5 ilde petrol heyecanı! Beton dökülen kuyularda milyar dolarlık umut! "Şarıl şarıl petrol akıyor"

Petrol konusunda zengin olan Güneydoğu Anadolu'da son dönemlerde gündeme gelen ve yaklaşık 50 yıl önce beton ile kapatılan kuyularda "petrol" umudu yeşerdi. Diyarbakır'da petrol bulunması ve Adana Seyhan'da daha önce beton ile kapatılan kuyulardan yüksek kaliteli petrol çıkması üzerine bölgede yaşayan halk Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır ve Malatya illerinde bulunan 100'e yakın sahada yeniden araştırma yapılmasını istedi.

1 | 23

Türkiye'nin petrol yatakları konusunda oldukça zengin olan Güneydoğu Anadolu'da son dönemlerde gündeme gelen ve yaklaşık 50 yıl önce beton ile kapatılan sahalarda petrol umudu yeşerdi. Diyarbakır'da bulunan ve Adana Seyhan'da beton ile kapatılan kuyulardan çıkan petrol üzerine bölge halkı Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır ve Malatya illerinde bulunan 100'e yakın sahada yeniden araştırma yapılmasını istiyor.
Türkiye'de son dönemlerde petrol, petrol gibi yakıt kaynaklarının bulunması için yürütülen yoğun çalışmalarda art arda gelen müjdeler ile Adıyaman, Batman ve Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin gibi petrol yataklarının bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeni rezerv heyecanı yaşanıyor. Şanlıurfa ve Diyarbakır'da son yıllarda yeni açılan petrol kuyuları ve Adana Ceyhan'daki üstü betonla kapatılan kuyudan petrol tespit etmesi üzerine umutlanan bölge halkı, tüm Anadolu'da yeniden araştırma çalışması yürütülerek bölgedeki petrol yataklarının tespit edilmesini istiyor.

2 | 23

ŞANLIURFA'DA HER GÜN 20-30 TANKER TAŞINIYOR
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bölge halkı yaklaşık yarım asırdır yürütülen petrol arama ve kuyu açma çalışmalarında Fırat Havzası olarak da tabir edilen Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman üçgeninde bulunan yaklaşık 300 kuyudan petrol çıkarıldığını ileri sürerken günlük yaklaşık 20-30 tanker ham petrolün rafinerilerde işlenmek üzer Hatay'a taşındığını belirtiyor. Bölge genelinde 50-60 adet üstü beton ile kapatılan kuyu bulunduğunu da söyleyerek, bu kuyularında aktif hale geçirilmesini beklediklerini kaydetti.

3 | 23

GAZİANTEP, ADIYAMAN HATTINDA 4 KUYU
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketinin 1986 yılında Gaziantep ve Adıyaman'da yürüttüğü arama faaliyetlerinde çalıştığını belirten Gaziantepli Ahmet Ateşli, Gaziantep'in Araban ilçesi ile Adıyaman'ın Besni arasında bulunan 4 ayrı noktada petrol bulunduğunu ve yeterli seviyede olmadığı gerekçesiyle üzerinin beton ile kapatıldığını kaydetti. Adana'nın Ceyhan ilçesinde yıllar önce kapatılan kuyularda 1 milyar dolar değerinde petrol rezervi keşfedilmesi ile heyecanlandığını anlatan Ateşli, Gaziantep ve Adıyaman'da yürüttüğü petrol arama çalışmaları sırasında ciddi rezervler keşfedildiğini vurguladı. TPAO'nun 1986 yılındaki çalışmalarında işçi olarak görev yaptığını paylaşan Ateşli, "Bizim petrol bulduğumuz yerlerin üzeri kapatıldı. Hiçbir çalışma yapılmadı. Biz oradaki rezervlerin çıkarılarak Türkiye'ye kazandırılmasını bekliyorduk. Araban'daki çalışmalarda yerden petrol çıktığını gözlerimle gördüm. Şarıl şarıl petrol aktı. Oranın üstü de kapatıldı. Kahta'nın karşısında bin 500 metre yükseklikte bir noktada daha bulduk. Hiçbir çalışma yürütülmedi. Hatta çalışmalardan sonra bize ikramiye verildi. Biz neden ikramiye verildiğini sorduğumuzda çalışmalarda petrol bulunmasından dolayı ikramiye verdiklerini söylediler" ifadelerini kullandı.

