Çalışan işçiler 'meslek hastalığı', memurlar da 'vazife malulü' kapsamında bulunuyor. Harp, vazife malulleri, 15 Temmuz gazileri, dul ve yetimlerine faizsiz konut kredisinden yararlanma hakkı bulunuyor.
Toplu Konut İdaresi tarafından ayrıca öncelik sıralamasına göre belirlenen hak sahiplerine, bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla yapılan konutlardan; yüzde10 peşin ve 240 ay vade sabit taksitlerle konut edinme imkanı veriliyor.
SGK bu haklara ilişkin sorulara yanıt verdi:
Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında harp veya vazife malulü olmaları sebebiyle aylık bağlananlar, 15 Temmuz gazileri, dul ve yetimleri.
Öncelikle malulün kendisine, faizsiz kredi hakkından yararlanmaksızın ölümü halinde dul eşine, eşi hayatta değilse ya da evlendiyse çocuklardan birisine TOKİ tarafından veriliyor.
Yetim aylığı almakta olması kaydıyla talepte bulunan çocuklarına müştereken, bunlar olmadığında öncelikle anaya veya babaya bir konut ile sınırlı olmak üzere veriliyor.
TOKİ konut satış kampanyaları düzenlenmekte olup, kapsama giren ve öncelik sıralamasına göre belirlenen hak sahiplerine, bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla yapılan konutlardan; yüzde10 peşin ve 240 ay vade sabit taksitlerle konut edinme imkanı veriliyor.
Öğrenimi devam eden, vazife veya harp malullüğü aylığı alanların, erbaş ve erlerin, güvenlik korucusu ve sivillerin kendilerine ve çocuklarına ödeniyor.
Harp veya vazife malullüğü (gazi) aylığı bağlananlarla bunların hak sahiplerine (dul ve yetimlerine), her yıl ek ödeme veriliyor.
Vatani hizmet tertibinden aylık alanlar, vazife ve harp malulleri ile bunların dul ve yetimleri faydalanabilir.
DİYABETLİYE ERKEN EMEKLİLİK
Sağlık sorunları nedeniyle işe gitmekte zorlananların emeklilik işlemlerinde bazı ayrıcalıklar tanınıyor. Bunların başında gelir vergisi matrahından yapılan indirimler geliyor.
Şeker hastası ya da astım hastası olanlar da sağlık kurulundan alacağı rapor ile vergi indirimine başvurabiliyor. Alınacak vergi indirimi ile SGK'ya yapılacak başvuru sonucunda da erken emekli olunabilir.
Çalışma gücünün asgari yüzde 80'ini kaybetmiş olan çalışanlar birinci derecede engelli, asgari yüzde 60'ını kaybedenler ikinci derece engelli, asgari yüzde 40'ını kaybedenler de üçüncü derece engelli sayılıyor.
Vergi indirimi alanlar yaş şartına bakılmadan belli prim ve yılla emekli olabiliyor.