Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik düzenlediği operasyonlar, varılan ateşkesle sonuçlandı. Karabağ Ermenileri ateşkesi kabul ederken, kendilerine "Artsakh Cumhuriyeti" adını veren bölgedeki yetkililer, "uluslararası kamuoyunun hiçbir şey yapmaması üzerine ateşkesi kabul etmekten başka çareleri kalmadığını" belirtti.
ENTEGRASYON GÖRÜŞMESİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da konuşlu Ermeni grupların silah bıraktığını, bunun akabinde operasyonun sona erdirdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı ise, tam ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını ve anlaşmanın Rus barış güçleriyle koordineli olarak uygulanacağını söyledi.
Dün öğle saatlerinde yürürlüğe giren anlaşmaya göre, bölgedeki Ermeni güçleri feshedilip silahsızlanacak. Bununla birlikte 120 bin Ermeni'nin yaşadığı bölgenin Azerbaycan'a entegrasyonuyla ilgili görüşmeler de başlıyor. Azerbaycan ile Karabağ'daki Ermeni yetkililer arasındaki görüşmeler bugün Yevlak kentinde yapılacak. Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Kostanyan da, "bölgedeki Ermenilerin teorik olarak Azerbaycan'ın hakimiyeti altında yaşayabileceğini, ancak diyaloğun hayati önemde olduğunu" belirtti.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise, Dağlık Karabağ'da ateşkese varılmasının "çok önemli" olduğunu ve bunun bölgede Rus barış güçlerince sağlanmasını umduğunu söyledi. Ayrıca Paşinyan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün telefonda görüştüğü ve Karabağ'daki durumu ele aldıkları açıklandı.
KARABAĞ AZERBAYCAN'INDIR
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun Karabağ'da düzenlediği ve ateşkesle sonuçlanan antiterör operasyonu sonrasında halka seslendi.
İkisi sivil 6 Azerbaycan vatandaşının dün Ermeni silahlı güçlerce döşenen mayınların patlaması nedeniyle hayatının kaybettiğini hatırlatan Aliyev, 2. Karabağ Savaşı sonrasında 300'den fazla Azerbaycan vatandaşının mayın terörünün kurbanı olduğunu bildirdi.
Aliyev, Laçın'da sınır kontrol noktası kurulana kadar Ermenistan'dan Karabağ'a mayınlar getirildiğini ve çeşitli yerlere döşendiğini belirterek "Bu mayınlar 2021 Ermenistan üretimiydi. Bu da mayınların 2. Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan'a karşı terör eylemleri gerçekleştirmek amacıyla getirildiğini ortaya koyuyor. Azerbaycan, derhal gerekli adımları atarak düşmanı hak ettiği şekilde cezalandırdı. Lokal nitelikli antiterör tedbirlerine başlanıldı ve sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi, teröristler cezalandırıldı. Azerbaycan kendi egemenliğini yeniden sağladı." ifadelerini kullandı.
Antiterör operasyonunda Azerbaycan askerlerinin büyük kahramanlık sergilediğini vurgulayan İlham Aliyev, "Kısa sürede tüm istikametlerde ehemmiyetli askeri başarılar elde edildi. Ermenistan devletinin Azerbaycan arazilerinde yasa dışı yerleştirdiği ve Ermenistan devletinin yükümlülüklerine rağmen bugüne kadar çıkarılmayan ordunun büyük kısmı tamamen imha edildi." diye konuştu.
Aliyev, operasyon öncesinde tüm birliklere Karabağ'daki Ermeni nüfusun zarar görmemesi için ciddi talimat verdiğini bildirerek "Biz yüksek hassasiyetli silahlar kullanarak bunu başardık. Ordumuzun profesyonelliği sayesinde siviller kendilerini tamamen sigortalanmış gibi hissetti. Sivil altyapıya da ateş edilmemesi talimatı verilmişti. Ordumuzun profesyonelliği ve teknik olanakları bize bu görevi onurla yerine getirmeye olanak sağladı." dedi.
OPERASYONUN PERDE ARKASI
Ermeniler tarafından 1993'te büyük bir vahşetle işgal edilen Karabağ topraklarını, tam 27 yıl sonra Türkiye'nin desteğiyle 44 günlük bir askeri operasyonla kurtaran Azerbaycan'ın, bölgede yeniden antiterör operasyonları başlatmasının perde arkasını uzmanlar değerlendirdi.
ERMENİSTAN SÜRECİ SABOTE ETTİ
Sabah'ta yer alan habere göre, Güvenlik ve Terör Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, "Laçin Koridoru, insani yardım açısından açık tutuldu. Fakat Ermenistan tarafı bu koridoru istismar etti. Koridordan, silah kaçırdı. Terörist soktu. Bölge halkını kışkırttı. Azerbaycan, Ermeni tarafının kirli işleri noktasında tüm dünyayı uyardı. Kontrol noktalarının görevini yapmadığını söyledi." dedi.
Azerbaycan'ın bölgede kendi kontrol noktalarını oluşturduğunu kaydeden Başbuğ, "Bunun üzerine Ermenistan yaygara kopardı. 'İnsani yardımı engelliyorlar' diye algı operasyonu yürüttü. Yetmedi askeri yığınak yaptı. Azerbaycan da gerekli tedbirleri aldı. Rusya bölgedeki hakimiyetini kaybetti. O boşluğu ABD doldurmak istiyor. Ermeni tarafıyla yapılan tatbikatlar bunun göstergesi. Bir tarafta da İran var. İran, Azerbaycan aleyhine olan her şeyi kendi lehine sayıyor. Güçlü bir Türk dünyası istemiyor. Azerbaycan, terör koridoruna müsaade etmediği için operasyonlar başladı." ifadelerini kullandı.
10 BİN SİLAHLI ERMENİ ÇETECİ
Askeri Stratejist Emekli Kurmay Albay Eray Güçlüler de yaptığı açıklamada, "Ermenistan o bölgede 10 bin silahlı çeteci bulunduruyordu. Cephane yığınağı vardı. Bölgede terör yaratarak, güvenliksiz bir durum oluşturmaya çalışıyorlardı. Planları bölgeyi istikrarsızlaştırmaktı. Karabağ'ı özerk bir statüye kavuşturmak ve sonrasında Ermenistan'a bağlamak istiyorlardı" dedi. Azerbaycan'ın zamanında müdahale ettiğini kaydeden Güçlüer, "10 bin silahlı çetecinin esas hedefi Azerbaycan toprağıydı. Azerbaycan'a saldırı hazırlığı içindeydiler. Azerbaycan hükümeti zamanında bir müdahalede bulundu. Geç kalmadı. Bu harekat zorlayıcı diplomasinin önünü açar." dedi.