Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını milyonlarca kişiye bulaştı ve binlerce kişiyi öldürdü. ABD başta olmak üzere birçok ülkede pandemi yeniden zirveye çıkarak korku salmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde Phizer ve Biontech ortaklığında geliştirilen koronavirüs aşısının yüzde 90 etkili olduğu müjdesini Prof.Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci duyurmuştu. Fakat bu aşının dünyaya dağıtımında sorun olabileceği iddiaları çokça konuşuldu. Çünkü aşının taşıması yapılırken en az -70 derecede saklanmalı konusu vardı.
Fakat Oxford'un geliştirdiği aşıda koronavirüs aşısı kaç derece saklanmalı? sorusu artık olmayacak. Çünkü Oxford'un aşısı o meseleyi de çözdü.
Oxford ve Astrazeneca işbirliğiyle üretilen aşı sayesinde, koronavirüs salgınını sona erdirmeye bir adım daha yaklaştı.
Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı ilk aşı Pfizer ve BioNTech işbirliği ile geliştirilmişti.
Pfizer ile BioNTech aşı denemelerinin faz 3 aşamasında, gönüllü deneklerin yüzde 90'ında hastalığın gelişmesinin önlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir sonuç olduğunu kaydetmişti
Amerikan ilaç firması Pfizer, aşının pilot dağıtımına ABD'nin 4 eyaletinde başladı.
BioNTech CEO'su Uğur Şahin, geliştirdikleri Kovid-19 aşısının "virüsün başını ezip", 2020'de dünyayı esir alan salgına son vereceğinden emin olduğunu ifade etmiş ve normalleşme için de 2021'in kış ayını işaret etmişti.
Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna da ikinci aşıyı üreten firma oldu.
Moderna, hala süren çalışmadan elde edilen ilk verinin, aşısının yüzde 95,4 etkili olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı.
Pfizer ve Moderna'dan daha ucuz ve saklaması daha kolay olan Oxford / AstraZeneca aşısına dair ümit verici bulgular paylaşıldı.
Bugün yayınlanan son aşama bulguları, aşının ilk yarım doz, ardından bir ay sonra tam doz olarak uygulandığında yüzde 90 etkili olduğunu gösterdi.
Nedeni net değil, ancak ekip daha küçük bir dozun bağışıklık sistemini harekete geçirmede daha etkili bir yol olabileceğini düşünüyor.
Imperial College London, Bulaşıcı Hastalık Epidemiyolojisi Başkanı Profesör Azra Ghani, Oxford / AstraZeneca'nın sonuçlarının "son derece cesaret verici" olduğunu söyledi.
Ghani, aşıyı diğerlerinden ayıran özelliğinin ise, -70C'de saklanması gereken ve ciddi lojstik sorunlara yol açan diğer aşılardan farklı olarak buzdolabında saklanabilmesi olduğunu söyledi.
İngiltere, bir seferde sadece 2 sterline mal olması beklenen ve standart sıcaklıklarda saklanabilen 100 milyon doz aşı ön siparişi verdi ve 4 milyonu da yasal onay alır almaz kullanıma hazır.
İngiltere Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkedeki vaka sayısı 1 milyon 512 bin 45'e yükseldi.
DSÖ UYARDI
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı konusunda son günlerde "cesaret verici" haberler almalarına rağmen bu konuda "ihtiyatlı iyimserlik" içinde olduklarını söyledi.
Amerikalı araştırmacılar, virüsü yenen 19 ila 81 yaşları arasındaki 185 erkek ve kadının kanını analiz etti.
Bilim insanları, yavaş düşüş oranının, antikorların ve hücrelerin uzun süre devam edebileceğini gösterdiğini söylüyor.
Bu, vücudun yeniden enfeksiyonlara hızlı bir şekilde tepki verebileceği anlamına gelirken, bunların yalnızca hafif veya asemptomatik olmasını sağlıyor.
La Jolla İmmünoloji Enstitüsü'ndeki araştırmayı yöneten Profesör Shane Crotty şunları söyledi: "Bu hafıza miktarı, muhtemelen insanların büyük çoğunluğunun uzun yıllar hastanede yatan ağır hastalığa yakalanmasını önleyecektir.
"Bulguların Covid-19'a karşı bağışıklık ve dolayısıyla pandeminin gelecekteki potansiyel seyri için etkileri var."