Erken emeklilik her çalışanın mutlak hayalidir. İş hayatının son aşamalarına ulaşan vatandaşlar maaşlarının yanı sıra erken emekli olmanın da yollarını araştırıyor. Haberimizde erken emeklilik rehberine dair 8 formülden bahsettik. Bilindiği gibi, SGK emeklilikte sigorta koluna, başlangıç tarihine, doğum tarihine ve ödenen prim gün sayısına bakmaktadır. Ancak bazı şartlarda bunlara gerek kalmadan ve erken emekli olunabiliyor. Peki, kimler erken emekli olabilir? İşte merak edilenler!
Her çalışanın hayali emekli olmak. Bunun için yıl, yaş ve prim şartı bulunuyor. Ancak bazı durumlar çalışanlara erken emeklilik imkanı sunuyor. İşte emekliliğin 8 formülü...
Çalışanların en büyük hayali emekli olup iyi bir maaşa kavuşmak.
Emeklilik için öncelikle sigortadan sonra belli bir süre geçmesi, işe giriş tarihine göre de prim ve yaş şartlarını tamamlamak gerekiyor.
Ancak emeklilik yaşını geri çekmek mümkün.
ANNEYE 6 YIL AVANTAJ
Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor.
Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırıyor.
Böylece yaşı ve yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor.
Burada tek şart, annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması.
ASKERLİK İLE ÇİFTE FIRSAT
Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı veriyor.
Sigortalıların askerlikte geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını para ödeyerek emeklilik hesaplarına saydırmaları imkanı var.
Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor.
Böylece en az 1 yaş erken emeklilik oluyor.
10 YILDA EMEKLİ EDER
Kısmi emeklilik de denilen yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor.
Burada ise yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde 60'ı buluyor.
Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli.
Sonrası için ise prim 4500'e, yıl şartı 25'e çıkıyor.
SAĞLIK AYARI
Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor.
En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup 1800 gün veya bakıma muhtaç derecede malul olan sigortalılar için 1800 gün yeterli oluyor.
YIPRANMA TARİHİ ÖNE ÇEKER! VERGİ İNDİRİMİYLE YAŞA BAKILMIYOR
Engelli çalışanlar en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihine göre 18 yıl 4680 güne kadar emekli olabiliyor.
ENGELLİ ÇOCUĞU OLANLAR
Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin de 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş şartından da düşülüyor.
45 MESLEĞE DİKKAT
Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi meslek sahipleri sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkanına kavuşuyor.
45 iş kolunda erken emeklilik oluyor.
ERKEN YAŞLANANA MAAŞ
Sigortalılara, erken yaşlandığı Kurum Sağlık Kurulu'nca tespit edildiği takdirde, 55 yaşını doldurması ve en az 5400 gün prim ödemesi koşuluyla yaşlılık aylığı bağlanıyor.