İŞVEREN DE ALIR
İkinci ödenmesi gereken tazminat ise ihbar tazminatı olarak adlandırılıyor. İşverenin de işçinin de iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir süre önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu bulunuyor. Bu süreyi de o işyerindeki çalışma süresi belirliyor. Bu süreye uymadan işten çıkartılan çalışanlara kıdemine göre ihbar tazminatı ödeniyor. Bu bakımdan emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılmıyor. Sadece işveren değil, işçi de ihbar tazminatı ödeyebiliyor. İşten ayrılacaklarını önceden bildirmeyen işçiler de bu ödemeyi işverene yapmak durumunda kalabiliyor.
EN ÇOK 2 MAAŞ
Bu tazminat ihbar süresine uyulmadığı zaman ödeniyor. İhbar süresi, 6 aydan 1.5 yıla kadar olan çalışma zamanı için 4 hafta olurken; ödenecek ücret de 1 aylık maaş oluyor. 1.5 yıldan 3 yıla kadar çalışanlar için 6 hafta ve 1.5 aylık maaş, 3 yıldan fazla çalışma için ise 8 hafta yani 2 aylık maaş şeklinde ödeniyor.
5 YIL İÇİNDE BAŞVURU ŞART
KIDEM ve ihbar tazminatı verilmeyen ya da eksik ödenen çalışanlar, arabulucuya başvurarak hakkını arayabiliyor. Arabulucuya başvuru için zaman aşımı 5 yıl. Yani işten ayrıldıktan itibaren 5 yıl içinde başvuru yapmak gerekiyor. Arabulucu konuyu en fazla 4 hafta içinde sonuçlandırıyor. Eğer uzlaşma sağlanamazsa, çalışan hakkını iş mahkemesinde dava açarak arayabiliyor.