'Ne iş yapsam' diye düşünenler için, az sermaye ile yapılacak tarım ve hayvancılığa dayalı ilginç iş fikirleri mevcut. Bu liste fikirlerinize ışık tutacak!
İŞTE 20 İŞ FIRSATI:
SAANEN KEÇİSİ: Süt verimi yüksek, yetiştirmesi kolay. Oğlakken tanesi 400 TL'den, keçiyken ise 650 TL'den alınabiliyor.
TRABZON HURMASI: Japon elması olarak da biliniyor. Bir ağaçtan 30 kilogram ürün alınabiliyor. Ortalama yatınm tutan 50 bin TL.
SÜS BİTKİSİ: İhracat imkanı yüksek. İç pazarda alıcısı çok. Küçük yatırımlarla işi büyütebilirsiniz.
KAHVALTILIK: Organize sanayi bölgeleri, fabrika ve iş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde talep çok. 10-15 bin lira yatırımla maliyet 6-7 ayda amorti ediliyor.
YAŞLI BAKIM MERKEZİ: Son dönemde bu alanda ihtiyaç artmış durumda. Çünkü nüfus giderek yaşlanıyor. Ayrıca mevcut huzurevleri talebi karşılamaya yetmiyor.
PARANIZI DÖRDE KATLAYIN
BOMBUS ARISI: Bombus arısının kovanı 135 TL'ye alınabiliyor. Bir kovanda 50-100 an bulunuyor. Tarım Bakanlığı 60 TL koloni destek veriyor. Tarım il müdürlüklerinden bilgi alınabilir.
TATLI PATATES: Marketlerde yerli ve ithal olarak ayrı ayrı satılan tatlı patates üretimi Türkiye'de henüz çok yaygın değil. Kilosu 8-20 lira arasında satılıyor. 4 ayda ürün alınıyor.
KALAMATA ZEYTİN: Eşek zeytini olarak bilinen zeytin, lüks market ve restoranlarda revaçta. İhracat kapısı açık. İnternette 1 kilogramı 25 lira olan kalamata zeytininin fidanı ise 30-60 lira.
DİKENLİ İNCİR (Frenk inciri): Her yörede yetişiyor. Fidesi 30-50 lira arasında internetten satın alınabiliyor. Kilosu 60-70 liraya alıcı buluyor.
SOLUCAN GÜBRESİ: Her tür meyve, sebze, ağaç ve bitki türlerinin yetiştirilmesinde de yaygın olarak kullanılıyor. Kilosu 2.5-3.5 liraya satılıyor. 1 ton için 2 bin 500-3 bin liralık yatırım yetiyor.
İSTİRİDYE MANTARI: Girişimciler için fırsat sunuyor. 10 bin liralık yatırımla ayda 2 bin lira gelir elde etmek mümkün.
NARENCİYE KABUĞU: Kilogramı 5 liradan satılıyor. Portakalın kabuğu Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelere ihraç ediliyor.
AYDA BİN TL NET KAR
SU PİRESİ: Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan bu canlı yemin poşeti 5 liradan satılıyor. Üretime bağlı ayda en az 1 bin lira kazanabilirsiniz.
İSTİRİDYE: Gurme restoranlarda ve balıkçı tezgahlarında aranan bir deniz ürünü. Balık çiftliklerindeki sistemle benzerlik gösteriyor. Yurtdışı pazarlarda ilgi büyük.
AGAVE ŞURUBU: Agave kaktüsünden elde edilen doğal bir tatlandırıcı. Eczane, aktar ve marketlerde satılabiliyor. Kilosu 100 lirayı aşıyor.
ÇEKİRDEKSİZ LİMON: 9 ay tazeliğini koruyan ve çekirdeksiz olan bu limonlar, farklı bir iş modeli. Uzun süre muhafaza edilebildiği için ihracata da uygun.
MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ: Sütü, yoğurdu revaçta, fiyatı da inek sütüne göre yüksek. Devlet destekliyor. Manda fiyatlan 5-10 bin lira arasında.
SUDA DOMATES: Bu yöntemle yapılan yetiştiricilikte dönüm başına 65 ile 80 ton arasında verim alınabiliyor. Yatırım maliyeti 3 yılda kazanılabiliyor, sonrası kar.
ORGANİK BAL: Bir kovanın maliyeti 250-300 TL arasında değişiyor. Kovan başına yıllık üretim 18-30 arasında. Organik balın kilo fiyatı 100 lirayı aşıyor.
ALTIN ÇİLEK: Seralar ya da açık alanlarda yetiştirilebiliyor. Bir dönümlük bir bahçe yeterli. Bin fide için sadece 1000 TL yatırım yetiyor.