İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılmasıyla AB vatandaşı TIR ve kamyon şöförü sürücülerinin sayısının azalması, ülkedeki akaryakıt tedarikinde çok büyük problemlere neden oluyor.
Şöför eksikliğinin tedarik zincirini bozması İngiltere'de uzun yoıllardır görülmemiş benzin kuyruklarının oluşmasına neden oldu.
Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, dün yaptığı açıklamada yaşanan kıtlığın tamamen panik alımlarından kaynaklandığını ve durumun çözüme kavuşacağını söylemişti.
Shapps, ülkede yeterli yakıt olduğunu ve herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını belirtmişti. Ancak hükümet kanadından gelen bu açıklamalar da ülkedeki paniğin durmasını sağlamadı.
İngiltere'nin en büyük akaryakıt şirketlerinden BP, panik alımların sürmesi ile benzin istasyonlarının yaklaşık üçte birinde iki ana tip yakıtın tamamen tükendiğini duyurdu.
İngiltere'de 1.200 tesisi işleten BP, "Son iki gün içinde görülen yoğun talep nedeniyle, tesislerin yaklaşık yüzde 30'unun ana yakıt sınıflarından hiçbirine sahip olmadığını tahmin ediyoruz." açıklamasını yaptı.
Yaklaşık 5.500 bağımsız istasyonu temsil eden Petrol Perakendecileri Derneği de üyelerinin üçte ikisinde akaryakıt stoklarının tükendiğini duyurdu. Dernek başkanı Brian Madderson, yaşanan bu sıkıntının tek sebebinin panik alımlar olduğunu söyledi.
İngiltere'de yaşanan akaryakıt sıkıntısının en önemli sebebi, AB vatandaşı TIR ve kamyon şöförü sürücülerinin sayısının azalması.
Bu durumun tedarik zincirinde problem yaratmasına yeni tip Corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamaların eklenmesi ve iki önemli akaryakıt zincirlerinin kısa süreli de olsa bazı istasyonlarını kapatacağını açıklaması bir anda panik alımlara ve uzun kuyruklara neden oldu.
İngiltere'de benzin kuyrukları üç gündür devam ederken, hükümet kanadından gelen teskin edici açıklamalar henüz işe yaramamış görünüyor.
Ülkede mevcut nakliye aracı sürücüsü sayısının ihtiyaç duyulan rakamın 100 bin civarında bulunduğu ifade ediliyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın bugün bakanlarla bir araya gelip acil durum planlarını gözden geçirmesi bekleniyor. Guardian gazetesinin haberine göre askerin benzin tedariki için devreye girme planları kabinede 'Escalin Operasyonu' olarak adlandırılıyor.
Hükümet, çözüm için yaklaşık 5 bin şoföre geçici vize verilmesi kararı aldı ancak muhalefet bu kararın yeterli olmadığını savunuyor. İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Ulaşım Bakanı Gant Shapps ve işletmelerden sorumlu bakan Kwasi Kwarteng Pazar günü öğleden sonra 'Escalin Operasyonu' dahil bir dizi önlemi ele almak bir araya gelmişti.
İSTASYONLARDA KAVGALAR ÇIKMAYA BAŞLADI
Yakıt krizi nedeniyle istasyonlara hücum eden vatandaşlar arasında çıkan kavgalar, İngiliz medyasında günün konusu oldu. Çevrede bulunanların yakaladığı görüntülerde, insanların birbirlerine yakıt sırası için saldırdığı görüldü.
'SIKINTI YILLARCA SÜREBİLİR'
Ulaştırma Bakanı Grant Shapps ise hükümetin sürücü sayısını hızla artırmak amacıyla test sayısını iki katına çıkarmasına rağmen, kamyon şoförü sıkıntısının "yıllarca" devam edebileceği konusunda da uyardı.
YÜZLERCE ASKER SEVK EDİLECEK
Operasyonun çıkış noktası, anlaşmasız Brexit yaşanması durumunda tedarik yardımı için devreye ordunun girmesini ve yüzlerce askerin 80 tankerlik bir tedarik konvoyu oluşturmasını ön görüyordu.
Guardian gazetesinin haberine göre bazı askerlerin başka görevlerde olmasından dolayı planın yürürlüğe girmesinin üç haftayı bulabileceği düşünülüyor. Escalin, geçen hafta da gündeme gelmişti ama hükümet yetkilileri uygulanma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyordu.
AMBULANSLAR VE POLİS ARAÇLARI DA YAKIT ALAMIYOR
Londra'nın Bromley kentinde çekilen görüntülerde, sağlık görevlileri yola kadar uzayan bir Shell benzin istasyonu kuyruğunu manevra yaparak geçmeye çalışırken kullandıkları ambulansla arabanın arkasına çarptı. Sağlık görevlileri, hasarlı otomobilin sürücüsü ile konuşmak için durmak zorunda kaldı ve acil duruma farklı bir ambulans gönderildi.
Bir polis aracı, yakıtın bitmesini önlemek için bir Hackney benzin istasyonunda trafik kuyruklarının önüne atladı. Memurlar, "Sırayı atlamak zorunda kaldık, arabalarımız boş ve doldurmak için Romford'daki depoya gidemiyoruz" dedi.
Shell, ExxonMobil ve Wincanton gibi enerji ve lojistik şirketlerinden yapılan ortak açıklamada, "Bakanlar ve siyasilerle düzenli temas halindeyiz" dedi ve sürücülere 'ulusal bir yakıt sıkıntısı olmadığı' konusunda güvence verdi.
Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng şunları söyledi: "Rafinerilerde ve terminallerde her zaman bol miktarda yakıt vardı ve olmaya devam ediyor, tedarik zincirlerinde bazı sorunlar olduğunun farkındayız. Aksamaların en aza indirilmesini sağlamak için Downstream Petrol Protokolü'nü yürürlüğe koyacağız. Bu süreçte yorulmak bilmeyen tüm ön saha personeline teşekkür ederiz."