Eski ABD Başkanı John F. Kennedy, eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto, eski İsrail Başbakanı İzak Rabin başta olmak üzere birçok lider suikasta uğradı. Bu suikastlar, ülkelerin hatta bölgelerin geleceğini derinden etkiledi.
Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo, bugün Nara kentinde katıldığı etkinlikte silahla vurularak ağır yaralandı, hastaneye kaldırıldı ve müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Abe'nin öldürülmesi, siyasi ya da dini nedenli bir suikast olup olmadığı yönündeki belirsizliğini koruyor.
Eski Japonya Başbakanın öldürülmesi dünyada siyasi liderlere düzenlenen suikastları tekrar gündeme getirdi.
Suikast tarihinin en bilinen örneklerinden biri elbette ABD`nin 35. Başkanı John F. Kennedy`ye 22 Kasım 1963 cuma günü gerçekleştirilen ve ölümüne yol açanı.
Seçim kampanyası için üstü açık limuziniyle Dallas`ta bir geziye katılan Kennedy, açılan ateşte ensesi ve başına aldığı yaralar sonucu, Parkland Hastanesi`ne götürülürken yolda hayatını kaybetti.
Pakistan`da iki kez başbakanlık yapan Benazir Butto çok uzun süre sürgün hayatı yaşadı. 2007`deki seçimlere katılmak üzere ülkesine dönme kararı aldı. El-Kaide tarafından sürekli tehdit aldı. 18 Ekim 2007`de bombalı saldırıya maruz kaldı, yara almadan kurtuldu, ancak 138 kişi bu saldırıda hayatını kaybetti.
Amerika Birleşik Devletleri`nin 16. Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti`nin ilk başkanı olan Abraham Lincoln suikast sonucu öldürülen ilk ABD başkanı oldu.
14 Nisan 1865`te Lincoln ve eşi "Our American Cousin" (Amerikalı Kuzenimiz) adlı oyunu izlemek için Ford Tiyatrosu`na geldi. Lincoln burada başından vuruldu.
Kral Faysal Faysal, 1964 - 1975 yılları arasında Suudi Arabistan`da krallık yaptı. 1973 Enerji Krizi sırasında ön plana çıktı ve Time dergisinde yılın adamı seçildi.
14 Şubat 2005`te, Beyrut`taki St George oteli yakınlarındaki bir kavşağın bir tonluk TNT ile havaya uçurulması ile öldürüldü.
Mohandas Karamchand Gandhi, 30 Ocak 1948`de Delhi`deki akşam namazı toplantısına giderken, genç bir Hindu fanatiği olan Nathuram Godse tarafından vuruldu.
Nicolas Maduro Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro`ya törende konuşma yaptığı sırada bomba yüklü drone ile saldırı düzenlendi, saldırıda Maduro yaralanmadı.
18 Haziran 1988`de Anavatan Partisi`nin olağan genel kongresi yapıldığı sırada, dönemin başbakanı Turgut Özal`a suikast girişiminde bulunuldu. Özal konuşma yapmak için kürsüye çıktıktan kısa bir süre sonra, Kartal Demirağ adlı saldırgan Özal`a iki el ateş etti. Mermi mikrofondan sekip Özal`ı sağ el başparmağından yaraladı.
ENVER SEDAT
Eski Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır'ın ölümünün ardından Mısır'da yönetime geçen Enver Sedat, İsrail ile yakınlaşması nedeniyle suikasta kurban gitti.
Sedat'ın cumhurbaşkanlığı döneminde Mısır'ın da aralarında bulunduğu Arap ülkeleri ile İsrail arasında 6 Ekim 1973'te "Yom Kippur" Savaşı başladı. Bu savaşın ardından Kahire ile Tel Aviv arasında "Mısır-İsrail Barış Antlaşması"na varıldı.
Mısır Cumhurbaşkanı Sedat, 6 Ekim 1981'de, 6 Ekim Savaşı'nın (Yom Kippur) 8. yılı kutlamalarında düzenlenen resmi geçit töreninde, sonradan İslami Cihad Hareketi mensubu oldukları açıklanan Mısır ordusu subayları Halid el-İslambuli ve arkadaşlarınca kurşunlanarak öldürüldü.
"Dindar Cumhurbaşkanı" olarak bilinen Sedat, İsrail'i 1967 sınırları ile tanımak için Arap ülkelerine çağrıda bulundu ancak "hain" ilan edilerek öldürüldü.
İZAK RABİN
Eski İsrail Başbakanı İzak Rabin de suikasta kurban giden liderler arasında yer alıyor. İsrail ile Filistin arasında barış sağlanması için gösterdiği çabalar Rabin'in sonunu hazırladı.
Rabin, iki devletli çözüm girişimi için Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında 13 Eylül 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması'na imza atan isim oldu.
Aynı zamanda eski İşçi Partisi lideri olan Rabin, 4 Kasım 1995'te Tel Aviv'de katıldığı mitingin ardından İsrailli "aşırı sağcı" Yigal Amir tarafından silahla vurularak öldürüldü.
Rabin suikasta sonrası Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözüm olasılığı daha da zor hale geldi.
JOVENEL MOİSE
Abe'den önce suikaste uğrayan liderlerden biri de Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise idi. Haiti'nin 53 yaşındaki Devlet Başkanı Moise, 7 Temmuz 2021'de silahlı kişilerce evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti, eşi Martine Moise yaralandı.
Gizemini koruyan suikasta ilişkin en az 40 kişi gözaltına alındı ancak hiçbiri resmi olarak suçlanmadı.
OLOF PALME
Eski İsveç Başbakanı Olof Palme, Güney Afrika'daki ırkçı rejiminin yanı sıra hem ABD hem de Sovyetler Birliği'ni eleştiriyordu. Palme hükümeti, 1984'te PKK'yı terör örgütü olarak tanıdı.
Palme, 28 Şubat 1986'da eşiyle birlikte gittiği sinema salonundan çıktıktan sonra arkasından yaklaşan bir kişinin ateş açması sonucu yaşamını yitirdi.
Stockholm'un en işlek caddelerinden birinde eşiyle evine doğru yürüyen Palme'nin vurulduğu gün, korumaları yanında değildi.
Terör örgütü PKK'nın da şüphelileri arasında yer aldığı suikasta ilişkin onlarca kitap yazılırken, cinayete ilişkin soru işaretleri bugün hala devam ediyor.