Türkiye'de üretilen Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları (SİHA), her geçen gün farklı bir ülkenin radarına giriyor.
Onlarca ülkeye tedarik edilen SİHA'lara Macaristan, Sırbistan, Angola ve Arnavutluk gibi ülkeler de ilgi gösteriyor.
SİHA'lar, bir diğer Balkan ülkesi Kuzey Makedonya'nın da gündeminde yer almaya başladı.
KUZEY MAKEDONYA'NIN GÖZÜ BAYRAKTAR TB2'DE
Kuzey Makedonya Devlet Başkanı Stevo Pendarovski, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının "her şeyi daha acil hale getirdiğini" söyleyerek, önümüzdeki dönemde Türkiye ile askeri iş birliğini duyurdu.
Pendarovski, iki ülke arasındaki askeri ortaklığın yıllar önce başladığını ve Kuzey Makedonya Ordusu'ndaki birçok üst düzey askerin, Türk askeri okullarında eğitildiğini hatırlattı.
"HERKESİN ÖNÜNDE KONUŞAMAM"
Türkiye'den SİHA alımının Üsküp'ün gündeminde olup olmadığı sorulan Pendarovski, son bir buçuk yılda Türkiye'den bazı askeri teçhizat ve silah alımı için yeni düzenlemeler yaptıklarını söyledi ve ekledi:
Tabii ki bu hassas bir konu ve bunu herkesin önünde ayrıntılı olarak konuşmak istemem.
ÜSKÜP'E ÇAĞRI: TÜRKİYE'DEN SİHA ALIN
Kuzey Makedonya'daki VMRO-NP Partisi, geçtiğimiz ay hükümete yaptığı çağrıda, Türkiye'den SİHA tedarikinin önemine vurgu yapmıştı:
Ukrayna ile Rusya arasındaki savaştan bu yana, insansız hava araçlarının çok etkili bir silah olduğu kanıtlandı. Erdoğan ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama arasındaki görüşmeden, Arnavutluk'un 'Bayraktar' adlı güçlü Türk silahını satın aldığını öğrendik. Kosova'nın da aynı insansız hava araçlarını alacağı duyuruldu. Kuzey Makedonya Hükümeti'ni ve özellikle Savunma Bakanlığı'nı, yeterli sayıda SİHA alımı için Türk dostumuzla müzakerelere başlamaya çağırıyoruz.
YUNAN GAZETESİ: TÜRK SAVAŞ KULÜBÜNE KATILACAKLAR
Öte yandan Yunan basınından "Slpress" adlı internet sitesi, Kuzey Makedonya liderinin, "Türk savaş kulübüne" katılmak istediğini yazdı.
Haberde, Stevo Pendarovski'nin, Bayraktar tipi insansız hava aracı alımı için görüşmelerin sürdüğünü ima ettiği belirtildi.
0.9 ALİ DE DURUMDAN HOŞLANMAYACAK
SİHA'ları hedef almaktan çekinmeyen bir diğer isim ise DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan. Babacan, "Devletin hemen hemen bütün imkanları, bütün o yardımlar, devletin bütçesinden doğrudan aktarılan kaynaklar, Baykar'a veriliyor. Bu proje 'Kutsal, dokunulmaz' hale getirildi. Kusura bakmayın, dokunacağız tabi ki" ifadelerini kullanmış Babacan'a gerek iktidar gerekse muhalefet tarafından büyük eleştiriler gelmişti.
Bayraktar TB2 özellikleri
Haberleşme Menzili: <300 km
Faydalı Yük Kapasitesi: 150 kg
Faydalı Yük - Mühimmatlar: 4 Adet Lazer Güdümlü Akıllı Mühimmat
Kalkış ve İniş: Pist (Otomatik)
Havada Kalış: 27 Saat
Yükseklik: 2.2 mt.
