Dünya ekonomisinin pandemi nedeniyle sarsıldığı 2020'yi büyüme ile kapatmayı başaran nadir ülkelerden biri olan ve bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 7.2 büyüyen Türkiye, ikinci çeyrekte adeta tarih yazdı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21.7 ile 1999'dan itibaren açıklanan yeni serideki en yüksek büyüme rakamına ulaştı.
LOKOMOTİF YATIRIM
İkinci çeyrekteki büyümenin yüzde 57'si yatırım ve net dış talepten gelirken, mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı 10.8 puan ile 1998'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
TÜİK, geçmiş dönem büyüme rakamlarında revizyona gitti. Bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamı yüzde 7'den 7.2'ye revize edildi. Türkiye aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin en güçlü üçüncü büyümesini yakaladı.
Türkiye ekonomisi 1946'da yüzde 32.1, 1936'da yüzde 23.1 büyümüştü. 2019'da 760.8 milyar dolar olan ve pandeminin etkiyle 2020 sonunda 717.1 milyar dolara gerileyen gayrisafi yurtiçi hasıla, bu yılın ilk çeyreğinde 728.5 milyar dolara, ikinci çeyrekte ise 765.1 milyar dolara yükseldi.
Böylece Türkiye, milli gelirde pandemi öncesi seviyeyi geçen ilk ülke oldu. 2020 sonunda 8 bin 599 dolara inen kişi başı milli gelir de 9 bin 150 dolara çıktı.
Türkiye büyüme performansı ile OECD ülkeleri arasında İngiltere'nin ardından ikinci sırada yer aldı. Dünya genelindeki sıralamada ise üçüncü oldu.
TAHMİNLER DEĞİŞTİ
Türkiye ekonomisinin sergilediği performans, uluslararası kuruluşların bu yıla ilişkin tahminlerini yukarı revize etmelerine neden oldu.
Fitch'in Türkiye'nin 2021 büyüme tahminini yüzde 6.3'ten 7.9'a revize etmesinin ardından, önceki gün de Moody's büyüme tahminini yüzde 5'ten 6'ya çıkardı.
ÜRETİM TARAFINDA EN YÜKSEK KATKI HİZMETLERDEN GELDİ
DENGELİ BÜYÜME SÜRECEK
FUAT OKTAY/Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı büyüme yaklaşımımız bundan sonra da devam edecek.
LÜTFİ ELVAN/Hazine ve Maliye Bakanı: İkinci çeyrek büyümesinin yüzde 57'si yatırımlar ve net dış talepten geldi. Gelir dağılımı adaletini daha da iyileştirecek bir büyümeyi sürekli kılmanın çabasındayız.
MEHMET MUŞ/Ticaret Bakanı: Türkiye ihracatla büyümeye devam ediyor. Mal ve hizmet ihracatımızın büyümeye katkısı 10.8 puan oldu.
DÜNYADA 3'ÜNCÜYÜZ