Meclis yeni yasama yılına başlarken, milyonları ilgilendiren düzenlemeler için düğmeye basıldı. Emeklilerden gençlere kadar toplumun her kesimine özel yasal düzenlemeler teker teker hayata geçirilecek.
NELER OLACAK?
İlk torba kanun teklifi gün sayıyor. Edinilen bilgiye göre, AK Partili milletvekilleri Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ekonomiye yönelik kanun teklifi için çalışmalarını sürdürüyor. İlerleyen günlerde tamamlanarak TBMM'ye sunulması planlanan teklif, OVP kapsamındaki ilk yasa teklifi olacak. Torba kanun teklifi olarak Meclis gündemine gelmesi beklenen teklifte, özellikle fiyat istikrarını hedefleyen, dezenflasyon çalışmaları kapsamında ihtiyaç duyulacak düzenlemeler yer alacak.
Aile ve Gençlik Bankası'nın doğrudan faizsiz kredi kullandırmasına ilişkin düzenlemenin de teklifte yer alması bekleniyor. Ana gelir kaynağını Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz, petrol ve madenlerden elde edilen devlet gelirlerinin bir kısmının oluşturacağı banka, kurulmasının ardından evlenen gençlere 150 bin liraya kadar faizsiz kredi projesi hayata geçirilecek. 24 ayı geri ödemesiz 48 ay vadeli kredi, deprem bölgesinden başlatılarak tüm Türkiye'yi kapsayacak.
KİRALIK EVLER VE DEPREM YASASI
Meclis'e taşınacak ilk düzenlemelerden biri de 'günlük kiralık evler'e ilişkin olacak. Yeni dönemin en önemli yasal düzenlemelerinden biri de 6 Şubat depremlerinden sonra gündeme gelen ve özel olarak İstanbul'u depreme hazırlıklı hale getirmek için üzerinde çalışılan deprem yasası teklifi olacak.
İmzaya açılan teklifte deprem illerinde rezerv alanlar oluşturulması, sıvılaşma riski bulunan ya da fay hatlarının geçtiği yerlere imar izni yasağı getirilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütülmesine ilişkin detaylar yer alacak. Yapı denetimi, yerel ve merkezi yönetimlerin sorumlulukları da yeni yasada ayrıntılarıyla düzenlenecek.
EMEKLİ ZAMMI GİRER Mİ?
Meclis'e sevk edilecek düzenlemelerden biri de emeklilere yönelik olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma, maliyet hesaplarının da yapılarak tamamlanmasının ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Bu sürecin biraz zaman alabileceği belirtiliyor. Bu nedenle ilk torbada emeklilere yönelik iyileştirme düzenlemesinin yer alması beklenmiyor.
BU DÜZENLEMELER SIRADA
Bu aydan itibaren yıl sonuna kadar Meclis'e sevk edilmesi beklenen düzenlemelerden bazıları şöyle:
EV KADINLARINA AYLIK
Ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturmak, emekliliklerini desteklemek için düzenleme yapılacak. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak. Burada yapılacak desteğin Aile ve Gençlik Bankası aracılığıyla sağlanması bekleniyor.
ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK
1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek. Özellikle küçük esnaf, bu düzenlemeyle 1800 gün kazanacak. Burada düzenlemeden yararlanacak küçük esnafın '10 ve altı kişi çalıştıran' olarak tanımlanabileceği belirtiliyor. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000'den 7200'e inecek. Bu durumda EYT'li esnaf 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı (9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65'e varan) tamamlaması gerekecek.
100 BİN İŞÇİYE KADRO
Taşeron işçilere yönelik düzenleme de Meclis yolunda. 100 bin taşeron işçinin beklediği işlem, yasal düzenlemenin yapılmasının ardından hayata geçirilecek.
MEMURLARA EK GÖSTERGE
Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesine yönelik düzenleme yapılacak.
Memur konfederasyonlarıyla yürütülecek çalışmanın tamamlanmasının ardından Meclis'e taşınacak düzenlemeden, önceki yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri yararlanabilecek. Düzenleme memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını yükseltecek.
ANNELERE YIPRANMA PAYI
AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan, emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Burada ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modelin uygulanması bekleniyor. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılırken, prim de eklenebilecek.