Rusya ile ABD ve Avrupa arasındaki gerilim Batı basınının nükleer savaş çığırtkanlığı ile birlikte had safhaya ulaşırken Rusya'nın "kıyamet günü" uçakları da yeniden gündem oldu.
NÜKLEER SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI DEVAM EDİYOR
Batı basını Rusya'nın nükleer savaşa hazırlandığını, özellikle de Rusya ile Almanya arasındaki dinleme krizinin ardından üçüncü dünya savaşının her an patlak verebileceğini öne sürüp açıkça savaş çığırtkanlığı yaparken en çok araştırılan konulardan biri de başta ABD ile Rusya olmak üzere ülkelerin nükleer silahları oldu.
RUSYA'NIN KIYAMET GÜNÜ UÇAĞI
Nükleer savaş durumunda üst düzey liderler, potansiyel olarak iki haftaya kadar uçuş operasyonlarını sürdürebilen, güçlendirilmiş bu uçaklarda komuta görevlerini üstlenecek. Rusya'nın NATO tarafından Maxdome olarak adlandırılan ve "Uçan Kremlin" adı ile de bilinen Ilyushin Il-80 uçaklarının, her ne kadar Batılı fotoğrafçılar tarafından ilk kez 1992'de görüntülenmiş olsa da 1987'de hizmete girdiği düşünülüyor.
SOVYETLERDEN BUGÜNE "UÇAN KREMLİN"
Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin dört adet Il-80'i, 1970'lerde Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen geniş gövdeli bir yolcu uçağı olan Il-86'dan geliştirilmiştir.
Orijinal dört Il-80'den üçünün şu anda hizmette olduğu düşünülüyor. Mayıs 2022'de ülkenin Zafer Bayramı geçit töreninde görülmüştü.
Aralık 2020'de güneybatı Rusya'da bakım için yere indirildiği sırada uçağın yaklaşık 39 parça radyo ekipmanının çalındığı bildirilmişti.
TEK BİR PENCERESİ BİLE YOK
Il-80, içindekileri nükleer bir saldırının ani etkilerinden korumak için tasarlandı. Bu yüzden gövdesinde pencere bulunmuyor. Ayrıca, araçtaki ekipmanları olası bir nükleer patlamanın yoğun ışığından ve ayrıca nükleer elektromanyetik darbeden korumak için arka kokpit pencerelerinin etrafında perdeleme bulunuyor.
Başlangıçta bir yolcu jetinden geliştirilen Il-80'in ABD versiyonu Boeing E-4B'ye çok benzediği belirtilirken balistik füze denizaltılarıyla iletişimi mümkün kılan düşük frekanslı antenlerle donatıldığı bildirildi.
YENİ NESİL KIYEMET GÜNÜ UÇAĞI
Il-80'in tüm özellikleri kamuoyuna açıklanmadı. Il-86'nın halefi olan Il-96'nın ise Rusya'nın yeni nesil "kıyamet günü" uçaklarının temelini oluşturması bekleniyor.
BATI'DA RUSYA PANİĞİ: İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDAN BU YANA EN KRİTİK DÖNEM
Polonya Başbakanı Donald Tusk, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kritik dönemlerin yaşandığına işaret ederek dünyanın yeni bir savaş dönemine girdiğini kabul etmesi gerektiğini söyledi. Basına konuşan Tusk, gelecek iki yılın her şeyi belirleyeceğini vurgulayarak "Kimseyi korkutmak istemem ama savaş artık geçmişte kalmış bir şey değil. Bu gerçek ve aslında iki yıl önce başladı. Şu anda en rahatsız edici olan şey, kelimenin tam anlamıyla her türlü senaryonun mümkün olduğu gerçeğidir." dedi.
Ukrayna Savaşı'nda iki yıl geride kalırken Gazze'de ise İsrail soykırımı devam ediyor. Rusya ve Almanya arasındaki dinleme krizi ile üçüncü dünya savaşının patlak vereceğine ilişkin sesler yükselirken Batı basını açıkça nükleer savaş çığırtkanlığı yapıyor.