4 | 23

"BULUNAN REZERVLER BETONLA KAPATILDI"
Kendisinin katıldığı çalışmaların üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen tek bir adımın atılmadığını sözlerine ekleyen Ateşli, "Bulduğumuz yerlerin hepsinin üstü kapatıldı. Buradan bütün yetkililere sesleniyorum. Hatta benim ilk SGK girişim TPAO üzerinden oldu. O dönem verdikleri SGK kayıt belgesini hala saklarım. Başımızdaki Türkiye düşmanı rezervleri kapattı. Her kapatılan yer için 'Burada bir şey yok' diyorlardı. Nasıl bir şey yok. Hepsinin üzeri betonla kapatıldı. Adana'da yaşanan durumun aynısı bu bölgeler içinde olabilir. Zaten arama yaptığımız bölgelerin kayıtları hala duruyordur. TPAO tekrardan bu noktalara bakmalı" dedi.
"CEYHAN İLE HEYECANLANDIK"
Araban'da 1990'lı yıllarda petrol arandığını ve aramalarına çalışmalarına şahit olduğunu söyleyen Erol Sülüker, "Adana Ceyhan'da bulunan petrol ile heyecanlandık, gururlandık. Burada yeniden araştırma yapılıp, bu kuyuların aktif hale geçirilmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

YARIM ASIR ÖNCE BİN 200 RAKIMDA ARAMA
Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Malatya'nın Akçadağ ilçesinde petrol ve doğal gaz heyecanı yaşanıyor. Bölge halkı 50 yıl önce bin 200 metre rakımda petrol araması yapıldığını ve açılan yaklaşık 15-30 arası kuyunun üzerinin beton ile kapatıldığını iddia etti. Aramalarda doğal gaz da bulunduğunu kaydeden bölge halkı, Akçadağ ilçesine bağlı Ilıcak Mahallesi Sivri mevkiinde 1969 ila 1970 yıllarında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen aramalar sonrasın kapatılan kuyularda yeniden çalışma yapılmasını istiyor. Mahalleli yarım asır önceki çalışmalarda arama yapılan bölgelerde ve çevresinde yeni rezervlerin bulunacağına inandıklarını kaydetti.

5 | 23

"BÖLGENİN TOPRAK YAPISI FARKLI"
Yıllar sonra bölgeyi ziyaret eden 2001- 2007 yılları arasında Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevinde bulunan daha sonra ise emekli olan 69 yaşındaki Ilıcak Mahallesi sakinlerinden Abuzer Aslan öğrencilik yıllarında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğü tarafından bölgede petrol araması yapıldığını belirterek ,"55 yıl sonra buraya geldim yeni bir çalışmanın yapılması ülkemize bu sıkıntılı dönemde bir kaynak olacaktır" ifadelerini kullandı.
"KUYUDAN ÇIKAN SU AKTIĞI GÜZERGAHTA SİYAH LEKE BIRAKIYORDU"
Öğrencilik yıllarında bölgede bir süre işçi olarak çalıştığını kaydeden Aslan, "1967 yılında lise birinci sınıfta öğrenci idim. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğü Sivri denilen bölgede petrol arama çalışması yaptı. Bu arada 50 gün çalıştım. Bir iki yıl çalışma yapıldıktan sonra su çıktığını ve petrol bulamadıklarını söyleyerek kuyuları kapattılar. Burada çıkan suda petrol katkısının olduğunu güzergahında siyah bir leke bıraktığını kendi gözlerimle gördüm'' şeklinde konuştu.
"AZDA OLSA DOĞAL GAZ BULUNDU"
Emekli eğitimci ve idareci bölgede arazisi bulunan Ilıcak Mahallesi sakinlerinden 70 yaşındaki Necati Aladağ ise bölgede yapılan çalışmalarda az da olsa doğal gaz bulunduğunu iddia ederek, "1970 yıllarında, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğü Sivri denilen bölgede sondaj çalışmalarına başlandı. Bir süre yapılan araştırmalarda petrol bulunmadığı söz konusu edilerek çalışmalara son verildi. Yapılan sondaj çalışmalarında çok az da olsa bir doğalgaz rezervine rastlandığı ve büyük bir suyun çıktığı akan suyun siyah bir renk aldığını duyanlardanız" şeklinde konuştu.

6 | 23

1962 YILINDA ADANA'DAKİ DOĞALGAZ KUYULARI NEDEN KAPATILDI?
Adana'da 1960'lı yıllarda sondaj çalışması yapılmış ancak o dönem tespit edilen doğalgaz kuyuları kapatılmıştı. A Haber ekibi kapatılan doğalgaz kuyularının birinin yanında gitti. Detayları A Haber muhabiri Halil İbrahim Uğur aktardı.

