Bankalar sırayla duyurdu! Kapışma başladı! Parası olup birikimini vadeli mevduat hesabına yatıracaklara bankalardan hoş geldin faizi kampanyası başlatıldı. Bilindiği üzere vadeli mevduat fazilerinde oranlar değişiklik gösteriyor. Örneğin 50.000 TL'si olan bir kişi 32 günlük vadeyle 1 ayda 830 lira kazanç sağlayabiliyor. Öte yandan faiz getirisinden alınan sabotaj düşürüldü ve bu süre 2 ay daha uzatıldı. Yani demek oluyor ki aynı parayla daha fazla kazanç elde edebileceksiniz. Mevcut parasının 32 günlük faizini merak edenler ise bankaların sitelerini ziyaret ederek hesaplama işlemlerini gerçekleştiriyor.
Mevduat faizleri son dönemde Merkez Bankası'nın aldığı kararların da etkisiyle yüzde 19.5'e kadar çıktı.
Risksiz kazanç elde etmek isteyenlere yüksek faize ek olarak stopaj (vergi) avantajı da sağlanıyor. TL'yi desteklemek ve yastıkaltı birikimlerin ekonomiye kazandırılması için verilen vergi avantajının süresi 2 ay daha uzatıldı.
İndirimli stopaj oranlarına ilişkin ilk düzenleme Eylül 2020'de devreye alınmış, Aralık 2020'de yapılan değişiklikle önce 31 Mart'a sonra da 31 Mayıs'a kadar uzatılmıştı. Yani stopaj desteği uygulaması önceki gün itibarıyla son bulmuştu.
SÜRE 2 AY DAHA UZATILDI
Ancak stopaj desteği uygulamasının haziran ve temmuz aylarında da devam etmesi kararlaştırıldı. Konuyla ilgili düzenleme dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylelikle mevduatlarda stopaj desteği üçüncü kez uzatılmış oldu.
YÜZDE 20 FAİZLE 850 LİRA KAZANÇ
Eğer yüzde 20 faiz oranı olan bankayı tercih etmişseniz, 50 bin lira üzerinden 32 günün sonunda 830 lira gelir elde edersiniz. Faiz oranı yüzde 18 ise bu rakam 770 lira oluyor.
1 YILDA YÜZDE SIFIR
Böylece Türk Lirası cinsinden hesaplar için geçerli olmak üzere mevduatlar için uygulanacak stopaj oranı, vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15 yerine yüzde 5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12 yerine yüzde 3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10 yerine yüzde sıfır olarak uygulanacak.
Bu avantaj sayesinde aynı paradan daha fazla faiz geliri elde etmek mümkün olacak. Döviz ve altın vadeli hesaplarında ise stopaj avantajı yok, vergi yüzde 15-20 arasında değişiyor.
Mevduat faizi nedir?
Mevduat, herhangi bir bankada belirli bir vade aralığı belirlenerek vade sonunda çekilmek üzre yatırılan parayı kapsamaktadır. Bankaların kişilerden faiz ödeyerek topladıkları kaynak olarak da belirtilebilir.
Daha önceki yıllarda sadece belirli vadelerle mevduat hesabı açılabiliyorken günümüzde kırık vadeli mevduat olarak belirtilen mevduat hesapları istenilen vade süresiyle açılabilmektedir.
Bir çok banka yüksek faiz oranını "hoş geldin faizi" olarak belli bir süre kısıtlı olarak verebilmektedir. Faiz oranları vade süresi ve mevduat tutarına göre değişebilmektedir.
En yüksek mevduat faiz oranları:
Fibabanka mevduat faiz oranı: %19,50
Odeabank: %19,25
Burgan Bank: %19,00
Alternatifbank: %20.00
ING: %18,50
CEPTETEB: %19,00
Vakıfbank: %18,00
Halkbank: %18,00
Yapı Kredi: %16,25
Akbank: %18,00
Şekerbank: %17,50
HSBC: %19,00
N Kolay: 19,50
AnadoluBank: 19,50