MUMYALAMA NEDİR?
Tarihte eski toplumlara baktığımızda, çoğu medeniyetin kendine ait bir cenaze tarzı vardır. Bunlardan günümüzde en bilineni ve eskiden birçok medeniyetin uyguladığı yöntem mumyalama geleneğidir. Bu yöntemin kökü Antik Mısır medeniyetinin dini inancı doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Mısırlı halk, bedenin öldükten sonra ruhun yaşamaya devam ettiğine inanmaktadır ve vücutlarını korumak için mumyalama yöntemini ortaya çıkarmışlardır. Ayrıca, Mısır'da sadece insanlar değil hayvanlar da mumyalanma işlemine tabi tutulmuştur. Hatta bazı müzelerde bu mumyalar sergilenmektedir.
Modern çağdaki hastalıkların binlerce yıl önce olup olmadığı hep merak konusu olmuştur.
American Heart Journal'da Güney Amerika ve Mısır'da ortaya çıkan mumyalarla ilgili yeni bulgular yayımlandı.
Bilim insanları, 4 bin yıllık mumyalarda kalp rahatsızlıkları belirtilerini keşfetti.
Yeni araştırmada, modern zamanın sağlıksız diyetleriyle ilişkili olan hastalığın antik çağda daha yaygın olduğu tespit edildi.
Uzmanlar, mumyalarda damar tıkanıklığı bulgularına ulaştı.
Houston'daki Teksas Sağlık Bilimleri Merkezi'ndeki McGovern Tıp Fakültesi'nde kalp-damar cerrahisi yardımcı profesörü olan Muhammed Madjid şunları söyledi;
"20 yıldan uzun bir süredir kitlelerdeki kalp hastalığı modeline bakıyorum.
Zamanla aklıma 'Modern zamanın bir hastalığı mı yoksa modern yaşamdan bağımsız olarak insanlara özgü bir süreç mi?' sorusu geldi."
Dr. Madjid, arter duvarlarında kolesterol birikmesinin "vücudun yara iyileşme mekanizmasında kötü sonuçlar doğurduğunu" açıkladı.
Dr. Madjid, "Bunlar modern çağda mikroskop altında bulduğumuz çok iyi bilinen süreçlerdir, artık atalarımızda da benzer belirtiler gördük." diyor.
Dünyada bilimin açıklayamadığı iddia edilen, hala sırrını saklayan birçok olay var. Hangisi doğru hangisi yalan bilinmiyor ama ortak özellikleri çok ilginç olmaları.
Hala açıklanamamış dünya üzerindeki sayısız olaydan derlediğimiz görece kısa listeye şöyle bir göz atmak isteyebilirsiniz.
DENİZ KAVİMLERİ