Dünya bir anda iki nükleer gücün çatışmasında buldu kendini. İki ülkenin toplam nüfusu dünyanın yarısına eşit!
Dünyanın zirvesinde savaş ikinci gününe girdi, nükleer silah sahibi iki ülke arasındaki çatışmayı dünya soluğunu tutarak saniye saniye izliyor.
3 bin 488 kilometreyle dünyanın en uzun sorunlu sınırını paylaşan ve daha önce bir kez savaşan taraflar, bu gece yarısı bir kez daha birbirine girdi.
Dünyanın en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan arasındaki savaşta, şimdiye kadar resmi açıklamaya göre en az 20 asker öldü, onlarca asker yaralı.
BBC, Salı günü yaşanan ilk çatışmanın ardından Çarşamba günü de yine sınırda çatışma çıktığını bildiriyor.
Hindistan, Himalayalardaki yeni çatışmada çatışmada iki tarafın da kayıplar verdiğini duyurdu. Çin tarafından henüz konuyla ilgili bir açıklama yok.
Statüsü tartışmalı Keşmir'deki çatışmanın merkezi, Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi. Hint ordusu, Salı günü ilk başta biri albay üç askerinin öldüğünü belirtmişti.
İlerleyen saatlerde can kaybının 20'ye çıktığı, yaralı 17 askerin bazılarının durumunun ise ciddi olduğu duyuruldu. Bu, sınır bölgesinde 45 yıldır yaşanan ilk ölümcül çatışmaydı.
Çatışmaya dair en çarpıcı detay, hiç silahın ateşlenmemesi oldu. Çin ve Hindistan askerleri birbirlerine demir sopalar ve yumruklarla saldırdı.
Hint medyasında yer alan haberlerde, ölen askerlerin Çin birlikleri tarafından dövülerek feci şekilde yaşamını yitirdiği belirtiliyor.
Hem Hindistan hem de Çin, halihazırda birbirlerini suçluyor. Yeni Delhi yönetimi, Çin'in geçen hafta uzlaşılan kontrol bölgesi anlaşmasını ihlal ettiğini aktarıyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı ise Hint askerlerinin Pazartesi günü sınırı iki kez ihlal ettiğini, Çin askerlerine saldırdığını ve provokasyonda bulunduğunu savundu.
Ölen ya da yaralanan askeri olup olmadığına ilişkin bilgi vermeyen Çin Dışişleri Bakanlığı, sınırda ciddi fiziksel çatışma yaşandığı bilgisini verdi.
Sıcak noktada iki ülkeden üst düzey askeri yetkililerin gerilimi düşürmek için toplantılar yaptığı, gelen haberler arasında.
Cephe hattından ölüm haberlerinin gelmesi üzerine Hindistan'da birçok kişi sokağa dökülüp Çin'i protesto etti.
Ahmedabad kentindeki öfkeli göstericiler, Çin lideri Xi Jinping'in fotoğraflarını yakıp gözlerini oydu.
Keşmir'de Hindistan, Pakistan ve Çin'in hak iddia ettiği bölgeler var. Bölgenin dağlık, buz kaplı ve nehirlerle dolu yapısı, sınırların belirlenmesini zorlaştırıyor.
Çin'le Hindistan arasındaki tartışmalı Himalayalar sınırında ilkbaharda tırmanan gerginlik, iki ülkenin bölgeye binlerce asker sevk etmesi ve tahkimat yapmasıyla yeni bir boyuta taşınmıştı.
İki ülke askerleri arasında 5 ve 9 Mayıs tarihlerinde Pangong Gölü ve Kuzey Sikkim'de yumruk yumruğa kavga yaşanmış, görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.
100 kadar askerin yaralandığı olayların ardından, Çin tartışmalı Ladakh sınır bölgesindeki hassas noktalara binlerce asker gönderip çadırlar kurdu.
Pekin yönetimi söz konusu noktadaki bir askeri üssünü genişletmeye başlarken, Hindistan ordusu bazı taburlarını 'teyakkuz bölgelerine' kaydırdı.
ABD Başkanı Donald Trump, gerilimin yükselmesi üzerine iki ülkeye itidal çağrısı yaptığını ve Pekin'le Delhi arasında arabuluculuk yapmayı önerdiğini açıkladı.
Haziran ayının başına gelindiğindeyse, tarafların çatışmasına dair çatışmaya dair Pangong Gölü kıyısında çekilmiş yeni görüntüler ortaya çıktı.
Hindistan topraklarına yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktaki gölün kıyısında alınan kayıtta, Hindistan'ın Halk Kurtuluş Ordusu askerinin Çinli askeri dövüp Çin'e ait zırhlı aracı parçaladığını görüldü.