İngiltere'de sağlık sistemi resmen çöktü. Hastaların ambulans beklerken hayatını kaybettiği bilgileri gelirken, hastaneye ulaşabilenler de muayene için saatlerce sedyede bekliyorlar. Üstelik ülkede grip ve türevi solunum yolu rahatsızlıklarında artışın yaşandığı kış aylarında "öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarında kıtlık" uyarısında bulunuluyor.
ÖLÜMCÜL BİR DURUM YOKSA GELMEYİN
Koronavirüs pandemisinden sonra İngiltere en büyük sağlık sorunu ile karşı karşıya... Acil servisler tıka basa dolu, hastalar ambulans beklerken hayatlarını kaybediyor. Bazı hastanelerin ise vatandaşlara "ölümcül bir durum yoksa acile gelmeyin" uyarısında bulunduğu ifade ediliyor.
OHAL İLAN ETTİLER
Bazı hastanelerde olağanüstü hal ilan edildiği belirtiliyor. Kraliyet Acil Tıp Koleji Başkan Yardımcısı Dr Ian Higginson, bekleme sürelerinin dehşet verici olduğunu söylerken "Şu anda tam bir kriz yaşıyor. Bir çoklarında ise istediğimiz standartlarda bakım sağlayamıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
İngiliz basınında ise, vatandaşların yaşadığı trajediye ilişkin çok sayıda haber yer alıyor. 54 yaşındaki Darrel Wilson, ambulansı 9 saat bekledikten sonra taksi ile hastaneye gittiğini anlattı. Göğüs ağrıları nedeniyle ambulans çağırdıklarını ancak ambulansın gelmediğini söyleyen adamı, eşinin hastaneye götürmek zorunda kaldığı ifade edildi.
10 SAAT DIŞARIDA BEKLEYEBİLİRSİNİZ
Bir hastanın 16 saat boyunca ambulans beklediği ancak ambulansın ancak vefat ettikten sonra geldiği öğrenildi. 16 saatten fazla ambulans bekledikten sonra hayatını kaybeden Teresa Simpson'ın eşi Matthew Simpson, "Her gün 4, 6, 12, 18, 20 saat bekleme sürelerinin olduğu ambulans hikayelerini duyuyorsunuz. Ambulans geldiğinde bile hastaneye gitmeniz garanti değil. 10 saat dışarıda bekleyebilirsin. Ambulanslarda bekleyen insanların hikayelerini duydum. Böyle bir şey modern zamanlarda olmamalı. 20 veya 30 yıl önce böyle değildi." diyerek isyan etti.
"İNGİLTERE ULUSAL SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA"
Kendi yaşadıkları acı tecrübeden yola çıkarak İngiltere'de son dönemde Ulusal Sağlık Sistemi'nde (NHS) yaşanan krize de değinen Simpson, sözlerini şöyle tamamladı:
"SADECE AMBULANS DEĞİL, DOKTORLARINIZ DA YOK"
"Şu anda NHS'deki krizin çok ciddi olduğunu düşünüyorum çünkü tek mevzu, ambulans bekleme süreleri değil. (Hastalar) Oraya (hastaneye) vardıklarında onlar için yatak yok, hemşire, doktor yok. Yani sadece ambulans değil, doktorlarınız da yok, bakımevleriniz ve bunun gibi şeyler de yok, sağlık sistemi çökmüş durumda."
92 yaşındaki bir büyükanne ise tam 33 saat hastane koridorunda tedavi olmak için bekledi. Talihsiz kadının torunu" Öyle bir durumdaydı ki, bize ölmek istediğini söyledi" ifadelerini kullandı.
HASTANEYE YERDE UYUDU
62 yaşındaki Wayne Erasmus, 24 saat ambulans bekledikten sonra hastanede yerde uyumak zorunda olduğunu anlattı.
HAFTADA 500 ÖLÜM
İngiltere'de üst düzey bir sağlık yetkilisi, hafta başında yaptığı bir açıklamada, acil servislerdeki bekleme sürelerinin haftada 300 ila 500 ölüme neden olduğunu öne sürmüştü.
