YKS, 2 yıllık ön lisans, hazırlık, 1,2,3,4,5,6. sınıflar... Açıklandı, YÖK'ten flaş açıklama! YÖK Başkanı Erol Özvar ’Yenilikler yaptık' diyerek duyurdu!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamalar, ülkemizdeki ön lisans, hazırlık sınıfları ve ilkokuldan üniversiteye kadar birçok seviyede eğitim alan öğrenciler tarafından büyük bir dikkat ve ilgiyle takip ediliyor. YÖK Başkanı Erol Özvar'ın yaptığı açıklamalar özellikle Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adayları için büyük önem taşıyor. Özvar, YKS tercihleriyle ilgili yaptığı açıklamada, bu yıl tercih kılavuzunda önemli yenilikler yapıldığını belirtti. Depremzede öğrencilere yönelik olumlu katkı sağlamak amacıyla özel bir kontenjan tanımlandığını ifade etti. Bu yenilik, depremzedelerin üniversite eğitimine erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

1 | 16
YÖK Başkanı Erol Özvar ’Yenilikler yaptık’ diyerek duyurdu! YKS, 2 yıllık ön lisans, hazırlık, 1,2,3,4,5,6. sınıflar... Açıklandı, YÖK’ten flaş açıklama!

YÖK'ten flaş kararlar alınmaya devam ediyor. YÖK Başkanı Erol Özvar'ın yaptığı açıklamalar gündemde sıkça araştırılıyor. Üniversitelerin açılmasına çok az bir süre kaldı. YKS-2023 tercihleri 27 Temmuz - 8 Ağustos tarihleri arasında alındı. Milyonlarca aday hayalindeki üniversiteye gidebilmek için tercihlerini yaptı. YKS sonuçlarının da üniversite kayıtlarından önce açıklanması bekleniyor. Başkan Özvar bu yıl yaptıkları yenilikleri tek tek açıkladı. İşte üniversiteler, YKS tercihleri hakkında son gelişmeler...

2 | 16
YÖK Başkanı Erol Özvar ’Yenilikler yaptık’ diyerek duyurdu! YKS, 2 yıllık ön lisans, hazırlık, 1,2,3,4,5,6. sınıflar... Açıklandı, YÖK’ten flaş açıklama!

YKS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YKS tercih sonuçları için geri sayım devam ediyor. Üniversite kayıt tarihlerine az bir zaman kaldı. Bu noktada gözler ÖSYM'nin YKS tercih sonuçları hakkında açıklama yapmasına çevrildi. YKS tercih sonuçları henüz açıklanmadı.

3 | 16

YKS tercih sonuçları belli olduğu zaman sonuçlar ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Adaylar YKS tercih sonuçlarını T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile erişim sağlayabilecekler.

YKS TERCİH SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ!

4 | 16

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN?

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.

5 | 16

Kayıt hakkı kazanan adayların, belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur.

6 | 16

Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

7 | 16

YÖK BAŞKANI EROL ÖZVAR'DAN AÇIKLAMALAR!

Tercih döneminin adayların geleceğinin şekillenmesinde çok önemli kararlar vermesi gereken bir süreç olduğunu kaydeden YÖK Başkanı Erol Özvar, bu yıl tercih kılavuzunda bazı önemli yenilikler yaptıklarını belirtti ve şu açıklamalarda bulundu.

8 | 16

"Bu yıl tercih kılavuzunda bazı önemli yenilikler yaptık. Öncelikle depremzede öğrencilerimizin içinden geçtiği bu zorlu sürece bir nebze de olsa olumlu katkı sağlayabilmek için onlara özel bir kontenjan tanımlaması yaptık. Milletimizin baş tacı gazi ve şehitlerimizin yakınlarına da ayrı bir kontenjan tanımladık. Bu kontenjanlara ek olarak, 34 yaş üzeri kadınlarımıza da tercih kılavuzunda özel bir kontenjan sağladık.

9 | 16

Sağlanan bu kolaylık, geçmişte yükseköğrenim imkanlarına tam olarak erişememiş olan kadınlarımıza yükseköğretimin kapılarını tekrar açma fırsatı sunmaktadır. İlgili tüm adaylarımızın tercihlerinde kendilerine sağlanan bu kontenjanları da dikkate almaları gerektiğini hatırlatmak isterim.

10 | 16

Üniversite tercihlerinizi yaparken hem Yükseköğretim Kurulu hem de diğer kurumlarımız tarafından sağlanan burslara ek olarak staj ve mezuniyet sonrası istihdam olanaklarını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Bu olanaklar, eğitim hayatınızı daha da anlamlı kılacak ve gelecekte sizleri daha donanımlı hale getirecektir."

