Doğu Akdeniz'deki müttefiklerini ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Güney Kıbrıs ve İsrail gezisinin sonuçları bugün Yunan medyasında manşetten verilirken, S-400'lere ilişkin haber ise sözün bittiği yer olarak kayıtlara geçti.
Pazartesi günü önce Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşen Başbakan Miçotakis, Türkiye'nin desteklediği iki taraflı çözüme karşı çıkarak 52 yıldır denenen ancak hiçbir sonuç alınamayan 'federasyon' modelini bir kez daha savundu.
Yunanistan Başbakanı'nın Güney Kıbrıs'tan sonraki durağı İsrail'di. Miçotakis ve beraberindeki heyet, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer yetkililerle başkent Tel Aviv'de bir araya geldi.
Atina ve Tel Aviv yönetimleri, Covid-19 aşısı olanların iki ülke arasında hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın seyahatine izin veren anlaşmayı resmen imzaladı. Ayrıca İsrail'in koronavirüse karşı geliştirdiği 'mucize' ilacın Yunanistan'da kullanılmasının da önü açıldı. İsrail ve Yunan medyasındaki haberlere göre, 30 hastadan 29'unu en çok beş gün içinde iyileştiren EXO-CD24 isimli ilaç doğrudan akciğerlere etki ediyor ve herhangi bir yan etkisi bulunmuyor.
Koronavirüs salgınının yanı sıra elbette görüşmelerde Doğu Akdeniz gerilimi masadaydı. Miçotakis'e Türkiye-İsrail ilişkilerinin geldiği nokta soruldu ve Yunan Başbakan Atina ve Tel Aviv'in Doğu Akdeniz'de aynı vizyonu paylaştığını söyledi.
Atina yönetimi, Bayraktar TB2 SİHA'ların Suriye ve Libya'dan sonra Dağlık Karabağ savaşının kaderini değiştirmesiyle İsrail'den bir drone sürüsü almaya karar verdi. Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na İsrail'den satın alınacak insansız hava araçlarıyla bir drone üssü kuruluyor. Gelecek üç ayda İsrail üretimi HERON silahlı insansız hava araçları Yunanistan'a nakledilecek ve İskiri'deki üsse yerleştirilecek. Halihazırda Yunan hava kuvvetleri personeli İsrail'de HERON eğitimi alıyor.
Yunanistan, drone ordusu satın alacağı İsrail'le ayrıca askeri işbirliği için anlaşmaya vardı. Doğu Akdeniz'de de müttefik olan iki ülke arasındaki anlaşmaya göre, Kalamata Havalimanı'nda bir pilot eğitim merkezi kuruluyor. 22 yıl geçerli olacak anlaşmanın maliyeti ise 1 milyar 375 milyon euro. Kalamata'daki eğitim programında yalnızca Yunan Hava Kuvvetleri pilotları değil diğer ülkelerden pilotlar da eğitim alacak.
Yunan medyası, Tel Aviv'deki randevuda ise C-130 askeri nakliye uçaklarının bakımı ve İsrail üretimi Spike / NLOS güdümlü tanksavar füze sisteminin görüşüldüğünü yazdı. Yunanistan'ın İsrail'in ürettiği hava savunma sistemi Iron Dome'a (Demir Kubbe) ilgi gösterdiğini belirten Yunan medyası, bir adım daha ileri giderek sistemin Türkiye'nin SİHA'larına karşı başarılı olup olamayacağını haberleştirdi.
New Post yayın organı, Demir Kubbe'nin şimdiye kadar çoklu füze saldırıları ve SİHA'lara karşı test edildiğini, dokuz yıldır kullanılan sistemin yüzde 90 başarıya ulaştığını yazdı. Demir Kubbe, İran milislerinin 2012'de fırlattığı 200 füze ve 400 roketi durdurdu.
New Post'a göre, Singapur'un da halihazırda kullandığı hava savunma sistemini isteyen ülkeler arasında ABD'de de var. Demir Kubbe'nin peş peşe 20 füze fırlatabildiğini aktaran Yunan yayın organı, füzelerin menzilinin ise 150 kilometrekareyi bulduğunu belirtti.
FRANSA'DAN 5 MİLYAR EUROLUK TEKLİF
Türkiye'ye karşı Fransa'dan altısı yeni 18 Rafale jeti satın alan Yunanistan, ayrıca donanmanın modernize edilmesi için Paris yönetimiyle görüşüyor. Yunan medyası, Fransa'nın Belharra fırkateynlerinin satışı için Atina'ya yeşil ışık yaktığını duyurdu.
Haberlere göre, Fransa silahsız dört Belharra için 3,5 milyar euroluk bir teklif sundu. Atina'nın teklifi kabul etmesi halinde silahlar ve füzelerle birlikte ödeyeceği toplam fatura ise 5 milyar euroyu bulabilir. Yunan medyası, Atina'yla fırkateyn pazarlığında olan diğer ülkelerin Almanya, ABD, İspanya, Hollanda ve İngiltere olduğunu bildiriyor.
S-400 HABERİ SÖZE GEREK BIRAKMADI
Neredeyse her gün manşetleri Türkiye'nin süslediği Yunanistan'da, günün en 'çılgın' haberi ise To Vima gazetesindeydi. Rusya'daki bazı internet sitelerinde yer alan haberleri kaynak gösteren To Vima, Türkiye'nin satın aldığı S-400 füze savunma sistemini kopyalamaya çalıştığını ileri sürdü.
Moskova'nın Ankara'dan gelen teknoloji transferi teklifini kabul etmediğini savunan To Vima, Türkiye'nin daha önce de Çin'in füze sistemini kopyalamayı denediğini ancak başarısız olduğunu iddia etti.
Yunanistan, Türkiye korkusuyla geçen yıl yaz mevsiminden bu yana Doğu Akdeniz'i uluslararası bir oyun sahasına çevirdi. Yunan ordusu, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle birçok tatbikata girişti.