Yunan Parlamentosunda, milletvekillerine dağıtılan maskelerin Türkiye'de üretilmiş olması tartışmaya neden oldu.
Yunan basınındaki habere göre, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Milletvekili Liana Kanelli, Meclis'te yaptığı konuşmada, "Meclis'te bize dağıttığınız maskeler Türkiye'den. 'Made in Turkey' yazıyor. Kötü değil ancak Türkiye'den göçmenler geçemiyor, çıkarlar geçiyor." ifadesini kullandı.
Parlamento muhabirlerine konuşan Yunanistan Meclis Başkanı Konstandinos Tasulas, açılan ihaleyi, en düşük fiyat teklifi veren bir Alman firmasının kazandığını belirterek firmanın fabrikasının Türkiye'de olduğunun ilk başta fark edilmediğini savundu.
Daha sonra kutunun üzerindeki yazılardan üretim yerinin Türkiye olduğunun anlaşıldığını söyleyen Tasulas, durumun önceden bilindiği takdirde alım için başka bir firmanın tercih edilebileceğini ileri sürdü.
Türkiye'nin F-35 programına dönme ihtimalini değerlendiren Yunan basını, Türk İHA'larıyla ilgili önemli itirafta bulundu.
Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki güç dengesini ele alan Yunan basını, yerli savunma sanayiinin gelişimine önemli fonlar ayıran Türkiye'nin Libya, Karabağ, Kafkasya, Suriye gibi bir çok cephede hızla büyüdüğünü ifade etti.
Türkiye'nin ABD ile ilişkilerini normalleştirme ve F-35 programına dönme ihtimalinin her zaman açık olduğu belirtilen haberde, "Yunanistan'ın F-35'lere hazır olup olmadığı konusunda çok ciddi bir tartışma olacak, bu hiç de kolay değil, çünkü böyle bir karar çok kapsamlı iyileştirme çalışmalarına ve altyapıya yol açacaktır" denildi.
YUNANİSTAN'DAN İHA İTİRAFI: TÜRKİYE'NİN ÇOK GERİSİNDE KALDIK
Türk İHA'larını işaret eden analiz yazısında Türk Hava Kuvvetlerinin, Batı'daki en deneyimli hava kuvvetlerinden biri olduğu ve Yunanistan'ın İHA konusunda Türkiye'nin çok gerisinde kaldığı yer aldı.
Yunanistan'ın Türk İHA'ları konusunda algısal çalışmalar yaptığı ama bunu başarmanın zor olduğu vurgulandı.
Haberde şu ifadeler yer aldı;
"AB üyesi ülkeler bile Türk İHA'larına açık ilgi gösterdi. Son teknoloji Amerikan İHA'larından açıkça daha ucuz ve ucuz ama operasyonel olarak yetersiz Çinlilerden çok daha verimli olan Türk insansız hava araçları, son yıllarda Türkiye'den %400 oranında ihraç edilmektedir. İHA'lar Türk yerli sanayisinin önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir."
İHA NEDİR?
İHA araçı açılım olarak İnsansız Hava Araçı'dır. İnsansız hava aracı (İHA), otonom olarak, uzaktan kumandayla veya her ikisi ile yönlendirilen ve düşman hedeflerine müdahale etmek veya onları yok etmek için tasarlanmış sensörler, hedef belirleyiciler, taarruz mühimmatı veya elektronik vericiler taşıyan askeri uçaktır.
Uzaktan kumanda edilebilen veya bir uçuş planı boyunca otomatik olarak hareket eden hava aracı İHA, birçok alanda aktif olarak kullanılmaya başlandı. Türkiye ise bu İHA'ları üreten 8 ülke arasında yer alıyor.
İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) kullanım alanları
1- Gözetleme
2- Keşif
3- İmha gibi askeri amaçlar
4- Taşımacılık (Genişleyen sivil alanlar dahil.)
5- Zirai ilaçlama
6- Kamera çekimi
7- Yangın Söndürme
İHA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Sistem Özellikleri
Tam otonom operasyon
Çift yedekli otomatik uçuş kontrol sistemi
Çift yedekli otomatik kalkış ve iniş sistemi
Çift yedekli elektrik güç üretim sistemi
Çift yedekli şifrelenmiş sayısal veri linki
ANKA İHA Sistemleri ile Yer Kontol İstasyonu ve Veri Linki Uyumluluğu
Buzdan Koruma Sistemi
SATCOM ile Görüş Hattı Ötesi Operasyon esnekliği
DO-178 B uyumlu yazılım ve DO-254 uyumlu donanım
Teknik Özellikler
Motor Tipi : PD-170 Çift Turbo Dizel
Motor Gücü : 2X170 HP (Deniz Seviyesi, ISA)
Kanat Açıklığı : 24 M
Azami Kalkış Ağırlığı : 3300 KG
Taarruz Deniz Karakol Görevi : 750 KG Harici Yük ile 25 kft'te 12 Saat
Sinyal İstihbaratı Görevi : 150 KG Faydalı Yük ile 40 kft'te 24 Saat