Sahurda tok tutan besinler konusunda vatandaşlar, sağlıklı bir oruç ibadeti için doğru seçimler yapma gayretinde. Uzmanlar, sahurda protein ve lif içeren besinlerin tercih edilmesini öneriyor. İşte sahurda yenilmesi tavsiye edilen besinler...
SAHURDA TOK TUAN VE SUSATMAYAN BESİNLER
🍳 YUMURTA: Protein kaynağı olan yumurta, sahur sofralarında önemli bir yer tutmalı. Haşlanmış veya poşe yumurta, tokluk hissi sağlayarak iştah kontrolüne yardımcı olur.
🧀 LOR PEYNİRİ: Protein deposu lor peyniri, uzun süre tok kalmanıza ve gün boyu susamamanıza yardımcı olur.
🥗 SEBZE: Yeşil sebzeler ve salatalar, bol su içerikleri sayesinde kalori almadan doymanıza yardımcı olur. Çiğ sebzelerin lif içeriği de tokluk hissi sağlar.
🍌 MUZ: Potasyum içeriğiyle muz, sahurda tüketildiğinde tok kalmanıza katkı sağlar.
🥣 NOHUT: Baklagiller, uzun süre tok kalmanıza ve vücudunuza gerekli proteinin sağlanmasına yardımcı olur.
🧈 SÜT ÜRÜNLERİ: Peynir, yoğurt, süt veya kefir gibi süt ürünleri, protein alımına katkı sağlayarak iştah kontrolüne yardımcı olur.
🍞 TAHILLAR: Tam tahıllı ekmek, karabuğday, yulaf gibi liften zengin kompleks karbonhidratlar da sahurda tüketilmelidir.
🚰 SUSATMAYACAK YİYECEKLER: Cacık, meyve salatası, mevsim salatası, kefir, ayran, söğüş sebze, karpuz, kavun, kuru yemiş ve ev yapımı hoşaf gibi susatmayacak besinleri tercih edebilirsiniz.
SAHURDA SU NE ZAMANA KADAR İÇİLİR?
Sahurda su içme zamanı, ezanın okunmaya başladığı andır. Sahurda su içme saati imsak vakti başladığı andan itibaren sona ermelidir.
İLK SAHURDA PİRİNÇ PİLAVI YEMEK SÜNNET Mİ?
Ramazan ayının ilk sahurunda pirinç pilavı ile ilgili bazı rivayetler olduğu konuşulur. Fakat ilk sahurda pirinç pilavı yemek sünnet değildir.
Pirinç, kaliteli bir karbonhidrat olması sebebiyle sahurda tüketilebilir fakat bu sünnet yerine geçmez.
Peygamber Efendimiz'in oruç tutarken yeme-içme ile ilgili bazı tavsiyeleri vardır, ancak bu tavsiyelerde pirinç pilavı yeme konusunda bir öneriye rastlanmamaktadır. Bu nedenle, pirinç pilavı yemek sünnet değildir.
SAHUR YEMEĞİNİN DİNDEKİ ÖNEMİ NEDİR?
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde "bereket" olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir.
Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir.
Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir.
Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur.
Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.