Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan'dan dünyaya yayılan koronavirüsle ilgili ürkütücü haberler gelmeye devam ediyor. İkinci dalganın etkisi altına aldığı Avrupa ülkelerinde panik ve kaos hakim. Turistik bir bölgede yer alan genelevde çalışan sekiz kadında koronavirüs tespit edilmesi ise kargaşayı daha da artırdı. Öte yandan pandemiye inanmayarak maske takmayı reddeden öfkeli bir kalabalık ise protesto gösterisi düzenledi. İşte son gelişmeler...
Koronavirüs salgınının Avrupa'da ilk ve en çok etkilediği ülkeler arasında yer alan İspanya'da, ikinci dalga paniği bir süre önce başlamıştı.
Yetkililer koronavirüs salgınında "ikinci dalganın" başlamış olabileceğini söylemiş ve yaz tatili sezonu devam ederken halka dikkatli olmaları uyarısı yapmıştı.
Temmuz ayı sonlarında tekrar yükselişe geçen vaka sayıları yetkilileri endişelendirirken, bazı kısıtlamaları geri getirmişti. Halk ise bu kısıtlamalardan memnun değil.
İspanya'nın başkenti Madrid'de yüzlerce kişi maske takma zorunluluğunu ve hükümetin koronavirüsle mücadele için getirdiği diğer önlemleri protesto etti.
Sosyal medyadan yapılan çağrılara karşılık veren protestocular Pazar günü ellerinde dev bir İspanya bayrağıyla şehir merkezindeki Plaza Colon'da toplandı.
Gösteriler üzerlerinde "Virüs yok", "Maskeler öldürür", "Korkmuyoruz" yazılı pankartlar taşıdı.
Protestocular arasında komplo teorilerini destekleyenler ve aşı karşıtları da vardı.
AFP'ye konuşan 58 yaşındaki Zaragozalı Pilar Martin protesto gösterisi için Madrid'e geldiğini, dünya genelinde hükümetlerin, insanların özgürlüklerini kısıtlamak için vaka sayılarını abarttığını söyledi.
Martin, "Bizi maske takmaya zorluyorlar, evlerimizde kalmamızı, evlere hapsolmamızı istiyorlar. Bizi salgın konuşmalarıyla kandırdıkları çok açık. Bu bir yalan" dedi.
Gösteriye katılanlardan bazıları 'Plandemic' adlı, içeriğinde doğrulanmamış bilgiler bulunan bir belgesele atıf yaptı.
Belgesel, maske takmanın zararlı olduğu ve aşıların milyonlarca kişiyi öldürdüğü gibi temelsiz iddialar ortaya attığı gerekçesiyle YouTube ve Facebook dahil birçok sosyal medya platformundan kaldırılmıştı.
İspanya genelinde yasa gereği kamuya açık alanlarda maske takma zorunluluğu olsa da gösteriye katılanların hiçbiri maske takmadı.
GENELEVDEN VİRÜS YAYILDI
Oysa ülkede üç ay süren sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırıldığı 21 Haziran'dan bu yana Covid-19 vaka sayısında artış yaşanıyor.
İspanya'nın turist merkezlerinden biri olan Alcázar de San Juan'daki yetkililer, seks işçilerinin koronavirüs testlerinin pozitif çıkması üzerine "aşırı derecede endişeli" olduklarını söylerken, müşterilerin öne çıkma konusunda isteksiz olduklarını dile getirdi.
Alcázar de San Juan'daki izleme ekibi, virüs testi pozitif çıkan sekiz kadının tüm bağlantılarını takip etmekte büyük zorluk çektiğini itiraf etti.
Çoğu müşterinin öne çıkma konusunda isteksiz olduğunu söyleyen yetkililer, risk altında olduklarını düşünen herkesi acilen kendileriyle iletişime geçmeye çağırdı.
Alcázar de San Juan, tarihi, doğal ortamı ve eğlence ve kültürel aktiviteleriyle uluslararası turistleri çeken Ciudad Real kentinde yer alıyor.
Şimdiye kadar, 30 bin nüfuslu bölgede, dört adam izlendi ve tecride gitmeleri söylendi. Ancak yerel halk, "hostes kulübünü" ziyaret eden ve gizli ziyaretler nedeniyle öne çıkmayan çok daha fazla kişi olacağını söylüyor.
Sağlık yetkilileri, testleri pozitif çıkan sekiz eskortun, maske takmak da dahil olmak üzere koronavirüs güvenlik düzenlemelerinin çoğuna uyduğundan emin olduklarını, ancak temas ettikleri kişilerden bir buçuk metre uzak durmayı başaramadıklarını söylüyor.
Ciudad Real, pandeminin başlangıcından bu yana 7 bin 722 vaka ve bin 122 ölümle koronavirüsün en fazla görüldüğü Castilla-La Mancha eyaleti olma özelliğini taşıyor.
Yerel hastaneler de virüsün yayılma tehlikesi konusunda uyardı ve kulübe katılan tüm erkekleri "sorumluluk göstermeye" ve test yaptırmak için gelmeye çağırdı.
Yerel halkın söylediğine göre bir süpermarketin karşısında yer alan genelev, genellikle işlerini nispeten sessiz ve fark edilmeden sürdürüyor.
İspanya'da maske zorunluluğu önce Mayıs ayı başında toplu taşım araçlarında getirildi daha sonra ülke genelinde kamuya açık başka alanlarda da uygulanması kararı alındı.