SGK son dakika açıkladı: Emeklilikte düzenleme! AYM doğrultusundan geçen aylarda mühim bir karar alındı. Alınan kararda emeklilik dilekçesi vermek amacıyla işten ayrılma zorunluydu ama kararda bu mecburilik kaldırıldı. Bunun üstüne Sosyal Emniyet Kurumu bir genelge yayımladı. AYM'nin kararından sonra yayımlanan genelgede eski uygulamasının devam ettirileceğine yer verildi. Yayımlanan genelgeye baktığımızda Anayasa Mahkemesi'nin 62'nci madddesindekie düzenlemeyi iptal ettiği, fakat söz hususu kanunun yaşlılık aylığından yararlanma şartları başlığı altında tespit edilen 60. maddesindeki yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek amacıyla sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması kuraldır maddesi ile alakalı iptal kararı vermediğinin altı çizildi.
DİLEKÇE VERDİĞİNDE ÇALIŞIYORSA DA MAAŞ ÖDENECEK
Genelgede fiilen bir şeyin değişmeyeceğine yer verilirken, emeklilik dilekçesi verilen tarihte işten ayrılmadığı sonradan tespit edilenlere yersiz ödenen aylıklar için borç çıkarıldığının anımsatıldığı genelgede, AYM'nin kararı doğrultusunda geriye dönük işlemlerde uygulanmak için düzenlemeye gidildi.
30 Eylül 2008 senesinden önce emeklilik dilekçesi veren ancak dilekçe verdiğinde çalışmaya devam ettiği sonradan belirlenenler için işlem yapılmayacak ve aylıklar ödenmeye devam edilecek
Buna göre, 30 Eylül 2008 tarihinden önce emeklilik dilekçesi veren ancak dilekçe verdiği tarihte çalışmaya devam ettiği sonradan tespit edilenler hakkında işlem yapılmayacak ve aylıkları ödenmeye devam edilecek.
2008 SONRASI
1 Ekim 2008 sonrası için ise 5510 sayılı kanunun hükümleri uygulanacak.
Buna göre SGK genelgesi ile yaşlılık sigortasından aylık bağlanabilmesi için 4A sigortalıların çalıştıkları işten çıktıktan sonra dilekçeyi vermesi gerek.
Bağ kurluların ise dükkanu kapatmadan, esnaf olanların ise faaliyetine son vermeden e devlet üzerinden başvurusunu yapması gerekmektedir.
İsteğe bağlı olarak kimler emekli olabilir?
Sosyal Güvenlik Kurumlarında çalışanlar isteğe bağlı olarak emekli olduklarında maaş almaktadırlar. Sigortalı çalışanlar isteğe bağlı olarak emekliliğe hak kazanabilirler. İsteğe bağlı olarak emekli olmak isteyenler prim gününü tutturamayanlardır.
Prim günü sayısında ve ödemesinde eksiklikler olan kişiler eksik prim günlerini tamamlayarakta emekli olabilirler.
⦁ 3600 günde emeklilik şartlarına 2000 yılında açıklanan verilere bakılarak hesaplamalar yapılmaktadır. Bu sayede alacakları emekli maaşlarının hesaplamaları yapılabilir. 31.12.1999 yılından daha önce yapılan bir başvuru sonrasında emekli olmaya hak kazananlar 1600 TL maaş alırlar.
⦁ 01.01.2000 tarihinden sonra çalışmaya başlayan kişiler 1400 TL maaş alırlar.
⦁ 2008 yılındna sonra çalışmaya başlayan kişiler 1200 TL maaş alırlar.
⦁ Bu çalışmalarının büyük bir kısmını 2008 yılı ve civarında geçirenler ise 1000 TL maaş alırlar.
SGK girişi 1999 öncesinde olanlar ne kadar emekli maaşı alırlar?
1999 ve öncesinde sigorta başlangıcı olanlar hizmet yoğunluğuna göre 31.12.1999 tarihinden önce çalışarak emekliliğe hak kazananlar maaş alırlar.
2008 öncesinde çalışmaya başlayan engelleriler için erken emeklilik şartları nelerdir?
Engelli sigortalılar için erken emeklilik şartı olarak 2008 yılı öncesine ait 3600 günlük pirm ödemeleri esas alınmaktadır.Daha önceki yıllarda çalışma hayatına girenler için ise şartlar şu şekildedir,
⦁ 1991 yılında işe başlayanlar 3600 gün prim borcunu öderlerse erken emekli olabilirler.
⦁ 1992-1994 yılları arasında çalışmaya başlayanlar 3760 gün prim borcunu öderlerse erken emekli olabilirler.
⦁ 1997-2000 yılları arasında çalışanlar 4080 gün prim borcunu öderlerse erken emekli olabilirler.
⦁ 2003-2009 yılları arasında iş hayatına başlamış kişiler ise 4400 günlük prim borçlarını öderlerse erken emekli olabilirler.