Milyonlarca çalışan emekli olacağı günün hayalini kuruyor ve emeklilik tarihinin yanı sıra alacakları maaş miktarını da merak ediyor. Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım? 2022 emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır gibi sorgulamalar arama motorları üzerinden yoğun bir şekilde yapılıyor. 2022 yılında zamlanan emekli maaşı hesaplama konusunda da ödemelerde farklılıklar oluşturuyor. Güncel rakamları öğrenmek isteyenler 4A, 4B, 4C SSK, Bağkur emeklilik hesaplama hakkında tüm detayları merak ediyor. İşte ayrıntılar!
EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA
4B Bağ-Kur emekli maaşı için vatandaşlar da e-Devlet sisteminden alacakları maaşı öğrenebilirler. Aşağıdaki linke tıkladıktan sonra hizmet dökümü sayfasında yer alan 4B emekli maaşı hesaplama linkine tıklayarak esnaf veya tarım işçisi seçenekleri tercih edilmeli.
4B EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
4C kamu çalışanları ise alacakları emekli aylıklarını 4B emeklileri gibi uyg.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do adresinden istenen bilgileri doldurarak sorgulayabilecek.
4C EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
EMEKLİ MAAŞI HESAPLANIRKEN NELERE BAKILIR?
Emekli maaşı hesaplamada önemli olan kriterler şöyle;
Sigorta prim gün sayısı
Sigortalı olarak çalışılan toplam süre
Sigorta başlangıç tarihi
Emekli olmak için hak kazanılan ilk tarih
EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA FORMÜLÜ
Emekli maaşı hesaplama robotu, emekli aylık bilgisi limitini göstermektedir. Formülü öğrenmek için şu adımları uygulayınız;
https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine ulaşmak
TC Kimlik Numarası bilginizi girmek
SSK Sicil Numarası bilginizi girmek
Baba Adınızı yazınız
Nüfusa Kayıtlı olduğunuz ili yazın
Doğum Tarihinizi girin.
Son olarak sorgula butonuna tıklayarak emekli maaşı sorgulama ekranı açılacaktır.
Eğer prim günü sayınız 3600 günden az ise emekli aylık bilgisi gösterilmez. Bu şekilde emekli maaşı hesaplama formülü karşınıza çıkmaktadır.
ÜÇ AYRI DÖNEM VAR
Emekli maaşı hesaplamasında kullanılan aylık bağlama oranları farklı dönemler için farklı oranlarda uygulanıyor. Yani her dönem için de ayrı hesaplama yöntemi kullanılıyor. Emeklilik için yapılan hesaplamalarda üç dönem kullanılıyor.
1- 2000 yılı öncesi
2- 2000-2008 10. ayı arası
3- 2008 yılının 10. ayından sonrası
2000 yılı ve öncesindeki dönemde aylık bağlama oranları çok daha yüksek uygulanıyor. Burada kazanca göre yüzde 70'i bulan çarpan kullanılıyor. Gösterge ise 14 binlere kadar çıkıyor. Yani bu dönemde yüksek kazanç bildirip çalışması fazla olanlar için emekli maaşı da yükseliyor.
2000-2008 arasında ise aylık bağlama oranları biraz daha düşerken bu kez gösterge sisteminin yerine gelişme hızı ve enflasyon da devreye giriyor. Güncelleme katsayılarıyla kazançlar bugüne uyarlanıyor. 2008'in 10'uncu ayından sonraki dönemde ise aylık bağlama oranları düşerken gelişme hızının yüzde 30'u dikkate alınıyor.
Dolayısıyla emekli maaşını en az etkileyen dönem 2008 Ekim ayından sonraki çalışmalar oluyor.
Bu üç hesaplama toplanarak çalışanın emekli maaşı ortaya çıkarılıyor. Yukarıdaki hesaba göre 2000 öncesinde daha çok prim ödeyenlerin maaşları diğerlerine göre daha yüksek çıkıyor.
2022 EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?
Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi için kritik olan enflasyon oranı açıklandı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 23,65 oranında zammı hak etmiş oldu. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan en düşük emekli maaşının 1500 lira yerine 2500 lira olduğunu duyurdu. Böylece en düşük emekli maaşı yüzde 66 artmış oldu.