıldı. 72 yıl önce Türkiye'nin ilk toplu konut projesinin yapıldığı mahallede, 435 lojmanın yanı sıra 250 adet de tescilli anıt ağaç yer alıyor. Bir dönem kamu çalışanlarının oturduğu mahallenin dönüşüm projesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi'nin katkılarıyla Emlak Konut GYO tarafından yapılacak. Projeye; Maliye Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da destek verecek. Mahalledeki binaların aslına uygun şekilde restore edileceği Saraçoğlu Projesi kapsamında anıt ağaçlar da korunacak. Cumhuriyet tarihinin en büyük renovasyon projesi olarak gösterilen proje, gelir paylaşımı modeliyle yapılacak. Proje için ilk ihale tarihi ise 19 Nisan olarak açıklandı.

EMLAK BANKASI YAPMIŞTI
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Saraçoğlu Mahallesi'nin bütün özellikleriyle korunacağını, tek bir tuğlaya dahi dokunulmayacağını belirterek, "1940'lı yıllarda ilk olarak Emlak Bankası bu konutları yapmıştı. Dolayısıyla Emlak Konut da bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördü" dedi. Proje tamamlandığında Saraçoğlu'nun duvarı ve çitleri olmayan bir mahalle haline geleceğini vurgulayan Bakan Ağbal, "Sakarya'ya rakip olarak Saraçoğlu geliyor. Yemyeşil, kültürel alanları olan bir yer olacak. Önümüzdeki dönem Ankara'nın silüeti değişecek" şeklinde konuştu.

3 KATI GEÇMEYECEK
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da büyük şehirlerin nüfus baskısı altında yaşadığı bir dönemde, buna bağlı olarak ciddi bir rant baskısı oluştuğunu belirti. Saraçoğlu projesinin ise hem şehrin değerini artıracak hem de çevre ile dost bir proje olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Projenin yüzde 55.88'i turizm, kültür, ticari ve konut alanı, kalan kısmı sosyal donatı alanı olacak. Binalar 3 katlı olacak ve anıtsal ağaçlar korunacak" açıklamasını yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise bir eseri korumak, restore etmek kadar ona doğru fonksiyon yüklemenin de önemli olduğunu vurgulayarak, "Buraya doğru bir fonksiyon yükleniyor. Ankara'nın yeni bir yaşam merkezi ortaya çıkıyor, bu anlamda da son derece ümit verici bir hadise" diye konuştu. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Saraçoğlu Mahallesi'nin, Türkiye'nin ilk toplu konut projesi olma özelliğinin yanı sıra 1940'lara ait milli mimarlık anlayışının önde gelen örneklerinden biri olduğunu söyledi. Mahallenin geçmişine uygun olarak yenileneceğini anlatan Kurum, "Geleneksel Türk evi temasının yansımalarını göreceğimiz bu projede, tarihi dokuyu oluşturan tüm tescilli yapıları ve yarım asrı aşan ağaçları koruyarak, mahallenin özgün yaşantısını gelecek nesillere taşımanın


GENELKURMAY BİNASINA MÜZE PLANI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Keçiören metrosunun bu bölgeye geleceğini belirterek, "Genelkurmay'ın taşınmasını ve bu alanın da müze olarak kullanılmasını planlıyoruz. Bununla ilgili taleplerimiz devam ediyor" dedi.


YAVUZ KARAMAN