Ukrayna'nın yanı sıra Basra Körfezi, Tayvan Boğazı ve Kore Yarımadası'nda savaş çıkabileceğini işaret eden New York Times, açıkça savaşı körüklüyor.
NEW YORK TIMES'TAN NÜKLEER SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI
New York Times, "Nükleer savaş riski artıyor" başlıklı bir analiz yayımladı ve bir yandan dünya çapında bir nükleer savaşın çığırtkanlığını yaparken bir yandan da cepheleri işaret etti.
KORKU İKLİMİ OLUŞTURUYORLAR
"Nükleer ülkeler cephaneliklerini oluşturuyor, bir sonraki silahlanma yaşına hızla hazırlanıyorlar! Dikkat eden var mı?" şeklinde bir girişle korku iklimi oluşturmaya çalışan New York Times, olası bir nükleer savaşa ilişkin hazırlanan görsellerle toplumlarda korkuyu pekiştirmeye çalıştı.
BASRA KÖRFEZİ, TAYVAN BOĞAZI VE KORE YARIMADASI'NI İŞARET ETTİ
Günümüzün silah teknolojisinin ABD'nin 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye attığı bombalardan çok daha ölümcül olduğunu belirten New York Times, olası bir savaşın öngörülemeyen bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.
New York Times, gelecekte çatışma yaşanabilecek bölgeleri ise "Basra Körfezi, Tayvan Boğazı ve Kore Yarımadası" olarak sıraladı.
"ABD VE UKRAYNA İKİ YILDIR HAZIRLANIYOR"
ABD ve Ukrayna hükümetlerinin iki yıldır nükleer savaş senaryosuna hazırlandığını belirten New York Times, Ukrayna'nın ABD tarafından gönderilen malzemelerle şehirlerin ve enerji santrallerinin çevresine yüzlerce radyasyon dedektörü kurduğunu belirtti. New York Times'a göre Biden, Ukrayna Savaşı'nın başlamasının hemen ardından "Kaplan Takımı"nı acil durum planlarından oluşan yeni bir nükleer "başucu kitabı" tasarlaması için görevlendirmişti.
Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından koordine edilen taktik kitabının şu anda Beyaz Saray'ın Batı Kanadı'nın yanındaki Eisenhower İdari Ofis Binası'nda bulunduğu belirtiliyor.
Açıkça savaşı körüklemeye çalışan New York Times, nükleer savaş ihtimalinin Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez bu kadar yakın olduğunu iddia etti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i işaret etti.
İŞTE NEW YORK TIMES'IN NÜKLEER SAVAŞ SENARYOSU
Nükleer savaşı hayal ettirip felaket tellallığı yapan New York Times, "Nükleer bir silah fırlatıldığını düşünün" dedi ve olası bir nükleer savaşın senaryosunu yazdı. İşte New York Times'ın nükleer savaş senaryosu…
"Füze fırlatıldı. Katı yakıtlı roket motoru yandığında, savaş başlığı Dünya'ya doğru geri düşer."
"Yerden bir mil yükseklikte patlar.
Plütonyum çekirdeği ve çevresindeki içerikler bir milisaniye içinde iyonize gaz ve elektromanyetik dalgalara dönüşür."
"Gökyüzünü kilometreler boyunca parlak, beyaz bir ışık sarar ve gören herkesi kısa süreliğine kör eder."
"10.000 ton TNT etkisinde bir gürültü yeryüzünü sarsar. Devasa bir ateş topu o kadar hızlı patlar ki bir anda gerçekleşmiş gibi görünür."
"8 Patlamanın sıcaklığı milyonlarca dereceye ulaşarak güneşin yüzeyinden daha sıcak hale gelir."
"Yanıcı olan her şey tutuşur: Ahşap, plastik, yağ. Küçük hayvanlar alev alır, sonra küle dönüşür."