Yurt dışına çıkmak isteyenler için devlet desteği sağlanıyor. Yurt dışında şirket açmak veya var olan lşirketine yurt dışında şube açmak isteyenler için Ticaret Bakanlığı tarafından pek çok alanda destek sağlanıyor. Bakanlık; marka tescili, ürün geliştirme, tanıtım, kira, seyahat, danışmanlık gibi pek çok alanda firmalara nakdi destek ödemesi yapıyor. Markasını yurt dışında tescil ettirmek isteyenlerin masraflarının önemli bölümü devlet tarafınca karşılanıyor. 4 yıl boyunca destek alınabiliyor. Yıllık 50 bin dolara kadar destek sunuluyor. Peki, bu desteklerden kim yararlanabilir? İşte detaylar!
İşini dünyaya açmak isteyenlere devlet de destek oluyor. Ticaret Bakanlığı; marka tescili, ürün geliştirme, tanıtım, kira, seyahat, danışmanlık gibi pek çok alanda firmalara nakdi destek sağlıyor...
MARKA TESCİL DESTEĞİ
Markasını yurt dışında tescil ettirmek isteyenlerin masraflarının önemli bölümü karşılanıyor. 4 yıl boyunca destek alınabiliyor. Yıllık 50 bin dolara kadar destek sunuluyor. Tescil için gerçekleştirilen her bir harcamanın yüzde 50-60 ya da 70'i destek olarak alınıyor. Bu oran firmanın bulunduğu yer ve markanın tescil ettirildiği ülkeye göre değişiyor.
REKLAM DESTEĞİ
Ürününü satmayı hedeflediği ülkede tanıtmak isteyenler destekleniyor. 4 yıl süresinde ve istenilen sayıda ülkede yapılacak katalog bastırma, reklam ve pop-up mağazacılık harcamaları için destek alınabiliyor. Tanıtım harcamalarının yüzde 60'ı, 250 bin dolara kadar destekleniyor.
TÜRKİYE TİCARET MERKEZLERİ
Türk Ticaret Merkezleri'nde ofis ve depo veriliyor, kira bedelinin 4'te 3'ü karşılanıyor, hukuki ve mali danışmanlık hizmetleri ücretsiz sunuluyor.
FUAR DESTEĞİ
Stand, nakliye ve ulaşım için destek sağlanıyor.
İŞ SEYAHATİ DESTEĞİ
İhracatı artırmaya yönelik yurt dışı iş seyahatlerinde ulaşım, konaklama ve araç kiralama giderlerinin yüzde 70'i geri alınıyor. 2 çalışan için seyahat başına destek 5 bin dolar. 10 seyahat için destek mümkün.
SEKTÖREL TİCARET HEYETİ
Sektörel ticaret heyetine katılarak yapılacak masraflar için destek veriliyor.
ALIM HEYETİ
Yurt dışındaki potansiyel müşterileriyle yurt içinde buluşmak isteyenler destekleniyor. Masrafların yüzde 50'si karşılanıyor.
TASARIM DESTEĞİ
Yurt dışı pazarlara yüksek katma değerli ürün geliştirmeye yönelik projelere tasarımcımühendis maaşı, alet-yazılım, seyahat-web sitesi üyelik giderleri için 1.4 milyon dolara varan destek sağlanıyor.
E-TİCARET DESTEĞİ
Sitelere üyelik giderleri yüzde 60 oranında, site başına yıllık 9 bin 590 liraya kadar destekleniyor. 3 site için ve site başına 2 yıl destek imkanı var.
YEŞİL PASAPORT
Son 3 yılda, yıllık ortalama 500 bin doların üzerinde ihracat yapanlara yeşil pasaport imkanı var.
ŞİRKET ALMA DESTEĞİ
Yurt dışında bir şirketi veya markayı almak isteyenlere destek imkanları var. Finansal ve hukuki danışmanlık hizmetleri için yapılacak harcamaların yüzde 60'ı, yılda 200 bin dolara kadar karşılanıyor.
Alınacak şirket ileri teknolojiye sahipse destek oranı yüzde 75'e çıkıyor. Alım sırasında çekilen krediye de faiz desteği var.
OFİS-MAĞAZA VE DEPO DESTEĞİ
Yurt dışında satış için tutulan mağaza, ofis ve deponun kirası için destek veriliyor. Mağaza başına kira tutarları üretici firmalarda yüzde 50 oranında-120 bin dolar, ticari firmalarda yüzde 40 oranında-100 bin dolar destekleniyor. Ofis/depo/ showroom kirası ise üretici firmalarda yüzde 50 oranında-100 bin dolar, yüzde 40 oranında-75 bin dolar destekleniyor. Oran yüzde 60-70'e kadar da çıkabiliyor.