Türkiye'nin ürettiği İHA ve SİHA'lar dünyada büyük ilgi görüyor. Avrupa Birliği ve NATO üyesi Polonya'ya yapılan ihraçla adından söz ettiren SİHA'larımız şimdi de Ukrayna semalarında görüldü.
UKRAYNA'DA BAYRAKTAR ŞOVU
Ukrayna Ordusu envanterindeki Bayraktar TB2 SİHA, Türkiye dahil 30'dan fazla ülkenin katılımıyla Karadeniz'de başlayan Sea Breeze2021 tatbikatında görüntülendi.
Ukrayna'nın Türkiye yapımı ileri teknoloji TB2'yi ilk defa bu büyüklükteki bir tatbikatta kullandığı belirtildi.
Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanlığı da Karadeniz'de devam eden Ukrayna-ABD ortak askeri tatbikatı "Sea Breeze-2021" hakkında açıklama yaptı.
Ukraynalı askerlerin Gürcistan, Moldova ve ABD'li deniz piyadeleriyle eğitim aldıkları bilgisine yer verilen açıklamada, "3 aşamalı yapılan taktik eğitimde, askerler kuşatma, pusu ve kritik askeri noktaların ele geçirilmesine yönelik çalışmalar yaptı." denildi.
PUTİN'DEN BATI'YA SERT TEPKİ
İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açıp Hollanda gemisinin üzerinde ise jetlerini uçuran Rusya lideri Vladimir Putin, dün tüm dünyayı dehşete düşüren bir açıklama yaptı.
Karadeniz'de 32 ülkenin katıldığı tatbikat sürerken Rus televizyonlarının her yıl canlı yayınladığı Direkt Hat programına katılan Putin'e, 2021'de sorulan soruların sayısı iki milyonu aştı.
2014'te el koyduğu Kırım çevresindeki gerilim ve ABD Başkanı Joe Biden'la Cenevre'deki randevusunu değerlendiren Putin, Moskova'nın attığı adımlara olumlu karşılık alamadığını söyledi:
"Tatbikat yaptığımız için büyük bir gürültü kopardılar. Birileri bu kadar endişe duyduğu için savunma bakanına tatbikatları yavaşça bitirmeyi ve birlikleri çekmeyi emrettim. Ancak buna olumlu karşılık vermek yerine Batı ne yaptı? Sınırlarımıza kadar geldiler.
Beni başka bir şey, daha temel bir şey endişelendiriyor. Ukrayna topraklarının askeri olarak asimile edilmesine başlanmasından endişe duyuyorum. Ukrayna anayasasına göre, o ülkede yabancı askeri üsler bulunamaz.
'ABD UÇAĞINI TAKİP ETTİK'
Eğitim merkezleri kurabilir, diğer formatlar kullanılabilir. Ancak bizimle doğrudan sınırı bulunan bir ülkenin askeri olarak asimile edilmesi, önemli güvenlik sorunları yaratıyor. Bu, Rusya'nın gerçek hayati çıkarlarını ilgilendiriyor.
İngiliz muhrip gemisi HMS Defender'ın yer aldığı provokasyonda sadece İngilizler değil ABD'liler de vardı. Zira İngiliz gemisi karasularımıza sabah saat 7.30'da girdikten sonra sanırım Girit'teki NATO üssünden bir ABD stratejik keşif uçağı havalandı.
Uçağı çok iyi bir şekilde gördük, izledik. Geminin askeri amaçlar için geldiği, keşif uçağı yardımıyla Rus güçlerinin bu tür provokasyonları önlemeye yönelik eylemlerini ortaya çıkarmaya çalıştığı aşikardı.
Bunu gördük ve biliyorduk, bu nedenle gerekli olduğunu düşündüğümüz bu bilgiyi verdik. Belki çok konuştum ama askerler beni affeder. O gemiyi batırsaydık bile dünya üçüncü dünya savaşının eşiğine gelmezdi."
İSTANBUL BOĞAZI'NDAN GEÇTİLER
Karadeniz'deki fay hatlarını yerinden oynatan İngiliz savaş gemisi HMS Defender ile Hollanda'ya ait HNLMS Evertsen savaş gemileri, İstanbul Boğazı'ndan 14 Haziran tarihinde geçti.
Moskova, Ukrayna'nın Odesa Limanı'ndan Gürcistan'a gitmek üzere Karadeniz'de seyreden İngiliz gemisi HMS Defender'a 23 Haziran günü uyarı ateşi açtı. Kırım açıklarındaki geminin üzerinde Rus jetleri uçtu.
Moskova geminin güzergahına savaş uçağının dört bomba bıraktığını açıkladı ancak bu olay İngiltere tarafından yalanlandı. Karadeniz'i çalkalayan olaydan birkaç gün sonra bu kez Hollanda gemisi Putin'in hedefindeydi.
Hollanda, Rusya savaş uçaklarının Evertsen gemisini yerel saatle 15.30 ile 20.30 arasında defalarca taciz ettiğini duyurdu. Saatlerce süren gözdağının ardından Evertsen'in elektronik ekipmanlarında da kesintiler yaşandı.
Zr.Ms Evertsen gemisinin kaptanı George Pastoor, geminin uluslararası sularda seyrettiği sırada tacize uğradığını söyledi. Rusya, ilhak ettiği Kırım'ı kendi toprağı kabul ediyor ancak Batılı devletler bunu tanımıyor.
Rusya Savunma Bakanlığı ise, Hollanda gemisinin rotasını değiştirerek Karadeniz'le Azak Denizi'ni birbirine bağlayan ve Moskova tarafından denetlenen Kerç Boğazı'na yöneldiğini savundu.
Hava savunma ve komuta firkateyni, İngiliz HMS Defender ile Karadeniz'de devriye geziyor. Gemiler bölgeden müttefikler ile tatbikat yapıyor ve bazı limanları ziyaret ediyor.
Karadeniz'de 32 ülkenin katılımıyla başlayan Sea Breeze 2021 - Deniz Meltemi 2021 tatbikatı Rusya'nın tüylerini diken diken etmiş durumda. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 32 ülkeden 5 bin askerin yer aldığı Sea Breeze 2021, Moskova tarafından provokasyon olarak niteleniyor. Rusya, tatbikatın asıl amacının Ukrayna'ya silah ve askeri teçhizat sokmak olduğunu savunuyor.
AKDENİZ'DE KOZLAR PAYLAŞILDI
Karadeniz'de suların ısındığı dakikalarda Akdeniz'de ise daha büyük bir kapışma gerçekleşti. Rus lider Vladimir Putin, Akdeniz kıyısındaki Hmeymim ve Tartus üslerine günler içinde büyük bir yığınak yaptı.
İngiliz uçak gemisi HMS Queen Elizabeth'in başını çektiği NATO güçlerinin Kıbrıs açıklarına ulaşmasıyla, Moskova da savaş gemilerini İstanbul Boğazı'ndan geçirip Akdeniz'e yolladı.
Uzun menzilli bombardıman uçakları Tu-22M3'lerin ardından yeni nesil hipersonik füzeleri taşıyabilen MiG-31K uçağı ile denizaltı savar Il-38 uçağı da Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne iniş yaptı.