11 | 16

YÖK'TEN ÜNİVERSİTELERDE ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMLARINA DÜZENLEME

Öte yandan Yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift ana dal, yan dal ile kurumlar arası kredi transferi yapılması esaslarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

12 | 16

Yurt dışında kurulmuş bir üniversiteden yurt içindeki yükseköğretim kurumlarının başarı sıralaması şartı aranan programlarına yatay geçişi düzenleyen hükümde düzenleme yapıldı.

Buna göre öğrencinin yükseköğrenimine başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin YÖK tarafından esas alınan sıralama kuruluşlarının Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking dünya üniversiteler sıralamalarının en az üçünde ilk 400'lük dilim içerisinde yer alması ve ilgili dönem, sınıf ve başarı şartlarını taşıması gerekecek.

13 | 16

ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL EĞİTİMİNE YÖNELİK YENİ HÜKÜM

Yeni düzenlemede, çift ana dal ve yan dal eğitimlerine ilişkin de yeni hükümler yer aldı. Bu kapsamda, YÖK tarafından belirlenen diploma programlarına kaydolan öğrenciler, üniversitelerine talepte bulunmaları halinde YÖK tarafından belirlenecek programlarda çift ana dal ve yan dal eğitimi yapabilecek.

Bu programlar arasında yapılacak çift ana dal ve yan dal eğitim ve öğretiminde, gerekli "not ortalaması" kısıtı uygulanmayacak. Uygulama 2023 YKS'den itibaren uygulanmaya başlayacak.

Öğrenciler program tercihi yaparken bu konuya ilişkin açıklamayı programın koşullarında görebilecek.

14 | 16

''ÖĞRENCİLERİMİZİN BARINMA, GEÇİNME SORUNLARIYLA ÜNİVERSİTELER OLARAK YAKINDAN İLGİLENMEMİZ GEREKMEKTE''

Üniversite rektörlerine Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaraların sarılması için gösterdikleri çabadan ötürü teşekkürlerini ileten Özvar, konuşmasında, üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacına da dikkati çekti.

Rektörlerden özellikle büyükşehirlerdeki kira oranları ve yaşam standartlarını dikkate alarak öğrencilerin barınma ve geçinme sorunlarıyla daha yakından ilgilenmelerini isteyen Özvar, şunları kaydetti:

"Rektör arkadaşlarımızın ve yönetiminin öğrencileriyle yakın temasının daha da önemli olacağı bir sürece giriyoruz. 'Ben öğrencimi alır okuturum ve mezun ederim' demekle yetinmeyip öğrencilerimizin barınma ve geçinme sorunlarıyla da üniversiteler olarak daha yakından ilgilenmemiz veya el atmamız gerekmektedir. Her bir rektör arkadaşımızdan benim beklediğim kampüslerinin bulunduğu il ve ilçelerde yurt ve barınma sorunlarıyla yakından ilgilenmeleri, şehirdeki makamın temsilcileriyle ciddi bir mesai içinde olmalarıdır."

15 | 16

"PREFABRİK, BARINMA VE DERSLİK İNŞAATLARI DEVAM EDİYOR"
Deprem bölgesindeki üniversitelerle olan temasların, eşleştirmelerin, kardeş üniversite projelerinin devam ettirilmesinin önemine de işaret eden Özvar, "Deprem bölgesinde hayat tamamen normale dönene kadar üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Depremden etkilenen üniversitelerin yeniden imarı için faaliyetlerin sürdüğünü, üniversite rektörlerinin de büyük bir gayretle bu çalışmalarda yer aldıklarını aktaran Özvar, şöyle devam etti:

"Diğer üniversitelerimizin yöneticilerinin de deprem bölgesindeki üniversitelerle temasını devam ettirmesi çok önemli. Henüz daha ihtiyaçların tamamı giderilebilmiş değil. Prefabrik, barınma ve derslik inşaatları devam ediyor. Orada hayat normale dönünceye kadar Yükseköğretim Kurulu ve rektörler olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Bu bizim birinci önceliğimiz içinde yer almaktadır."

16 | 16

"ÖĞRENCİLERİN SOSYAL ORTAMINDAN VE YAŞAM KOŞULLARINDAN DA MESULÜZ"

Özvar ayrıca Yükseköğretim Kuruluna gelen Meslek Yüksek Okulu (MYO) açma taleplerinde yurt konusunu özellikle dikkate aldıklarını vurguladı.

Yurdu olmayan ilçeye MYO açma izni vermediklerini, MYO bulunan ilçelerde yurt yoksa o programları ciddi şekilde gözden geçirdiklerini belirten Özvar, "Biz MYO açalım, fakülte açalım birileri de yurt bulsun öyle bir şey yok. Bizler barınma konusunda öğrencilerin sosyal ortamından ve yaşam koşullarından da mesulüz. Bu bakımdan bu yazı fevkalade dikkatli planlamalar yaparak geçirmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

GÜNÜN DİĞER GALERİLERİ İÇİN TIKLAYIN