İtki Tipi: 105 Hp İçten Yanmalı Enjeksiyonlu Motor
Seyir - Maksimum Hız: 70 knot - 120 knot
Yakıt Kapasitesi / Tipi: 300 Litre / Benzin
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 700 kg
Kanat Açıklığı: 12 mt.
Uzunluk: 6.5 mt.
Operasyonel - Maksimum İrtifa: 18.000 feet - 25.000 feet
POLONYA 'GELİYORLAR' DİYE PAYLAŞMIŞTI
Polonya'dan Bayraktar paylaşımı geldi. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak Bayraktar insansız hava aracının videosuyla "Geliyorlar" mesajını paylaştı.
BLASZCZAK: SİHA'LAR ÇOK İYİ
Geçtiğimiz Mayıs ayında 24 SİHA'nın anlaşması için Türkiye'ye gelen Polonya Savunma Bakanı Blaszczak da dün imzalanan sözleşmeleri hatırlatarak, "Bu şekilde, bu hızda gidersek birlikte yapamayacağımız bir iş yok diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanlarımız güvenlik ve savunma konusunda genel bir görüşme yaptılar, belli bir çerçeve çizdiler. Bizim görevimiz bu çerçeveleri gerçek ihtiyaçlarla doldurmak ve bu işi tamamlamaktır" demişti.
Polonya askerinin Türkiye'deki bazı NATO komutanlıklarında, Türk askerinin de Polonya'daki bazı NATO birimlerinde görev yaptığını aktaran Blaszczak, şunları söylemişti.
"Yakın zamanda Türk askeri birliği Polonya'da hava polisliği görevine başlayacak. Görüşmelerimizde hem ülkelerimize hem de tüm NATO ittifakına karşı tehditlere yönelik neler yapabileceğimizi de ele aldık. Görüşmelerin neticesinde bir katkımız olacaktır, zaten hedefimiz de budur.
Dün Bayraktar insansız hava araçlarını satın almak konusunda sözleşme imzaladığımız için çok memnunum. Bu SİHA'lar çok iyi. En önemlisi de bunlar denenmiş ve başarısı kanıtlanmış sistemlerdir. Polonya savunma sistemine çok büyük katkıları olacağından eminim. Gerçek bir silah ve gerçek mühimmat taşıyan ve hedefi vurabilen bir silahtır.
Önemli olan ise askeri olarak denenmiş ve kendini kanıtlamıştır. SİHA'ların alımı konusunda 6'şar 4 takım halinde toplam 24 adet için anlaşma imzalandı.
Bunlar sadece boş ekipman değil, mühimmatları, lojistik destek ve personelin eğitimi dahil. Ayrıca bugünkü ve dünkü görüşmeler sırasında diğer askeri teçhizatın alımı konusunda da potansiyellerimizi değerlendirdik ve bu konuda yapabileceklerimizin olduğunu tespit ettik."
Türkiye, insansız hava araçları teknolojilerinde geleceği okuyarak atılan adımlar sayesinde bugün bu alanda dünyanın en başarılı 3 ülkesinden biri olma yolunda ilerliyor.
Hedef ise filoyu dünyanın bir numarası haline getirmek…
BAE, TÜRK SİHA'SI İSTEDİ
Türk SİHA'sına bir talihli de Birleşik Arap Emirlikleri oldu.
BAE ile Türkiye ilişkilerinin iş birliği merkezli bir sürece dönüşmesi sonrasında Abu Dabi yönetiminin Baykar Teknoloji üretimi silahlı insansız hava araçları (SİHA) hakkında Türk yetkililerle görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.
GÖRÜŞMELER AYLARDIR SÜRÜYOR
Arap basınında yer alan habere göre, aylardır devam eden görüşmeler sonucunda BAE'nin Bayraktar TB2 SİHA'ya göz koyduğu aktarıldı.
Abu Dabi yönetimine bağlı bağlı Tevazun Ekonomi Konseyi ile Baykar yetkililerinin mart ayından bu yana devam ettirdiği görüşmelerden elde edilen bilgilere göre BAE'nin toplu satın alım teklifinde bulunduğu ifade edildi.
