Türkiye ile Doğu Akdeniz'de girdiği bilek güreşini kaybeden ve çaresizce NAVTEX'in sona ermesini bekleyen Yunanistan, bir deniz üssü haberiyle allak bullak oldu.
Geçen hafta ABD ve Avrupa Birliği'nden (AB) beklediği desteği alamayan Yunanistan ve Güney Kıbrıs, AB'den Türkiye'ye karşı daha sert tutum almasını istiyor.
Lefkoşa'ya sürpriz bir ziyaret yapan Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, burada Rum mevkidaşı Nikos Christodoulides ve Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ile görüştü.
Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Dendias, Türkiye'yi provokasyon yapmakla suçladı, "AB'nin, ABD'nin net tavırlarına, Avrupa değerlerine, uluslararası hukuka saygısızlık teşkil ediyor… ve kabul edilemez bir militerleşme söz konusu" dedi.
Rum Bakan Christodoulides ise, Mısır, İsrail ve Lübnan ile deniz anlaşmaları yaptıklarını ve 'deniz yetki alanları kurmak üzere diğer komşu ülkelerle müzakereye hazır olduklarını' ifade etti.
Atina yönetimi ayrıca bugün Belarus gündemiyle toplanacak Avrupa Konseyi'nde Türkiye'yi şikayet edecek. To Vima gazetesi, 'AB'nin özel oturumu: Türk provokasyonları masada' başlığını kullandı.
Türkiye'nin 'yok hükmünde' olduğunu duyurduğu Yunanistan-Mısır anlaşması ise, Kahire'de onaylandı. Resmi yayın organları, anlaşmanın mecliste kabul edildiğini bildiriyor.
Yunanistan'da alarm zillerinin çalmasına yol açan asıl gelişme ise, Doğu Akdeniz'deki tüm dengeleri değiştiren anlaşmanın imzalandığı Libya'da gerçekleşti.
Türkiye'nin uluslararası toplum ve BM tarafından tanınan Trablus yönetimiyle birlikte Misrata kentinde deniz üssü kuracağını açıklaması, Yunanistan'da depreme yol açtı.
Uluslararası medyanın haberlerini kaynak gösteren Kathimerini gazetesi, gelişmenin henüz Ankara tarafından doğrulanmadığını veya yalanlanmadığını sayfalarına taşıdı.
Ta Nea gazetesi ise Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahasını 49 kez ihlal ettiğini aktarıyor. Haberini Yunan Hava Kuvvetleri'ne dayandıran Ta Nea, F-16, F-14'lerin yanı sıra beş kez de helikopterler tarafından ihlal gerçekleştirildiğini ileri sürdü.
Türkiye, Oruç Reis'in yanı sıra Yavuz sondaj gemisinin Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arayacağı, 18 Ağustos ile 15 Eylül tarihleri arasını kapsayan yeni bir NAVTEX ilan etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen hafta Doğu Akdeniz'e asker göndereceğini ilan etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, Yunanistan ve müttefiki Fransa Girit açıklarında ortak tatbikata girişti.
Perşembe günü saatlerinde başlayan tatbikatta birçok Yunan fırkateyninin yanı sıra Fransız filosunda helikopterlerin havalanabildiği FS Tonnerre tipi bir savaş gemisi de vardı. Tatbikatta ayrıca Girit'teki Suda'ya inen iki Fransız Rafale jeti de yer aldı.
Yunan basını, Paris ve Atina arasındaki askeri pazarlıkları Temmuz ayında manşetten duyurmuştu. Haberlere göre, taraflar son model Belh@rra model iki fırkateynin Fransa'dan alınmasını masaya yatırmıştı.
İlk fırkateynin teslimatı için 2024 yılı konuşulurken, Yunan medyası Atina'nın yaklaşık 3 milyar dolarlık proje için ekonomik darboğaz nedeniyle 300 milyon euroluk bir ödeme yapacağını da aktarmıştı.
Türkiye'nin Mayıs ayı sonunda Akdeniz'deki yeni ruhsat başvurularını Resmi Gazete'de yayımlaması ve Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından paylaşılan haritalar, Yunanistan'ı paniğe sürükledi. Uluslararası destek arayışına giren Atina yönetimi, Girit ve Rodos açıklarındaki muhtemel faaliyetlerden korkarak Fransa ile askeri tatbikata girişeceği sinyalini vermişti.
Türk Dışişleri, bu hafta başında ise Ankara'nın Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları içinde Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyet yürüttüğü bölgeyi gösteren haritayı paylaştı.
Twitter hesabında haritaya yer veren Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, "Yunanistan ana karasına 580 kilometre uzaklıktaki Kastellorizo (Meis) adlı 10 kilometrekarelik Yunan adası nedeniyle Yunanistan, 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı talep ederek, Oruç Reis'i durdurmaya ve Doğu Akdeniz'i Türkiye'ye kapatmaya çalışmaktadır" dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı resmi açıklamada ise, Yunanistan'ın diyalog şansını kendi elleriyle kenara ittiği belirtilerek "Bölgedeki askeri varlığımız, herhangi bir tırmanmaya yol açma hedefi taşımamakta olup, tamamen, gerekmesi halinde meşru savunma hakkını kullanmaya yöneliktir. Sivil bir gemimize askeri müdahalede bulunulmasına tabiatıyla izin verilmeyecektir" denildi.
Kaynak: Milliyet