Kredi faiz oranları, Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından merakla araştırılıyor. Merkez Bankası, güncel faizi 19,75'ten 16,50'ye çekti. 325 baz puanlık faiz indirimi bankaların elini rahatlatırken, Uysal'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından gerçekleşen iki PPK toplantısında toplamda 750 baz puan faiz indirimine gidildi. Bankalar faizin yüzde 24'ten 19,75'e çekilmesiyle kredi faizlerinde büyük indirime gitmişti. Ziraat Bankası'nın attığı adıma eşlik eden kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını 0,99 olarak revize etmişti. Özel bankalar ise 1,20 oranına kadar faizleri geriletti. İhtiyaç ve taşıt kredisi faizlerinde de sert düşüşler var. Son faiz indirimi ile birlikte bankaların yeni adımlar atması muhtemel. İşte güncel faiz oranları...
MERKEZ BANKASI FAİZİ 16,50'YE DÜŞÜRDÜ
Faiz kararını duyuran Para Politikası Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle;
"Para Politikası Kurulu (Kurul),politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye indirilmesine karar vermiştir.
Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısı devam ederken, yatırımlar zayıf seyrini korumuş, özel tüketim kademeli olarak katkısını artırmıştır. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen, rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir."
MB FAİZ İNDİRİMİ KARARI SONRASI KONUT, İHTİYAÇ, TAŞIT KREDİLERİ FAİZ ORANLARI NE KADAR DÜŞECEK
Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yayılımının bir miktar iyileştiğine işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir.
Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankaları para politikaları genişleyici yönde şekillenmeye başlamıştır.
Bu durum gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.