Ceyhan'da bulunan petrol İmamoğluluları da harekete geçirdi. Yıllar evvel açılan kuyunun üzeri açıldı. Köylüler, kapatılan kuyunun açılmasını istiyor. Kuyu üzerine bırakılan borunun çevresinde nemlenen toprak kibrit çakıldığında yanıyor.

7 | 23

Ceyhan'da bulunan petrol İmamoğluluları da harekete geçirdi. Yıllar evvel açılan kuyunun üzeri açıldı. Köylüler, kapatılan kuyunun açılmasını istiyor. Kuyu üzerine bırakılan borunun çevresinde nemlenen toprak kibrit çakıldığında yanıyor.

8 | 23

1962 yılında Adana'da tespit edilen doğalgaz kuyuları neden kapatıldı? A Haber ekiplerinden Halil İbrahin Uğur şunları aktardı:

Şu anda Hacı Hasanlı Köyü sınırları içerisindeyiz. Burası Ceyhan'da petrol bulunan noktaya 25 kilometre kadar uzaklıkta.

9 | 23

Burada 1962 yılında açılan ve 1963 yılına kadar devam eden çalışmalarda açılan sondaj kuyusunun yanı başındayız. Kuyunun etrafı açıldı ve o yıllar da toprak altında kalan demir bir kürek burada bulunuyor.

10 | 23

O yıllarda burada önemli bir çalışma yapıldı ve kuyu açıldı. Kuyunun etrafında beton duvarları görmek mümkün. Burada yapılan sondajın derinliği 3 bin 850 metre.

11 | 23

1963 yılında kuyuda doğalgaz olduğu ifade edildi. Ardında burası kapatıldı. Tarlanın sahibi Halil Bolat isimli vatandaş.

12 | 23

Burada toprağın oksitlendiğini ve farklı bir kokunun olduğunu söyleyebiliriz. Burada gaz zaman zaman dışarı çıkıyor. Kuyu mille kapanmış durumda.

13 | 23

Sondaj borusunun içerisi tamamen millenmiş durumda. Vurulduğu zaman derinlerden ses gelmiyor. Bölgede farklı bir sızıntının olduğunu söyleyebiliriz. Tarla sahibi tekrar sondaj yapılmasını ve bunun vatandaşın hizmetine sunulmasını istiyor.

14 | 23

Halil Bolat A Haber mikrofonlarında şunları söyledi:
Biz meraklandık ve askerlik arkadaşımla burayı kazdık. Kuyunun ağzının açmaya çalıştık ama yapamadık. Sonrasında balyozla vurduk ve su fışkırdı. Su 30 metre yükseğe kadar çıktı.

15 | 23

Yerin altına doğru büyük bir ses geldi biz de yolun kenarına doğru kaçtık. Sonrasında gelip ve doğalgaz olduğunu anladık.

16 | 23

Bu kuyunun kenarında sızıntı oluyordu. Biz de o zamanlar bunun kenarına kibrit çakıp yakıyorduk. Burada o dönemler çayımızı ve yemeğimizi pişiriyorduk.

17 | 23

İnşallah burada Karadeniz'deki kadar gaz bulunur ve hizmete alınır. Böylece devletimizde milletimizde rahatlar.

18 | 23
19 | 23

OSMANİYE'DE PETROL KUYULARI NEDEN KAPATILDI? ŞİMDİ PETROL FIŞKIRIYOR
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 1960'lı yıllarda yapılan sondaj çalışmalarında bulunan petrol kuyuları tek tek kapatıldı. Şimdi o kuyular tekrar açılıyor. Ayrıntıları A Haber muhabiri Halil İbrahim Uğur aktardı.

20 | 23

A Haber ekipleri Kadir ilçesine bağlı Çınar Köyü'ne gitti. 1962 yılında yabancı firmalar tarafından köyde bir sondaj çalışması yapıldı. Yapılan çalışma 6 ay boyunca devam etti.

21 | 23

Burada 2 bin metre derinliğe girildi. Sonra o zaman çalışan ekipler 'petrol yok' denilerek yapılan sondaj alanı kapatıldı. Ancak bölgede yaşayan insanlar bu noktayı kullanmaya devam ettiler. Sondaj borusunda ise petrol kokusu geliyor.

22 | 23

İnsanlar buradan aldıkları sıvı ile lamba yaktılar. Bölgede kışın çoban olarak görev yapanlar ateş yakarak çayını demledi.

23 | 23

Haber canlı yayınında kuyudan pet şişeyle sıvı çıkaran vatandaş koklayarak petrol kokusu olduğunu söyledi. Vatandaşların aktardığı göre önceden buradan alınan sıvı birçok yer de kullanılmış.

GÜNÜN DİĞER GALERİLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.