TOPLAM DEĞERİ 2 MİLYAR DOLAR
Buna göre görüşmelerde, 120 adet Bayraktar TB2 tedarikinin yanı sıra çok sayıda mühimmat, komuta ve kontrol merkezi ile eğitim paketi de sipariş verildi.
120 adet TB2 ve diğer araçların yer aldığı paketin toplam değerinin 2 milyar dolara yakın olduğu ifade edildi.
BAYRAKTAR TB2
Baykar tarafından geliştirilerek kullanıma sunulan Bayraktar TB2 Taktik S/İHA Sistemi, kullanıcıya tüm çözümleri bir arada sunan bütünleşik ağ tabanlı bir sistem mimarisidir.
Sistem, Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşur.
Baykar'ın teknolojik kabiliyet ve yetenekleri sayesinde tüm sistem yerli ve milli olarak üretilmektedir.
Bayraktar TB2 Taktik Silahlı İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracıdır.
Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisi ile tamamen otonom taksi, kalkış, iniş ve normal seyir kabiliyetine sahiptir.
2014'TEN BU YANA AKTİF HİZMETTE
500.000 saatten fazla uçan TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014'ten bu yana aktif olarak hizmet etmektedir.
Şu anda Türkiye ile beraber Katar, Ukrayna, Azerbaycan ve teslimat yapılan ülkelerin envanterinde yüzlerce Bayraktar TB2 S/İHA Platformu görev yapmaktadır.
Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 Saat 3 Dakika ) süresi ve irtifa (25 bin 30 feet) rekorunu kırmıştır. Bayraktar TB2 bu ölçekte ihraç edilen ilk hava aracı unvanını da taşımaktadır.
Keşif, sürekli havadan gözetleme, istihbarat görevlerini başarıyla yerine getiren sistem, milli akıllı mühimmatlar Roketsan MAM-L ve MAM-C'nin entegrasyonuyla birlikte savaş alanlarının vazgeçilmez unsuru olmuştur.
SİVİL GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA
Bayraktar TB2 SİHA, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabilir ve dört akıllı mühimmata kadar faydalı yükü hedefe ateşleyerek imha etmesini sağlayabilir.
Bayraktar TB2, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla hızlı gör-ve-vur özelliğine sahip tüm çözümleri sunan bir sistemdir.
Sistem bu özellikleriyle sivil güvenliğini ön planda tutar.
Baykar Gerçek Zamanlı Görüntü Aktarma Sistemi (BGAM) savunma sanayiine gerçek zamanlı görüntü aktarma ve arşiv yönetimi çözümleri sağlamaktadır. BGAM yüksek çözünürlüklü, gecikmesiz canlı yayınların aynı anda çok sayıda kullanıcı tarafından yetkilendirme dahilinde izlenebilmesine olanak sağlar.
BGAM web tabanlı bir uygulama olup, kullanıcıların canlı yayınları ağ içerisinde veya mobil uygulama ile internet ağını kullanarak tabletler üzerinden güvenli şekilde izlemesini sağlamaktadır.
GEÇİCİ ŞİFRE
Bütün canlı yayınlar sistem tarafından otomatik olarak 30 dakikalık dosyalara kaydedilir. Kullanıcılar canlı görüntüleri izlerken sistem üzerinde notlar alabilir, bu notlara birden çok etiket ekleyebilir.
Bu notlar ve etiketler ile arşiv videoları üzerinden arama yapabilirler. Bu notlar ile görev transkripti oluşturulabilir ve dışarı aktarılabilir.
Arşiv dosyaları tarihe ve metaverilere göre taranabilir.
Canlı ve arşiv görüntülerine olan erişimin güvenliği için sistem otomatik olarak geçici şifreler kullanır, bu sayede görüntü sunucusuna olan erişim daha güvenli hale getirilir.