Ülkede acil tıp doktorları birliği olan "Royal College of Emergency Medicine" Başkanı Dr. Adrian Boyle, Times Radio'ya yaptığı açıklamada, geçen ay acil servislerde "şimdiye kadarki en uzun bekleme süresinin" kaydedildiğini söylemişti.
Ayrıca hastanelerde geçen ay "şimdiye kadarki en yüksek doluluk oranı"na ulaşıldığına dikkati çeken Boyle, "Şu anda uzun beklemeler açısından gördüğümüz şey, artan ölüm oranıyla ilişkilendiriliyor ve her hafta acil servislerdeki gecikmeler ve sorunların bir sonucu olarak 300 ila 500 kişinin öldüğünü düşünüyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
İngiltere Sağlık Bakanlığından bir sözcü de sağlık sisteminin özellikle son aylarda karşı karşıya kaldığı krize ilişkin, "Kovid-19 salgınının etkisinin ardından NHS'nin karşı karşıya olduğu baskıların farkındayız ve sağlık için 14,1 milyar sterline kadar ek fonla desteklenen insanların önümüzdeki iki yıl boyunca ihtiyaç duydukları sağlık ve sosyal bakımı almalarını sağlamak için yorulmadan çalışıyoruz." açıklamasını yaptı.
Öte yandan İngiltere'de eczaneler birliği, grip ve türevi solunum yolu rahatsızlıklarında artışın yaşandığı kış aylarında "öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarında kıtlık" uyarısında bulundu.
ALMANYA 'İMECE' YAPACAK
İlaç üretim maliyetlerinin yüksekliği dolayısıyla imalatın Avrupa dışında olması nedeniyle, Çin gibi ülkelerde COVID-19 önlemlerinin yol açtığı sıkıntılardan ötürü tedarik zincirinde aksamalar meydana gelebiliyor.
Avusturya Sağlık ve Besin Güvenliği Ajansı (AGES), grip ve benzeri hastalıklara ilişkin resmi internet sitesinde 19-25 Aralık haftasında yapılan testlere göre ülke genelinde yaklaşık 479 bin kişinin bu hastalıklara yakalandığı bilgisini paylaştı.
Avusturya Eczacılar Birliği, 15 Aralık 2022'de yaptığı açıklamada, antibiyotik başta olmak üzere 500 ilacın tedarik edilemediğini, ilaç üretiminin Avrupa dışında gerçekleştirilmesinin tedarik zincirinde sorun yaşanmasına yol açtığını bildirdi.
Almanya'da artan grip vakaları, RSV virüsü salgını, COVID-19 salgını, personel eksikliği ve ilaç sıkıntısı, sağlık sistemini krizin eşiğine getirdi.
Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, bazı ilaçların temin edilmesindeki darboğaza dikkati çekerek, halkı "imece usulüyle birbirine yardım etmeye" çağırdı.
Ecza dolaplarındaki kullanılmayan ilaçların değerlendirilebileceğine işaret eden Reinhardt, "Sağlıklıysanız, stokta bulunan ilaçları hastalara vermelisiniz. İlaçlar için bir tür bitpazarı tarzı bir oluşuma ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.
SAĞLIK BAKANI EBEVEYNLERİ SUÇLADI
Avrupa Birliği'nin (AB) yeni bir korona virüsü dalgasına hazırlandığı bir süreçte komşu Yunanistan'da ilaç kıtlığı baş gösterdi. Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre, ülke genelinde bazı temel ilaçlar eczanelerin raflarından 'kaybolmuş' durumda.
