Avrupa ekonomisi yükselen enerji fiyatları, rekor seviyeye ulaşan enflasyon, gittikçe belirginleşen resesyon riski ve tarihin en büyük doğalgaz krizi ile sarsılıyor. Yaşlı kıtanın lokomotifi olan ve üç aylık gazı kalan Almanya'da tasarruf tedbirleri artırılırken, Euro Bölgesi'nde büyüme beklentilerin altında kaldı. İngiltere'de enflasyon 40 yıl sonra çift haneye çıktı. Rusya'dan doğalgaz sevkiyatının düşmesi ve ambargo kararlarının etkisiyle, Avrupa'daki doğalgaz krizinin kış sezonunda daha da derinleşmesi bekleniyor.
İNGİLTERE'DE 40 YIL SONRA ÇİFT HANE ENFLASYON
Ağustosun ilk haftasında son 27 yılın en yüksek faiz artırımının yapıldığı İngiltere'de tüketici enflasyonu (TÜFE) temmuzda beklentileri aşarak çift haneye yükseldi. İngiltere'de TÜFE haziranda yüzde 9.4 olarak hesaplanmıştı. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi'nin yaptığı açıklamaya göre İngiltere'de enflasyon beklentileri aşarak temmuzda yüzde 10.1'e yükseldi. Böylece 40 yıl sonra ilk kez enflasyon çift haneyi gördü. Ekonomistler TÜFE'nin temmuzda yüzde 9.8'e yükselmesini bekliyordu.
RESESYON RİSKİ ARTTI
Çekirdek enflasyon da yıllık bazda yüzde 6.2'ye yükseldi. Enflasyon verileri hükümet ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) üstündeki baskıyı artırdı. Ekonomistler artan maliyet baskıları nedeniyle artık resesyon riskinin çok daha olası görüldüğü İngiltere'ye dair giderek daha da kötümserleşiyor. BOE dördüncü çeyrekte başlayacak, 2024'ün ilk yarısına kadar sürecek bir resesyon bekliyor ve enflasyonun bu yıl yüzde 13'ü geçeceğini tahmin ediyor. Söz konusu veriler Margaret Thatcher hükümetinin iş başında olduğu Eylül 1980'den bu yana en kötü ekonomik performansa işaret ediyor.