Afganistan'da ikinci ayını tamamlamak üzere olan Taliban rejimi İngiltere ile ilk resmi temasını kurdu ancak aynı gün gelen görüntüler bütün dünyaya korku saldı.
Kadınların okula gitmesini yasaklayan ve berberlere sakal kesme yasağı getiren Taliban, Eylül ayı sonu itibarıyle halka açık idamları başlattı.
Herat'ta bir esnaf ve oğlunu kaçırmak suçlamasıyla öldürülen dört erkeğin cesetleri vinçlere asıldı, benzer görüntüler yine Herat vilayetinin Obe semtinden geldi.
Taliban bu kez girdikleri evi soymakla suçladığı üç erkeği öldürdü. İnfazın ardından parçalanmış cesetler meydana getirildi ve kepçelere boyunlarından asıldı.
Sosyal medyadan paylaşılan görüntüler, Afganistan'ın 1996-2001 arasındaki Taliban rejimine döndüğünü ortaya koyuyor. Örgüt, iktidarı ele geçirdiği ilk günlerde daha ılımlı olacağı sözünü vermişti.
1996 ve 2001 yılları arasında Afganistan'ı kan gölüne çeviren Taliban, hırsızlık suçlamasıyla hakim karşısına çıkarılanların ellerini kesmiş, zina ile suçlananlar ise taşlanarak öldürülmüştü.
Taliban rejiminin ülkedeki cezaevleri sorumlusu olan Molla Nurettin Turabi, idam ve uzuv kesme cezalarının yeniden başlayacağını Eylül ayı sonunda uluslararası medyaya verdiği bir röportajda açıklamıştı.
90'lı yılların sonunda Taliban'ın birinci döneminde din polisi gücünün başında bulunan Turabi, uzuv kesmelerin 'güvenlik ortamı için gerekli' olduğunu savunmuştu.
İNGİLİZLER KABİL'DE
Öte yandan, başkent Kabil'e gelen İngiliz heyetiyle Taliban rejimi resmen görüştü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Afgan Geçişinden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Simon Gass ve İngiltere'nin Doha'daki Afganistan misyonu maslahatgüzarı Martin Longden Kabil'deydi..
Gass ve Longdenn, Taliban geçici hükümetinin 'Dışişleri Bakan Vekili' Emirhan Muttaki, Taliban'ın kurucularından Molla Abdulgani Birader ve örgütün önde gelen isimlerinden Mevlevi Abdul Salam Hanefi gibi isimlerle bir araya geldi.
RUSYA'NIN GÖZÜ TALİBAN'IN ÜSTÜNDE
Rusya, Taliban'ın vilayetleri teker teker ele geçirip Kabil'e ilerlediği günlerde Orta Asya'daki müttefikleri Tacikistan ve Özbekistan'la geniş çaplı tatbikatlar düzenledi. ABD ve diğer koalisyon ülkeleri 31 Ağustos tarihinde tahliye operasyonlarını tamamladı, Taliban örgütü hiçbir kadının yer almadığı geçici hükümetini dünyaya ilan etti.
Taliban, ilk uluslararası krizini kuzey komşusu Tacikistan'la ve dolayısıyla Rusya ile yaşadı. Duşanbe yönetimi, Taliban saflarında yer alan Tacik militanların sınırı geçip Tacikistan'a sızmayı planladıklarına dair istihbarat aldığını hafta sonu açıkladı.
Yerel medyaya yansıyan haberlerde, Tacikistan'la 1400 kilometreyi aşan bir sınıra sahip olan Afganistan'da Tacik militanların bir araya gelmesi Rusya'yı da alarm durumuna geçirdi.
Yerel yetkililer sınırdaki muhafız sayısını artırdı, özellikle Çin sınırına kadar uzanan Bedahşan vilayetindeki hareketlilik Tacikistan tarafından yakından izleniyor.
Rus medyası bir adım daha ileri giderek, Taliban'ın Tacikistan sınırına binlerce silahlı militanını gönderdiğini, sınır hattında tankların da görüldüğünü yazdı.
SINIR VİLAYETİNDE ORTAYA ÇIKTI
Cemaat Ensarullah grubunun başında bulunan ve kod adı Mehdi Arslan olan Muhammed Şerifov, geçtiğimiz günlerde Bedahşan'da ortaya çıktı. Tacikistan'da yasaklanan ve 'terörizm' suçlamasıyla aranan grubun geçmişi bilinmiyor ancak örgüt adını ilk kez 2010 yılında Tacikistan'ın Hucand bölgesindeki intihar saldırısını üstlenerek duyurdu.
Taliban ise ilk açıklamasında komşusu Tacikistan'ı Afganistan'ın içişlerine karışmakla suçladı, Duşanbe yönetimine tepki gösterileceğini kayda geçirdi.
Rus medyası, Moskova tarafından 'terör örgütü' olarak kabul edilen Taliban'a karşı hayli mesafeli bir dil kullanıyor. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Taliban'ın tanınmasının halihazırda gündemlerinde olmadığını söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) zirvesi için New York'a gelen Lavrov, örgütün verdiği sözleri yerine getirmesini beklediklerini vurgulayarak "Şu anda Taliban'ın uluslararası tanınması masada değil" dedi.
Tacikistan, Rusya'nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) üyesi. Söz konusu anlaşma, bir üyeye yapılan saldırıyı organizasyonun tümüne yapılmış kabul ediyor.
CSTO üyeleri, Eylül ayı başında Kırgızistan'daki Issık Göl'ü çevresinde insansız hava araçlarının da kullanıldığı gövde gösterisine girişti. Rus medyası, Kazakistan ve Tacikistan'ın da yer aldığı tatbikatta Rusya'ya ait Su-30 ve Su-25 savaş uçaklarının havalandığını bildirdi.
.
Moskova, yaz mevsiminden bu yana özellikle Afganistan sınırında askeri ağırlığını artırmış durumda. Afganistan'la sınırı olan Özbekistan ve Tacikistan'da peş peşe tatbikatlar düzenlendi.
KIRMIZI ALARM
Taliban'a karşı sınırları dışındaki en büyük askeri üssü harekete geçiren Rusya, geçtiğimiz yıl nükleer savaşın eşiğine gelen iki dev ile aynı anda gövde gösterisine girişti. Rusya lideri Vladimir Putin, Tacikistan ve Özbekistan'a tankları ve savaş uçaklarını gönderdi. Özbekistan'ın Afganistan sınırında üç ülkenin yaptığı tatbikatın görüntüleri ordu televizyonu tarafından yayınlandı.
Rus, Özbek ve Tacik ordularının Afganistan sınırındaki militanları yok ettiğini başlığına çeken resmi televizyon, Harp Meydan askeri eğitim alanında havalanan Su-25 jetlerini de ekrana getirdi..
Afganistan sınırına yaklaşık 80 kilometre mesafede Grad ve Uragan çoklu roketatar sistemleri ateşlendi, T-72 tankları sahne aldı ve Mi-24 helikopterlerinin de katıldığı tatbikat üç ülkenin komutanları tarafından izlendi.