İlk olarak basına yansıyan haberleri yalanlayan muhafazakar Yeni Demokrasi iktidarının Sağlık Bakanı Thanos Plevris, bazı acil önlemleri ülke gündemine taşıdı. Atina'da ilaç eksikliği meselesi, Sağlık Bakanı ile ilgili mercilerin katılımı ile düzenlenen olağanüstü bir toplantıda ele alındı. Toplantı sonunda, "İlaç ihracatının kısıtlanması ve ülkedeki ilaç arzının artırılmasıyla ilgili olarak halihazırda alınan tedbirlerin güncellenmesi Sağlık Bakanı Thanos Plevris tarafından kararlaştırıldı" bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı.
KONTROLLER DEVAM EDECEK
Olağanüstü toplantıda, Yunanistan'da ciddi boyutlara varan ilaç eksikliğinin 'küresel bir sorun' olduğu ve Yunanistan'daki ilaç sanayi birimlerinin varlığı nedeniyle komşu ülkenin sorundan diğer AB üye devletlerinden daha az etkilediği görüşü öne çıktı.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ilaç kıtlığı probleminin çözümü için bir dizi önlemler üzerinde hemfikir oldu. Bu önlemler arasında, eksik ilaçların ihraç edilmemesine yönelik eczane kontrollerinin devam ettirilmesi; işbirliği yapmayan veya rezerv bulundurmayan eczaneler için faaliyetlerinin durdurulması ve ceza verilmesi; ateş düşürücüler ve pediyatrik ilaçlar olmak üzere, Yunanistan pazarını kapsayacak yeterli ilaca sahip olup olmadıklarının tespiti için ilaç şirketlerinin izlenmesi; küresel kıtlık yaşanan aktif maddeler için siparişlerin arttırılması; eksikliklerin olduğu yerlerde alternatif ilaçların reçetelenmesinin yaygınlaştırılması; Yunan ilaç endüstrisinin jenerik (alternatif) ilaç üretimini artırma olanaklarını tüketmesi gibi tedbirler yer alıyor.
HÜKÜMETE 'AŞIRI VERGİ' ELEŞTİRİSİ
Atina'daki olağanüstü toplantı sonrasında Yunanistan İlaç Endüstrisi Birliği'nden yapılan açıklamada, 42 Yunan fabrikasının hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli çalıştığı belirtilirken, hükûmet 'aşırı önlem almak ve aşırı vergilendirme' üzerinden eleştirildi.
Birliğin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Bu yılın eylül ayından kasım ayına kadar Yunan ilaç şirketleri her ay 25 milyon paketten fazla ilaç üretti. Eğer bu olmasaydı, bugün anti-lipidemik, anti-hipertansif ve kalp yetmezliği ilaçları gibi kronik hastalık ilaçlarında büyük kıtlıklarla karşı karşıya kalacaktık. Aynı zamanda, Yunan ilaç endüstrisi ülkedeki hastanelere temel ilaçları kesintisiz olarak tedarik etmeye devam etmektedir."
Yunanistan İlaç Şirketleri Federasyonu'nun açıklamasında ise, şöyle denildi: "Ülkemizde ilaç tedariği konusunda yaşanan sorunlar diğer AB ülkelerine kıyasla çok daha küçük ölçekli. Sorunun önümüzdeki aylarda kademeli olarak düzeltilmesi beklenirken, yaygın olarak bulunan diğer ikame ilaçların kullanılması, her zaman ilgili doktor ve/veya eczacının rehberliğinde tavsiye edilmektedir."
BAKAN EBEVEYNLERİ SUÇLADI, ECZACILAR YALANLADI
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Plevris, ebeveynleri antibiyotik ve ağrı kesici ilaç stoku yapmakla itham etmişti. Sağlık Bakanı'na göre ebeveynlerin paniği, ülkede yaşanan ilaç eksikliğinin ana nedenlerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor.
Öte yandan eczacılar, Sağlık Bakanı'nın görüşüne katılmadıklarını bildirdi. İlaç sorununun, önümüzdeki dönemde gündemdeki yerini korumaya devam edeceği uyarısında bulundular. Eczacılara göre, bazı temel ilaçlar Yunanistan'da üretilmiyor ve Avrupa'daki ilaç sorunu devam ettikçe Yunanistan bu problemden etkilenmeye devam edecek.