Perşembe günü S-400'lerin güvenlik nedeniyle Tver'deki askeri üsse alındığını bildirdi. Geçtiğimiz Pazar günü saat 15:30 itibari ile iki büyük uçağa lojistik taşıması yapılan S-400'lerin dün gece 21:00'da lojistik taşıması tamamladı.
HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Rus askeri ve siyasi kaynaklar, uçakların Ankara'dan gelecek talimatla harekete hazır olacağını belirttiler. Tver üssünden havalandığı iddia edilen S-400'lerin bugün gelmesi planlanıyor.
S-400'lerin kurulumu için özel teknik ekip daha önce Türkiye'ye gelmişti. Rusya'dan gelen 9 kişilik ekibin dışında, füze sisteminin kurulumu için teknik çalışmaları yapacak ekibin de Pazartesi gününe kadar Türkiye'ye gelmesi bekleniyordu.
İlk etapta sadece bir S-400 bataryasının Türkiye'ye getirileceği, sevkiyatın aşama aşama gerçekleştirileceği belirtiliyor.
RUS BASINI: PAZAR GECESİ UÇAKLARA YÜKLENDİ
Rus basınında, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füzelerinin sevkiyatının pazar gecesi başladığı iddia edildi.
Rusya'da Yandex Haber bülteninde Avia.Pro havacılık haberleri sitesine dayanılarak 01.59'da geçilen haberde, "Bazı kaynakların teyit ettiğine göre, birkaç saat önce S-400 füze sistemlerinin askeri uçaklara yüklenmesine başlandı. Uçaklar Türkiye'ye sistemleri teslim edecek" denildi.
Haber "Rus S-400'leri Türkiye'ye yollanıyor" başlığı ile duyuruldu.
Habertürk'ün haberine göre Yandex'in servise koyduğu bu haberde, füze bataryalarının bir askeri kargo uçağına yüklenme anı fotoğrafına da yer verildi. Ancak haber Rusya'nın diğer haber ajanslarında yer almadı.
Habere göre başlangıçta Türkiye'ye S-400'lerin deniz yolu ile gönderilmesi planlandı.
Ancak daha sonra Rusya ordusuna bağlı askeri kargo uçaklarının kullanılmasına karar verildi.
S-400 hava savunma sisteminin özellikleri
Tipi: Uzun menzilli
Güdüm sistemi: Tvm güdümlü
Harp başlığı: 25 kg parça tesirli
Azami etkili menzili: 120 km
Azami etkili irtifası: 30.000 m
Sürat: 5+ Mach
S-400 hava savunma sistemi kullanan ülkeler
Rusya
Suriye
Belarus
Çin
S-400 hava savunma sistemleri, üreticisi Rusya'da var. Nispeten yeni bir sistem olan S-400'ler Suriye'de ve Belarus'ta da hali hazırda aktif. Türkiye teslimatı bekliyor, Çin'e ise teslimat başladı.
HAYALET UÇAK VE BALİSTİK FÜZELERİ YOK EDEBİLİYOR
Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen sistem, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.
600 KİLOMETRE UZAKLIKTAKİ HEDEFLERİ ALGILAYABİLİYOR
Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.
S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.
Sistemin hedefleri arasında B-2 ve F-117 hayalet uçaklar, B-1, F-111 ve B-52H stratejik bombardıman uçakları, EF-111A ve EA-6 elektronik harp uçakları, TR-1 keşif uçağı, E-3A ve E-2C erken uyarı radar (AWACS) uçakları, F-15, F-16, F-35 ve F-22 savaş uçakları, Tomahawk füzeleri ve balistik füzeler yer alıyor.
Rus basınına göre, Rusya'da Moskova bölgesi, Güney Askeri bölgesi, Pasifik ve Baltık filolarında olmak üzere toplam 5 S-400 alayı bulunuyor. Her alayda sekizer fırlatma sisteminin bulunduğu 2'şer tabur yer alıyor. Rusya'daki S-400 tabur sayısının 2020'ye kadar 56'ya çıkarılması öngörülüyor.
Rusya, S-400 hava savunma sisteminin satışıyla ilgili şu ana kadar Türkiye dışında sadece Çin ile anlaştı. Rus savunma sanayi yetkilileri, şubat ayında Çin için üretime başlandığını açıklamış ancak ilk teslimatın 2018'den önce olmayacağını belirtmişti.
Hindistan ve İran gibi ülkeler de daha önce S-400 alımı için Rusya ile görüşmeler yapmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri teknik iş birliği Danışmanı Vladimir Kojin, daha önce yaptığı açıklamada, pek çok ülkenin sistemi satın almak için sıraya girdiğini ifade ederek, bu ülkeler arasında Kolektif Güvenlik Anlaşması üyesi ülkeler, Güneydoğu Asya ülkeleri ve Ortadoğu ülkelerinin de bulunduğunu bildirmişti.