Taşeron işçiye kadro haberleri hakkında aramalar hız kazandı. Taşeron işçiye müjde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Bakan Bilgin açıklamasında sürecin büyük bir oranda tamamlandığını belirtti. Bilgin, tüm süreçlerin meclisin açılmasıyla birlikte başlayacağını ifade etti. İşte, taşeron işçilere kadro için açıklamadan detaylar!
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, HAK-İŞ'i ziyaretinde taşeron işçiler de dahil olmak üzere önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;
"696 ile ilgili işçilerin problemleri var, onun çözülmesi daha kolay. Hazırlıkları tamamlandı, 90 bin civarında işçi kapsam dışında kaldı.
Onların kamuya, kadrolu olarak geçmesi konusunda çalışmaları tamamladık.
Onun da uygulamaya sokulacağının haberini vermek isterim. Türkiye dünyanın yaşadığı krizlerin etkisi altında ama aynı zamanda Türkiye insanlık için çok önemli adımlar attı."
"Bizim toplu sözleşmelerle bütün sendikacıların bize söyledikleri bir şey var: Toplu sözleşmede elde ettiğimiz ücreti sonuna kadar elde etmek istiyoruz. Bu haklı bir taleptir.
Bu konuda da Maliye ve Ekonomi Bakanı'yla görüşmelerimiz var. Vergideki oynaklığın düzenlenmesi gerekir, bu konuyla ilgili Bakan Beyle görüştüm, olumlu olduğunu söyleyebilirim."
90 BİN İŞÇİ KİMLERİ KAPSIYOR
Taşeron işçiye kadro için çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Bakan Bilgin'in önümüzdeki haftalarda 90 bin işçi detaylarını açıklaması bekleniyor.
TAŞERON İŞÇİ KİME DENİR?
Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektör deki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi denir.
TAŞERON İŞÇİNİN DİĞER ÇALIŞANLARDAN FARKI NEDİR?
Taşeron işçi yani çalıştığı kurumun kadrolu çalışanı olmayan işçidir. Buradaki en büyük ve önemli fark, kadrolu işçinin işvereninin kamu kurumu olması, ancak taşeron işçinin işvereninin özel sektör şirketi olmasıdır.
HANGİ SEKTÖRLERDE ÇALIŞABİLİRLER?
Bazen bir hastanede, bazen belediye bünyesindeki işlerde bazen de bir okul ya da kamu kuruluşunda rastlayabileceğimiz taşeron işçiler hemen hemen tüm sektörlerde çalışabiliyorlar.
Temizlik, sağlık, bilgi-işlem, park bahçe düzenleme, özel güvenlik, çöp toplama, büro elemanı (sekreterlik), şoförlük, yemekhanede aşçı/servis elamanı, hastanede yönlendirme gibi birçok sektörde iş yapmaktadırlar.
Yani kısacası, adli makamlar, idari kadrolar, asker ve polis gibi güvenlik güçleri dışında her alanda taşeron işçilere rastlayabilirsiniz.