Devlet 10 milyonu aşkın kişiden 475 milyar liralık alacağı için barış elini uzatırken; milyonlarca vatandaş borçlarından kurtulup yeni bir sayfa açabilecek. Vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların cezaları kaldırılıyor.
31 Aralık 2022 itibariyle kesinleşen vergi, harç, prim borçları ile cezaların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasayla 2 bin liranın altındaki vergi borçları silinecek. Kapsama köprü geçi�� cezası, trafik cezası, kabahatler cezası, kira beyanı da girecek. Üç farklı cezanın toplamı 2 bin liranın altındaysa hepsi silinecek.
Yasa teklifi önümüzdeki günlerde Meclis'e gönderilecek. Paketteki bazı önemli başlıklar şöyle:
48 AY VADE İMKANI: Yapılandırmayla kamuya olan tüm borçları belirli bir oranla güncelleme ve taksitle ödeme imkanı getirilecek. Bu yapılandırmada öncekilere göre vade uzayacak ancak her ay ödeme şartı getirilecek. Geçmiş yapılandırmalarda en fazla vade 36 aydı. Yeni yapılandırmayla vade 48 aya çıkarılacak.
475 milyar liralık tarihi fırsat! Vergi, SGK prim borçları, Trafik cezaları, KYK borçları...
ÜST KURUL CEZALARI DA KAPSAMDA: Yeni yapılandırmada ilk defa Rekabet Kurulu, EPDK, BDDK, SPK gibi kurul cezaları da kapsamda olacak. Üst kurulların idari para cezalarını içerecek.
EMLAK VERGİSİ DE VAR: Belediyelere ödenen emlak vergisi ve gümrük borçları da yapılandırılabilecek. Faiz işletilmesine son verilen yükseköğretim kurumu borçlarına taksitle ödeme imkânı verilecek.
MİRASÇI, KEFİL DE YARARLANACAK: Yapılandırma düzenlemesinden mirasçılar, kefiller, şirket ortakları, kanuni temsilciler de yararlanabilecek.
DAVALI DOSYALARINI DA İÇERİYOR: Kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların cezalarının tamamı silinecek. Davalı vergi ve prim dosyaları da bu kapsamda olacağı için taraflara ihtilafları sonlandırma fırsatı verilecek.
SÜRÜCÜLERİN CEZA PUANLARI SİLİNİYOR: Trafik ceza puanları silinerek, 10 bine yakın ehliyet iade edilecek. Uyuşturucu, alkol, ölümlü kaza, drift cezalarını kapsamayacak.
KONUTA-PRİME DESTEK: TOKİ tarafından konut ve konut ile birlikte ihale edilen yapım işlerine ilişkin olarak, bu yıl sonuna kadar uygulanmak üzere, damga vergisi istisnası getiriliyor. Turizmi teşvik amacıyla, turizm tesislerinin yaz ve kış sezonlarında çalışmaları durumunda SGK prim desteği sağlanacak.
PRİM BORÇLARINI DA İÇERİYOR: Sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primleri, genel sağlık sigortası, sosyal güvenlik destek primi ile bu borçlara ait gecikme zammı, cezası, faizi yeniden yapılandırılacak. Prim borçlarını yapılandıran işletmeler ihalelere katılabilecek, teşviklerden yararlanabilecek. Bağ-Kur sigortalılık sürelerinin durdurulması ve ihya edilmesine olanak sağlanacak.
MATRAH ARTIRIMI: İşletmeler, 2018-2021 yılları için, gelir, kurumlar, KDV ve gelir stopaj vergilerinde matrah ve vergi artırımı yaparak vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacak. Artırılan matrahların vergilerini peşin ödeyenlerin vergi aslında yüzde 10 indirim sağlanacak
4 FARKLI BORÇ DA OLSA SİLİNECEK: 2 bin lirayı aşmayan icralık borçlar tasfiye edilerek, takipleri durdurulmuştu. Yeni düzenlemeyle bir defaya mahsus olarak 31 Aralık 2022 öncesi vergi, ceza, faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Aynı anda trafik, köprü geçiş gibi birden fazla cezası olanların borç tutarı 2 bin lirayı geçmiyorsa tamamı silinecek. Diyelim ki kira beyanında bulunuldu ama bin 900 lira ödenmedi. 2 bin liranın altında olduğu için bu borç da silinecek.
PEŞİN ÖDEYENE İLAVE AVANTAJ
Nureddin Nebati, yapılandırma müjdesinin detaylarını açıkladı:
✖ Vergi ve prim başta olmak üzere, çok sayıda kamu kurum ve kuruluşuna süresinde ödenememiş borçların cezaları kaldırılarak ödenmesini getiriyoruz.
✖ Adli para cezaları dahil olmak üzere idari para cezalarını da yapılandırma kapsamına alıyoruz.
✖ Bu yapılandırma kanununda vergi dairesine ödenmesi gereken hangi tür borç olursa olsun yapılandırılacak.
✖ Ayrıca davalı olan vergi ve prim dosyalarındaki ihtilafları sonlandırarak ödeme imkanı getiriyoruz.
✖ Matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine imkan sağlayan düzenlemelere de yer veriyoruz. İşletmelerimiz, 2018 ila 2021 yılları için, gelir, kurumlar, KDV ve gelir stopaj vergilerinde matrah ve vergi artırımı yaparak vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacak. Artırılan matrahların vergilerini peşin öderlerse o zaman vergi aslında da yüzde 10 indirim sağlanacak.
✖ Taksit ödeme sürelerini 4 yıla çıkarıyoruz. Yapılandırılan borçlar peşin ödenirse, zaten küçük oranlar uygulayarak hesapladığımız Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ından da vazgeçiyoruz. Eğer yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim sağlıyoruz.
✖ Vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun 2 bin lirayı aşmayan borçları siliyoruz. Bir kişinin, 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aramadan borçlarını siliyor, alacağımızdan vazgeçiyoruz..
İŞ KURAN GENCE VERGİ MÜJDESİ
Bakan Nebati, iş kuran gençlere müjde verdi. Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan genç girişimci istisnasının tutarını artıracaklarını aktaran Nebati, şu bilgileri verdi: "Mevcut düzenlemeye göre istisna kapsamında ilk defa işe başlayan gelir vergisi mükelleflerinin üç hesap dönemi kazançlarının yıllık 75 bin lirası gelir vergisinden istisna ediliyor. Söz konusu tutarı 2023 yılı için 150 bin liraya çıkarıyor ve her yıl Gelir Vergisi tarifesinin ikinci dilimi tutarına paralel olarak artmasını sağlıyoruz. Böylece, izleyen yıllarda, dilim tutarlarında yeniden değerleme oranında artış oldukça, bu istisna da beraberinde artacak."