Geçici işçinin kadro sorunu için son dakika açıklamalar geldi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin son açıklamasında, "Geçici işçi dosyasını kapatıyoruz." diyerek tarih verdi. Meclis'e gelen kadro meselesinin ardından gözler, Taşeron, TYP ve diğer kadro bekleyen işçilere çevrildi. Peki, kimler kadorya geçecek? Geçici işçilere ne zaman kadro verilecek? Taşeron, ücretli öğretmen, belediye şirket, TYP'lilere kadro verilecek mi? İşte tüm merak edilenler haberimizde!
ÇALIŞMA BAKANI VEDAT BİLGİN'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMA GELDİ!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Geçici işçi sorununu çözüyoruz, bu mesele tarihe karışacak." dedi.
Bilgin, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
EYT'DE STAJ MEVZUSU
"Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile staj mağdurlarının ortaya çıktığı" dile getirilerek değerlendirmesi sorulan Bilgin, "Staj mağduru, kavramı doğru değil, staj mağduru yok. Çünkü prim yatırmayanlar, prim yatırmadan emekli olabilir mi? Patronları kim? Kendi adlarına sigorta primini yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Staj bir eğitimdir, kavramları doğru kullanalım." diye konuştu.
GEÇİCİ İŞÇİ DÜZENLEMESİ MECLİS'TE
Geçici işçilerle ilgili düzenlemenin hangi aşamada olduğuna ilişkin soruya Bilgin, "Düzenleme şu anda Meclis'te. Tahmin ediyorum bu hafta Meclis gündemine alınır. Geçici işçi sorununu çözüyoruz.
Dosya dosya önümüzde ele aldığımız her konuyu çözerek dosyayı kapatıyoruz.
EYT'den sonra geçici işçiler demiştik, şimdi geçici işçiler meselesi inşallah Meclisimizin vereceği kararla kapanıyor. Geçici işçiler meselesi tarihe karışacak." karşılığını verdi.
Bilgin, Meclis Başkanlığına sunulması öngörülen geçici işçilere yönelik kanun teklifinin içeriğine yönelik soru üzerine, "Devlette norm kadrolar var, bir de geçici işçiler var.
Devletin, norm kadroya eleman alırken kıdem sırasına göre mevcut geçici işçilerden almasını önerdik. Şart; çalışma süresi, en kıdemli olanlar alınsın." ifadelerini kullandı.
11 AY, 29 GÜN!
"Geçici işçilere yönelik çalışma süresinde alt sınır olacak mı?" sorusunu da yanıtlayan Bilgin, "Sınır yok, sıraya koysun, en kıdemliden başlayarak alsın. Mevcut geçici işçilerin de uzun süre, 11 ay, 29 gün çalıştırılmasını önerdik." bilgisini verdi.
90 BİN TAŞERONA KADRO SON DURUM
90 bin taşeron işçi kadroya geçmeyi bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı takviminde ilk sırada geçici işçi sorunu yer alıyor. Bu sorunun çözülmesi ardından sırada taşerona kadro olacak.
Konuya dair Bakan Vedat Bilgin'den açıklama geldi:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin daha önce yaptığı açıklamada 1 milyon işçiye daha önceki yıllar kadro verildiğini ve o düzenlemeden 90 bin işçinin yararlanmadığına vurgu yaptı.
Bakan Bilgin açıklamasında "Şu anda geçici işçiler sorunu var." dedi.
'TALEPLERİMİZİN TAMAMINA YAKINI HALLOLDU!'
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, taşerona kadroyu tekrar gündeme taşıdı.Kapsam dışında kalan taşeron işçilerin kadro sorunun devam ettiğini belirten Atalay, "Çalışma hayatıyla ilgili taleplerimizin tamamına yakını halloldu. KİT'lerdeki taşeronlar ile kamuda kapsam dışında kalan taşeron işçilerin kadro beklentisi devam ediyor." dedi.
HANGİ KURUMLARDA ÇALIŞANLARA KADRO VERİLECEK?
Hastane, belediye ve diğer kurumlarda işçi statüsünde çalışacaklara kadro çıkıp çıkmayacağı çalışmanın tamamlanmasıyla belli olacak.
Çalışma sona erdikten sonra düzenleme Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Milletvekillerinin imzası ile birlikte yasa tasarısı kabul edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
TEKLİF 'ZAM'ANI! 700 BİN İŞÇİYE TOPLU SÖZLEŞME
Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.
TÜRK-İŞ ve HAKİŞ'in birlikte hareket ettiği ve işçi kesimini temsil ettiği görüşmelere depremler nedeniyle verilen ara sona erdi. Gözler, işverenleri temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'ndan (TÜHİS) gelecek teklife çevrildi.
İŞÇİYE YENİ ZAM
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in birlikte hareket ettiği ve işçi kesimini temsil ettiği görüşmelerde işçilerin 2 yıl boyunca alacakları zam oranları ile sosyal ve mali hakları karara bağlanacak.
BAŞKAN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ
Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin yeniden başlaması dolayısıyla Türk-İŞ Başkanı Ergün Atalay AK Parti Genel Merkezi'nde Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmede, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak da yer aldı.
Ergün Atalay, görüşmelerinin ana başlığının 700 bin kamu işçisini ilgilendiren 2023 yılı toplu iş sözleşmesi olduğunu söyledi. Atalay açıklamasında, "Bir an evvel, seçimden evvel, 700 bin işçinin kamu sözleşmesinin bitmesini istiyoruz. Toplumun talebi bu, benim, TÜRK-İŞ yönetiminin talebi bu." dedi.
SÖZLEŞMELER SONA ERİYOR
Kamu işçileriyle ilgili son olarak sözleşme 2021 yılında yapılmıştı. Bu protokol kapsamında sözleşmelerin bir bölümünün süresi ocak ayında sona erdi.
Kalan sözleşmeler ise Mart ayı itibariyle sona erecek.
Bu nedenle görüşmelerin Şubat ayında tamamlanması bekleniyordu.
Ancak deprem felaketi sebebiyle süreç ertelenmiş oldu.